Annons
Annons

LCHF-pizza och klänningsbestyr

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
7 september, 2012
Egengjord god lchf pizza

Hej! Vad trevligt att du tittade in! Och vad roligt det ska bli att blogga här! På nya kurera dessutom. Så kul att få vara med från start. Att få vara delaktig i något nytt och unikt!Det ska bli så spännande!

Kom hem ganska sent igår, inte beroende på övertid på jobbet, utan för att jag efter att jag slutat mitt arbete, sprang runt i butiker för att se om jag kunde hitta en passande klänning till helgens festligheter. Ska på fest med 1920-talstema, så det kan ju inte vara vilken klänning som helst heller. Hittade dessvärre ingen, så det får bli gammal skåpmat ur min egen garderob. Får dekorera med lite band, rosetter och halsband så blir det säkert kanon. Om jag inte hittar någon i dag vill säga. För som vanligt är jag ute i absolut sista minuten.

Var jätte hungrig när jag kom hem, för det blev ganska sent. Och jag var jättesugen på pizza , så det fick bli vår middag. Gjorde degen på ägg, mandel och kokosmjöl för att göra en glutenfri variant. Och WOW!!! Det blev en grymt god pizza som även gillades av min 11-åriga dotter som annars är lite petig och misstänksam mot nya maträtter och smaker. Gjorde även tomatsåsen själv efter ett recept som jag fått av min dotter Jessica. Tycker att den är så makalöst god.

Här följer recept på en enormt god glutenfri pizza!!!

Annons

Sätt ugnen på 175 grader.

ca 4-6 portioner

Börja med pizzadegen/smeten:

4 ägg
1 dl vispgrädde
0,75 dl kokosmjöl
1/2 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 krm fint havssalt
1 1/2 dl riven ost, te x Grana Padano

Gör så här:

Vispa ägg och grädde ganska hårt i en skål. Använd ytterligare en skål till de torra ingridienserna. Blanda först fiberhusk ordentligt med bakpulver. Rör sedan i mandel och koksmjöl och se till att de blandas ordentligt med varandra. Rör- vispa ej ner gräddsmeten i mjölblandningen. Osten blandar du ner sist.

Låt stå och svälla i ca 5 min.

Fördela smeten på en bakplåt med bakplåtspapper. Smeten ska täcka hela papperet. Förgrädda i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter. Under tiden den gräddas, gör du tomatsåsen.

Tomatsås:

2 krossade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
5 dl krossade ekologiska tomater
1 1/2 msk balsamvinäger
1/1 – 1/3 örtbuljongtärning
2 msk sukrin
1/2 tsk sambal oelek eller mer, beroende på om du gillar hetta.
1-2 tsk oregano

Värm upp olivoljan i en gryta och fräs vitlök och sambal oelek snabbt i oljan. Rör hela tiden, vitlöken får inte bli bränd, då smakar den beskt. Häll därefter i de krossade tomaterna och rör om. Låt koka upp. Smaksätt med balsamvinäger och sukrin och smula ner buljongtärningen. Låt stå och småputtra i 15-20 minuter på svag värme tills det mesta av vätskan kokat bort. Annars är det lätt att den här pizzadegen blir för blöt. då blir den degig.

Mot slutet av kokningen, krydda såsen med någon tsk oregano efter smak.

När pizzadegen är färdiggräddad, ta ut den och höj värmen till ca 250 grader. Bre på den färdiga tomatsåsen och dekorera pizzan med det som du själv tycker om. På min pizza hade jag tomater, lufttorkad parmaskinka, mozzarella, svarta oliver, röd lök, kantareller och champinjoner samt zucchini. Grädda ca 10-15 minuter eller tills osten smält och fått färg. Servera gärna med en grönsallad och drick ett glas citronvatten till!

Egengjord god lchf pizza
Foto: Mia Hagenmalm

Såå gott!

Annons
Annons