Annons
Annons

Snabbfixad lunch med avokado och gurka

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
21 september, 2012
nyttig lunch som består av avokado och gurka
nyttig lunch som består av avokado och gurka
Foto: Mia Hagenmalm

Vilken fin höst det har varit hitills! De flesta dagar i september har bjudit på värme och strålande sol! I går tog jag en promenad på lunchen.
Mysigt att komma ut i solen och få en nypa frisk luft. Bestämde mig
för att jag fortsättningsvis ska ta en liten promenad på lunchen varje
dag. Man behöver det. Man behöver ljuset. Och snart blir det mörkare.
Solens strålar lyser alltmer svagt och dagen går till vila tidigt på eftermiddagen.

Annons

Många människor blir deppiga och trötta på hösten. Det kan bero på brist av solskensvitaminet D. För bara några år sedan ansåg man att det var farligt att äta för mycket D-vitamin därför att det är en fettlöslig vitamin
som liksom A och E-vitamin stannar kvar i kroppen. Nu är det andra rön som gäller. Man har upptäckt att de flesta människor i norden lider brist
på D-vitamin. Solens strålar hjälper kroppen att bilda vitaminet på
sommaren, men den mörka årstiden måste man tillsätta det som ett kosttillskott. Jag äter D-vitamin året runt, eftersom att jag jobbar inomhus.

Jag blev bjuden på middag efter jobbet igår, och i dag hade jag ingen matlåda. Jag brukar för det mesta göra en matlåta av vår middag till
lunch dagen efter. Så här på morgonen måste det gå fort att
fixa något att äta, men jag vill inte att det ska vara något onyttigt. Någonting som går jätte snabbt, men som är nyttigt, är en gurk-och avokadosoppa. Nästan bara att skiva och mixa! Jätte god och mättande. Smakerna av gurkan och avokadon verkligen gifter sig med varandra.�
Om man vill kan man toppa soppan med lite räkor också och gärna äta fullkornsbröd med en skiva ost, skinka eller kalkon till.

Som de flesta vet vid det här laget finns det bra och dåligt fett.
Margarin och härdade fetter tillhör det fett man absolut inte bör äta.
Bra fetter hittar man i fet fisk, avokado, nötter, olivolja, kokosolja som
ett exempel. Och man blir inte fet av rätt sorts fett, vilket många tror.
Däremot kan rätt sorts fett hjälpa till att öka förbränningen i kroppen.

Socker däremot ökar vår fettlagring och påverkar blodsockret liksom
snabba kolydrater som finns i de raffinerade produkterna som te x
vitt socker, vetemjöl, vit pasta osv. Det triggar även vårt belöningssystem/noradrenalinet, som är ett blodsockerhöjande hormon.

Fett triggar också vårt belöningssystem, men påverkar istället kroppen
att producera serotonin som är ett aptitdämpande och lugnande hormon.
Alltså blir vi mättare och framför allt lugnare av bra sorters fett. Bra mat med bra fetter kan stabilisera blodsockernivån och därmed minska sötsuget.

Avokado innehåller bra vitaminer, mineraler och antioxidanter, samt nyttiga och enkelomättade fetter. Avokado är mycket basisk, det är därför också nyttigt att äta för syra/basbalansen. Dess fettsyror anses också vara bra för huden och för hjärta och kärl och hjärna. Och så är den god också.
Ibland använder jag avokado istället för smör på smörgåsen. Smakar gott! Gärna med lite örtsalt på. Eller ät den som den är. Någonting som jag
tycker är väldigt gott är avokadosallad med tomat och koriander.

Avokadosoppa 4 port.

2 avokado
1 gurka
1 gul lök
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
6 dl vatten.

Gör så här:

Finhacka löken och fräs den snabbt i lite olivolja. Häll på vatten och smula
ner buljongtärningen. Låt koka upp. Skär gurka i mindre bitar och dela avokadon och ta ur köttet. Mixa gurka och avokado till en slät pure. Häll över lökbuljongen och mixa snabbt ihop allting till en soppa. Stänk gärna över lite tabasco om du gillar lite sting.

Avokadosallad med tomat och koriander.

Detta räcker till ca 2 portioner att ha som tillbehör.

1 mogen avokado
5 coctailtomater eller i stor tomat
1 msk hackad färsk koriander
1 msk olivolja
saft av citron
havssalt och svartpeppar

Hacka avokadon i mindre bitar och dela tomaterna i fyra bitar.
Blanda avokado och tomat med koriander olja, och ringla över lite citronsaft. Salta och peppra efter smak.

uppskuren avokadosallad
Foto: Mia Hagenmalm
Annons
Annons