Mias Familjeblogg

Vår levande, medvetna skog

image

En skogsbild jag tog för en uppgift i skolan för några veckor sedan

Jag såg en otroligt fin intervju häromdagen. Det var den tyske skogsvaktaren Peter Wohlleden som invjuades av Skavlan i fredagens program. Oavsett vad ni tycker om Skavlan så är det värt att klicka fram till just den delen av programmet och höra vad den här mannen har att säga om träden och skogen.

http://www.svtplay.se/video/6781591/skavlan/skavlan-avsnitt-8?start=auto (se 41.57 in i programmet)

Jag tror att många av oss känner det han säger och vet om det innerst inne, men att ha någon som bekräftar vad som kan anses som rätt flummigt, med vetenskap och allmän klokskap på tv på bästa sändningstid fick mig att bli rörd.

Det han förklarar är att träden är levande, medvetna och sociala varelser. Träden har, precis som bin och myror, ett kollektivt medvetande och samarbetar med varandra snarare än fungerar som individualister. De har familjekonstellationer och de tar hand om sin avkomma, dvs diar sina barn. Träden är sammankopplade via rötterna och ett mycel/svamp-nätverk och hela skogen kan kommunicera med varandra, vilket delvis sker genom elektriska signaler via det här nätverket.

De kan känna smärta och de kan både lyssna och ge ifrån sig ljud. Om man introducerar en ljudkälla med frekvenser runt 220 Hz så vänder de sina rötter åt ljudkällans håll och vissa växter kan åstadkomma egna klickljud runt samma frekvens.

(Det fick mig att minnas den här videon av en sjungande skog som jag såg för längesedan men hittade igen nu när jag sökte.)

Tillbaka till Peter Skogsvaktare. Han förklarade slutligen att han själv fortsättningsvis både fäller träd och äter kött, eftersom det är något han behöver göra för att överleva, men att han gör väldigt medvetna val kring sin konsumtion och uppmanar oss alla att göra detsamma.

Mer på ämnet kan man läsa i hans bok, Trädens Hemliga Liv. Nu på min önskelista.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de är höga, så vibrerar de snabbt. Beroende på hur energin organiserar sig och hur snabbt den […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din närhet. För det här är viktigt. Giftiga mensskydd är norm Att läsa på om vad som […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]

Rensa ut och känn dig fri!

Rensa ut och känn dig fri!

Blogginlägg

Rensningslust Nästan varenda höst hamnar jag i rensa-ur mode. Det hör antagligen ihop med att mer tid spenderas inomhus och att jag får ett behov av att mysa till det och känna mig riktigt hemma i huset. Och att känna sig bekväm i sitt hem innebär för mig till stor del att omge mig med […]

Fröknäcke och höstfix i köket

Okategoriserade

Hösten är här Då har hösten hittat till Skåne. Temperaturen har slagit om och gräs och löv börjar så sakteliga gulna. Efter den fantastiska sensommaren välkomnar jag hösten. För första gången sedan vintern känner jag att det är okej för oss alla att stanna inne en dag och göra saker i lugn och ro utan […]

Loppis i Helsingborg!

Loppis i Helsingborg!

Bebisliv

Vår gata ska ha loppis imorgon, söndagen den 25/9, kl 10-15. Adressen är Erik Rödes gata i södra Helsingborg. Hela gatan förvandlas till en gatumarknad och det kommer säljas allt mellan himmel och jord. Ett litet smakprov av  det jag kommer sälja visas nedan. Jag kan tillägga att det är en bråkdel av allt jag […]