Annons
Annons

Kör-rep och Syrade heta grönsaker! Kimchi

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
24 oktober, 2012
Kör-rep och Syrade heta grönsaker! Kimchi
Foto: Mia Hagenmalm

Sitter och kollar videoklipp för visuell utvärdering av mig själv, sjungande i kören. Det är en sak vi också gör i RSC! Filmar alla för att vi ska se hur vi ser ut när vi sjunger. Har jag fejset på, hur gör jag koreografi? Rör jag mig för lite/ för mycket? Ser det ut som att jag vet vad jag sjunger om? Faktiskt är jag supernöjd med hur jag ter mig! 🙂 Vi ska bli EN körkropp! Vi ska se ut ungefär lika, göra samma rörelse samtidigt osv. Så jag/vi har ännu kvar att jobba på. När jag är klar ska jag skicka utvärderingen till en coach som ska ge feedback på mina kommentarer. Spännande!

I går kväll var det sista kör-repet innan jul med vår egen repertoar för nästa vecka strålar vi samman med the EntertainMen inför STJÄRNJUL! Ska bli kul att få sätta igång med både nya och gamla jullåtar. Fick för någon vecka sedan veta vem som ska vara våra konferencier i år, och det blir Carl-Jan Granquist och Alexandra Charles. Vår kapellmästare är ingen mindre än Mattias Bylund. Det vill bli bra. Eller: Det vill bli BÄST!

Dessutom har vi några kvartetter i vår kör, som åker over there för tävlingar i Denver nu i veckan! Stort Lycka till Remix Quartet och Vocality Quartet! Love you girls! Ni äger!

Annons

 

Jag har ju tjatat så väldigt om syra -basbalansen, så tänkte bjuda på ett recept på mjölksyrad kål. Eller rättare sagt kinakål eller salladskål. Detta är en koreansk rätt som heter Kimchi och är jätte nyttig, basisk, innehåller
bra med probiotikabakterier som stärker immunförsvaret, kan motverka magsjuka och har en PH-reglerande effekt på tarmen. Att syra sina grönsaker är ett jätte nyttigt sätt att konservera grönsakerna på, då alla vitaminer som C-vitamin och antioxidanter bevaras och faktiskt många nya komplexa näringsämnen bildas, så som aminosyror och B 12- vitamin. Du får i dig lika mycket nyttiga bakterier av 1 matsked syrade grönsaker som av 1 liter filmjölk. Förr, innan kyl och frys fanns var det så här man konserverade sin mat. Det är synd att vi inte fortfarande konserverar på det sättet, för numer får vi nästan bara i oss nyttiga syrabakterier från te x Yoghurt och fil genom den vanliga kosten.
Grönsakerna blir väldigt lättsmälta av syrningen så det är bra för matsmältningen.

Kimchi är ganska kryddstark, innehåller massor av chili, ingefära, lök och vitlök. Nice! Jag gillar hetta! Den innehåller knappt några kalorier och dessutom kan de heta kryddorna öka fettförbränningen. Kimchi sänker GI för måltiden. Oj så många bra anledningar det finns till att göra detta nyttiga tillbehör. Visst är det värt att testa?

Det är lite pyssel med det här, men verkligen värt besväret. Och det sköter sig ju själv i det stora hela. Det blir så himla gott. Ha det som ett gott tillbehör till maten så kan den hjälpa till att balansera syra/bas-balansen. Gör mycket på en gång, så har du ett tag. Den håller någon månad i kylskåpet.

Kimchi
2 kg salladskål/kinakål
1 purjolök

Foto: M hagenmalm

Saltlake:
2 liter vatten
0,75 dl grovt havssalt

Kryddblandning:
4 msk färsk riven ingefära
4 msk chiliflakes
4 -6 stora vitlöksklyftor, finhackade
1 1/2 msk agavesirap eller 2 msk sukrin

 

Dag 1:
Skölj kålen noga, blad för blad. Skär den sen på mitten och strimla den, eller skär i mindre bitar. Lös upp saltet i vattnet i en stor bunke och lägg ner kålbladen i den. Kålen ska ligga under vatten, så ställ gärna en tyngd te x en tallrik på så att kålen pressas ihop, och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2:
Häll bort saltlaken från kålen och skölj kålbladen väl under rinnande vatten. Gör kryddblandningen i en stor skål. Skölj och skär purjolöken i tunna strimlor. Blanda purjolök och salladskålen ordentligt med kryddblandningen.
Packa sedan kålen tätt, tätt i rena glasburkar, men inte ända upp till kanten. Förslut med lock. Låt stå på sval plats 1 dygn, sen i kylskåp i minst 4 dagar. Efter det är Kimchin färdig att servera. 🙂 Inte svårt, men det tar några dagar innan den är klar att ätas.

Jag fick en länk av Åsa som har en jätte fin hemsida: ”Smarta maten”, där du kan läsa mycket bra tips om basisk föda. Dessutom finns det en lista på syrabildande respektive basbildande, som du kan ladda ner gratis. Superbra! Tack så jätte mycket Åsa! http://www.smartamaten.se

Annons
Annons