Annons
Annons

Sluta vara rädd för fett och slipp bli dum i skallen!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
20 november, 2012

Jag tänkte lägga upp det här inlägget i början av november, men i samma veva skrev Carolin Helt om fett på Kurera, så jag väntade lite efter som att jag blev tveksam till om jag också skulle göra ett inlägg om just fett. Men nu gör jag det ändå. Och länkar till Carolins artikel.
https://kurera.se/fett-och-traning/

Vi ska undvika fett säger konsumentverket, och alla köper lightprodukter.
Lätt-margarin, lättmjölk, ost med mindre fetthalt…. osv.
Jag tänker dissa hela det tänket!!

Annons

Vad levde vi på i begynnelsen? Nötter, rötter, blad och fett för att det gav energi. Vi är skapta för att äta fett.

Man blir inte fet av att ha Bregott på mackan, eller av att steka maten i riktigt smör. Undvik däremot margarin, till exempel Becel, flytande margarin och lightprodukter som är överprocessat. De innehåller tillsatser och är tillverkat med kemiska medel.

BRA FETTER FÖR HJÄRNAN:

Fetter från olivolja, avacado, kokosfett, fisk (omega- 3) rapsolja osv, är bra för hjärta, kärl och hjärnan! Minst 30% av energin bör komma från fett, men man bör begränsa intaget av mättade fetter som smör till 10 %. Mättade fetter och transfetter höjer det onda LDL-kolesterolet.

Hjärnan består av 80% fett och får man inte i sig rätt mängd torkar den ut. Faktiskt. Vad händer då? Man blir dum i skallen bokstavligt talat! Så mata hjärnan med fett, annars riskerar du att bli trögtänkt. Fett triggar vårt belöningssystem, men påverkar kroppen att producera serotonin som är ett aptitdämpande och lugnande hormon. Alltså blir vi mättare och framför allt lugnare av fett. Men det ska vara bra fett! Bra mat med bra fetter kan stabilisera blodsockernivån och därmed minska sötsuget.

En kvinnas hjärna krymper 30% under graviditet och amning, så det är jätte viktigt att tillsätta de fetter i kosten som försvinner till fostret. Alla gravida borde äta Omega-3.
https://kurera.se/gravida-kan-forebygga-depression-med-omega-3/

När vi äter eller dricker något som innehåller många snabba kolhydrater som finns i te x vetemjöl och andra raffinerad föda, skapar vi ett rent kemiskt sockerberoende. Snabba kolhydrater omvandlas i kroppen till socker. Läsk, socker och godis och kolhydrater höjer ditt blodsocker väldigt fort och vi känner oss snabbt piggare och uppåt. Man får en sockertopp! Det är för att socker triggar vårt belöningssystem/noradrenalinet som är ett blodsockerhöjande hormon. Ju högre blodsockerstegring, desto mer utsöndrar kroppen hormonet insulin, som är ett sätt för kroppen att sänka den höga blodsockerhalten till mer normala nivåer. Höga insulinnivåer gör att kroppen lagrar fett, vilket i sin tur kan bidra till diabetes. Något att tänka på är att inte byta ut det vita sockret mot så kallade light-produkter som innehåller sötningsmedel eller Low carb-godis som innehåller sockeralkoholer. Sockeralkoholer omvandlas till socker i kroppen.

Mitt tänk och erfarenhet är: Ät allt med måtta. Jag har dragit ner på snabba kohydrater, undviker socker och äter normala mängder fett. Jag undviker snabbmat och halvfabrikat och lagar min mat från grunden så att jag vet vad jag stoppar i mig. Te x gör jag egen fruktyoghurt med youghurt naturell och färska bär så att jag slipper det gömda sockret. Socker och tomma kolhydrater är den absolut vanligaste orsaken till övervikt och ohälsa när det gäller kosten.

Om jag låter arg är det för att jag blir det när man i skolorna som ett exempel, vill byta ut mejeriprodukter som bregott, mjölk osv mot margarin, Becell, och lightprodukter, men inte alls pratar om att försöka minska på det gömda sockret och tomma kolhydrater, som är den stora boven egentligen.

KOKOSFETT HÅLLER VIRUS BORTA:

Är såld på kokosfett/olja. Då pratar jag inte om det överprocceserade, härdade kokosfettet i silverförpackningar.
Denna underbara olja innehåller unika essentiella ämnen som i kroppens omvandlas och ger energi till våra celler. Den är rik på omega 6 och omega 9 och kaprinsyran som är en viktig komponent i kokosfett. Kaprinsyra hjälper till att upprätthålla en sund tarmflora då den har en ph-reglerande effekt i tarmen. Kokosfett är också effektiv mot virussjukdomar eftersom att den innehåller det essentiella näringsämnet laurinsyra. Den är också rik på Q-10, E-vitamin, järn, zink, växtsteroler och lecitin samt stödjer omvandlingen av fettsyror i kroppen till ett optimalt förhållande mellan omega 3 ochomega 6. Är bra för det onda kolesterolet och för hjärtat. Bidrar också till att öka förbränningen.

Jag använder kokosfett både i matlagning och bakning där den är helt överlägsen då den kan hettas upp ända till 180 grader innan den oxiderar.
Dessutom använder jag den ibland som kroppsolja. Den gör under för huden både från insidan och utsidan. Ett tips är att ta ca 2 matskedar kokosfett/dag som ett kosttillskott. Håller alltså virus borta, samt ökar ditt immunförsvar. Det är enligt nya undersökningar bra ”hjärnfett”, då det motverkar alzheimers

Extra virgin(kallpressad) Ekologisk Olivolja- det gröna guldet- kan jag inte vara utan. Slösar mycket av den varan i salladsdressing, såser och i matlagning. Olivolja innehåller många bra antioxidanter, är rik på A och E-vitamin och på enkelomättat fett vilket har en positiv inverkan på det onda kolesterolet och höjer det goda i kroppen. Men den måste vara kallpressad! Och den ska inte hettas upp för mycket. Love it!
Tänk på när du steker fisk, att steka i bra fetter som te x raps eller kokosolja. Steker du i margarin försvinner Omega-3 fetterna från fisken.
Omega-3 är bra för både hjärna, hjärta och kärl och har en antiinflammatorisk effekt på kroppen.

 

Annons
Annons