Mias Familjeblogg

Säljförbud mot kolloidalt silver?

Jag lever och finns. Det är bara det att jag just nu lägger min lediga tid på en massa andra viktiga saker som också finns i mitt liv. Som skolavslutningar. Och bröllop. Och källgranskningar av tidningsartiklar.

Idag gjorde nämligen minst två tidningar stora rubriker kring ett påstått säljförbud mot Ion Silver AB och deras paradprodukt Ionosil kolloidalt silver. Tur för mig som flitig användare av kolloidalt silver att tidningarna sprider sakfel omkring sig som de bästa kvacksalvare.

Säljförbudet har ålagts av Läkemedelsverket som anser att Ion Silver AB har påstått att deras produkt botar allt ifrån malaria till ebola. Sådana uttalanden klassar preparatet som ett läkemedel och för att få säljas som läkemedel måste det genomgå en utredning om effekt och säkerhet, vilka de säger inte finns. Men grejen är den att Ion Silver AB aldrig har påstått sådana saker i sin marknadsföring. Det är istället så att det är hundratals nöjda användare av produkten som påstår sådana saker, bland annat i en facebookgrupp om kolloidalt silver. Och trots att produkten alltså inte utges för att vara ett läkemedel idag, så finns det ändå intressant nog vetenskaplig forskning som visar att kollodialt silver är verksamt vid flera sjukdomstillstånd. (Det finns dock även förvillande studier gjorda på silvernitrat som har visat sig skada hjärnceller. Silvernitrat är inte samma sak som kolloidalt silver.)

Hur som helst. Förbudet från Läkemedelsverket kan inte gälla innan ett beslut klubbas i rätten. Och ett sådant beslut finns inte än. Så som tur är så rörs inte det nuvarande utbudet av kolloidalt silver. Faktiskt inte ens om förbudet skulle realiseras. För idag säljs kolloidalt silver bara som vattenrening. Och där åligger inga säljförbud alls eftersom det uppenbarligen är en alldeles ypperlig och ofarlig produkt att rena vatten med. (Vattnet i kroppen till exempel.)

Så oavsett om jag personligen slipper oroa mig för att bli av med en av mina absoluta favoritprodukter på marknaden, så uppstår onekligen en ganska viktig fråga när man läser sådana här artiklar. Vems ärenden springer de berörda tidningarnas journalister egentligen? För inte är det ditt och mitt och gemene mans rätt till fri vilja och god hälsa i alla fall. I så fall hade de gjort större nytta (och troligtvis även haft större framgång) med skrämselartiklar om GMO, strålning och gluten. De artiklarna uteblir dock. Istället lägger de tid och kraft på att svartmåla en produkt som en massa människor hävdar håller dem friska och resten av mänskligheten troligen ger blanka fasen i. I wonder why…


5 comments on “Säljförbud mot kolloidalt silver?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din närhet. För det här är viktigt. Giftiga mensskydd är norm Att läsa på om vad som […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]

Rensa ut och känn dig fri!

Rensa ut och känn dig fri!

Blogginlägg

Rensningslust Nästan varenda höst hamnar jag i rensa-ur mode. Det hör antagligen ihop med att mer tid spenderas inomhus och att jag får ett behov av att mysa till det och känna mig riktigt hemma i huset. Och att känna sig bekväm i sitt hem innebär för mig till stor del att omge mig med […]

Fröknäcke och höstfix i köket

Okategoriserade

Hösten är här Då har hösten hittat till Skåne. Temperaturen har slagit om och gräs och löv börjar så sakteliga gulna. Efter den fantastiska sensommaren välkomnar jag hösten. För första gången sedan vintern känner jag att det är okej för oss alla att stanna inne en dag och göra saker i lugn och ro utan […]

Loppis i Helsingborg!

Loppis i Helsingborg!

Bebisliv

Vår gata ska ha loppis imorgon, söndagen den 25/9, kl 10-15. Adressen är Erik Rödes gata i södra Helsingborg. Hela gatan förvandlas till en gatumarknad och det kommer säljas allt mellan himmel och jord. Ett litet smakprov av  det jag kommer sälja visas nedan. Jag kan tillägga att det är en bråkdel av allt jag […]