Annons
Annons

Oh My God! Sångrep kräver tapenade och tomater.

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
21 november, 2012
Tapenade

Jaha! Nu har vi sjungit en hel helg i Tammsvik. Underbar coaching hade vi också av Hans Lindetorp! Han är en otroligt musikalisk begåvad guru, och så bra på att lära ut. Mattias Bylund, vår helt fantastiska kapellmästare var också på plats och kompade på piano.
Helgen kunde inte bli bättre. Men jag känner mig lite sliten och trött, och det gör nog de flesta av oss. Både söndag och måndag har jag lagt mig klockan 21, vilket inte är likt mig.

I går var det åter igen repetion. Denna gång i Rönninge ochen av våra gästartister repade med oss. The Moniker! Jag kan bara säga! Oh My God! Vilken skön snubbe och artist! Otroligt musikalisk, och vilka låtar han gör. Konserterna kommer att bli kanon. Vi sjunger ju inte bara traditionella julsånger, gästartisterna bidrar med sina egna låtar även om de inte handlar om julen. På måndag repar vi med vår andra gästartist Sahlene. Vill du se oss?www.stjarnjul.se/

The Moniker
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

 

Ibland saknar jag bröd. Jag kan visst äta bröd, men bara ibland. Får ont i magen och har som så många andra nu för tiden, IBS. Och jag vill inte äta vetemjöl pga dess dåliga inverkan på kroppen. Äter jag bröd blir det glutenfritt eller fullkorn, fast det är ytterst sällan jag gör det. Aldrig vitt i alla fall. Det är inte så svårt att vara utan heller, för jag vet hur dålig jag blir.

Något som är gott är de här små goda crostini man kan köpa på påse. Jag åt det ibland med tapenade istället för chips på fredagskvällarna. Nu har jag ju skippat bröd som sagt, och igår kväll när jag kom hem var jag sugen på något salt så jag testade tapenade på tomater. Jättegott! Är alltid lite hungrig när jag kommer hem från repen och jag älskar tomater och äter det varje dag. I omeletten på morgonen, och som tillbehör till lunchen eller i salladen till middag. Och jag tycker om tapenade.

Tapenade
Foro: Mia Hagenmalm

Tapenade:
1 dl oliver
1 1/2 ansjovisfilè
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 tsk olivolja
3 tsk persilja
1/4 tsk salt
Några droppar Workestershiresås
Nymalen peppar

Gör så här:
Finhacka oliver, vitlök och ansjovis och blanda ordentligt. Tillsätt resterande ingredienser.

Jag fyllde tomater: Skär av toppen på tomaterna och gröp ur dem med en sked. Fyll dem med tapenade. Lägg på locket och servera.

Tips: Detta går alldeles utmärkt att ha som tilltugg på buffèbordet.

Visste du att gröna oliver innehåller fleromättade fettsyror som bidrar till skydd mot hjärt-kärlsjukdomar. Den innehåller också antioxidanter som vitamin E, vilket stärker immunförsvaret.

Tomaten är egentligen ett bär! Den röda färgen får tomaten från lycopen som är en sk. karotenoid, en mycket aktiv och effektiv antioxidant som sägs motverka cancer. Tomater innehåller även flavonoider, C-vitamin och A-vitamin samt tryptofan som behövs för hormonet serotonin. I motsats till vitaminer förstörs inte lycopen utan halten stiger mer än i vanliga tomater om man värmer upp den. Så i ketchup, tomatsås, soppa eller tomatpurè finns det ända upp till 75% mer lycopen än i färska tomater. Alltså är det nyttigare att äta tomatsoppa än tomat i sallad. 🙂

Annons
Annons