Annons
Annons

SELEN! Rostskyddsmedel för cellerna!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
13 november, 2012

Läste någonstans att man driver ett forskningsprojekt angående om att man kanske har hittat ett biverkningsfritt alternativ till cellgifter inom cancervården. Då pratar man om selen. Selen har i laboratorieförsök, utan
att skada friska celler slagit ut tumörceller. Väldigt intressant tycker jag.

Jo visst har man hört förr att selen ska minska risken för prostatacancer och nu har forskning visat att det även gäller bröstcancer.

Jag som har många vänner och nära och kära som senaste åren drabbats av cancer blir förundrad över att man inte gör något åt det!? Varför upplyser man inte människor mer, att äta Selen? Selen är svårt att få i sig via kosten.
I Svergie och i Norden, har vi selenfattiga jordar, och i Finland har man tillsatt selen i gödningsmedel sen början av 1980-talet, för att höja människors selennivåer via maten. Smart av finnarna.

Annons

Selen är inte bara bra för att förebygga cancer, det kan även bidra till bra hjärthälsa, immunförsvar, förebygga diabetes och bidrar till att skydda cellerna mot att oxidera.Se där! En bra antioxidant med andra ord. Bra källor till selen i kosten är nötter, mjölk, kött, ägg, fisk, bovete och linser som ett exempel.

Jag äter selen som kosttillskott och har gjort i många år. Blir glad att få bekräftat att jag gör rätt val.

Dagsdosen av Selen bör enligt EU:s rekommendationer inte överskrida 300 mikrogram. I USA kan dock människor få i sig upp till 600 mikrogram genom kosten utan några kända biverkningar. I Svergie rekommenderar livsmedelsverket 40 mikrogram selen till kvinnor och 50 till män. Vill också varna att för stora mängder Selen kan leda till förgiftning. Men att överdosera selen genom mat från Svenska livsmedel är i stort sätt omöjligt.

Annons
Annons