Annons
Annons

Värmande fika hos mamma och het, lyxig lax-och räkgryta värmer i höstrusket!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
23 september, 2012
Lyxig lax och räkgryta

I dag var det en bra söndag! Har jobbat! Och eftersom att jag arbetade i närheten av där min mamma bor, passade jag på att hälsa på henne. Det var mysigt att fika och prata en stund. En mycket värdefull stund. Vi bor ganska långt ifrån varandra, så det blir inte så ofta vi träffas, pga att jag jobbar till sent och på helger. Önskar att vi bodde närmre varandra. Det skulle vara så fint att bara kunna gå till henne efter jobbet och prata en stund, när helst man vill. Nu krävs det planering för att träffas.
Det blev en sen middag ikväll, eftersom att jag kom hem vid sju, men det var värt den sena timmen för jag gjorde en favorit. Lyxig lax och räkgryta! Den här rätten är väldigt het, och den passar ju bra nu när hösten är i antågan. Det har börjat bli lite småkyligt och grått ute sista veckan. Stekte en pytt på aubergine som tillbehör, men brukar egentligen servera den här rätten med råris. Det smakade väldigt gott med aubergine-pytt också. Kör man LCHF är det ett alternativ.

Lyxig lax och räkgryta
Foto: Evelyn Hagenmalm

Det är ju så bra att äta fisk! Fet fisk som lax, sill och makrill innehåller mest Omega-3 fettsyror. Omgea 3 är bra för hjärnan, så det är inte bara en skröna att man blir intelligent av fisk! Det är också bra för hjärta och kärl. Men man måste också tänka på hur man tillagar fisken. När man steker fisk i margarin eller i härdade fetter, försvinner mycket av Omega 3. Rapsolja är bra att steka i. Eller varför inte kokosolja! I dag har de flesta människor obalans av Omega 3 och 6 i kroppen. Vi får i oss mycket mer Omega 6 än 3 genom kosten. Tränar man mycket eller har inflammationer i leder, är det värt att äta Omega 3 som ett kosttillskott. Och det är att föredra om man inte äter fisk 3-4 gånger i veckan. För mycket Omega-6 skapar inflammationer.
Är man allergisk mot fisk , finns det att tillgå i te x linfröolja. Chiafrön är också väldigt rik på Omega-3.

Annons

Het lax-och räkgryta och aubergine-pytt

2 portioner:

300 gram färsk laxfilè
färskpressad saft av en halv lime
1 1/2 krm finmalen havssalt
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek eller 1 chilifrukt
2 msk kokosfett med smak
ca 250 gram krossade tomater
1/2 buljongtärning
1 msk finhackad koriander
1/2 dl finhackad persilja
1 burk ekologisk kokosmjölk
ca 100 g skalade räkor

Gör så här:

Ta bort skinnet på den färska laxfilén och skär den i mindre bitar. Pressa över limesaft och salta.Blanda ordentligt och låt stå kallt i kylskåpet och dra medan du gör tomatsåsen.

Skala lök och vitlök och skiva tunt. Fräs i kokosfett tillsammans med sambal oelek eller finhackad urkärnad chilifrukt.
Slå över de krossade tomaterna och smula i buljongtärningen, tillsammans med persilja och koriander.. Låt sjuda på svag värme i ca 10-15 minuter.
Tillsätt kokosmjölk, och låt koka upp under omrörning. Lägg i laxbitarna och sjud på svag värme ca 7-8 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellet mer salt och peppar. Ta av från spisen och vänd ner räkorna.

 

Abubergine-pytt

2 portioner:
1 aubergine
1 gul lök
örtsalt
2 msk olivolja till stekning

Skala auberginen och skär i tärningar
Hacka löken fint
Stek på medelvärme tills det fått färg. Krydda med örtsalt

 

Annons
Annons