Annons
Annons

Fredagsmyyyyys!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
22 september, 2012
Hemgjorda ungsbakade potatischips

Så var det fredag igen och då vill vi ha fredagsmys förstås! Chips och läsk! Vem var det som uppfann detta påfund egentligen? Det var någonting
med kyckling på fredag enligt reklamen för många år sedan. Inte helt fel. Kyckling är nyttigt! Sen hakade en annan på med sitt fredagsmys som handlade om Chips några år efteråt. Och visst är det supergott med chips och cocacola. Och svårt att stå emot när dottern vill ha. Ok! Det är bara en gång i veckan. Men sen kommer lördag. Då ska det vara lördagsgodis och läsk igen.

Jag har börjat införa grönsaker och dipp på fredagar istället för chips. Och det har gått hem! Stjälkselleri, morötter och gurka doppar vi i hemmagjord dippsås. Jätte gott! Gjorde faktiskt egna chips härom kvällen. De år jättegoda. Ugnsrostad sötpotatis med lime och kryddor! SUPERGOTT enligt min smak. Men det var lite VuxenSmakVarning där. Så jag gjorde också chips på vanlig potatis. Det gick bättre hem hos min elvaåring.

Hemgjorda ungsbakade potatischips
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

De smakar inte som OLW eller Estrella. Nej de är mycket godare! De har
en renare smak. Och det känns i magen att de är nyttigare. Mmmm! Fredagsmys!

Chips på sötpotatis eller potatis.

2-3 msk olivolja
2 msk limesaft
3 tsk flingsalt
1 krm vitlökspulver
1 krm salvia
Gör så här:

Skala potatis och skär tunna bitar gärna med en mandolin.
Doppa skivorna snabbt i oljeblandningen, och lägg på hushållspapper
för att rinna av en stund. Är de för blöta blir de mjuka. Bland saltet med kryddorna. Lägg potatisskivorna på ett bakplåtspapper på en plåt.
Grädda nederst i ugnen ca 60- 70 minuter i 150 grader.

Annons
Annons