Annons
Annons

Födelsedagskalas, barndop och citronkaka

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
8 mars, 2013
12-års tårta rosa, chokladtryffel
Jag försöker att undvika all raffinerad föda i det vardagliga livet, så långt jag kan. Vetemjöl till exempel. Det är INTE för att jag följer någon diet, utan för att jag vet vad vetemjöl gör med kroppen. Dels är det försurande för kroppen.(Läs gärna mitt tidigare inlägg om syra/basbalansenhttps://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2012/10/10/underbara-mandel-och-varfor-jag-tjatar-om-bas-och-syrabildande-foda/). Vetemjöl kan orsaka skador på tarmen och innehåller höga mängder av tungmetallen kadmium. När vi äter eller dricker något som innehåller många snabba kolhydrater som finns i te x vetemjöl och andra raffinerad föda, skapar vi ett rent kemiskt sockerberoende.Det innehåller också fler tomma kolhydrater än tex socker och godis och kolhydrater höjer blodsockret väldigt fort och man känner sig snabbt piggare och uppåt. Man får en sockertopp! Det är för att socker triggar vårt belöningssystem/noradrenalinet som är ett blodsockerhöjande hormon. Men man blir snabbt trött igen. Ju högre blodsockerstegring, desto mer utsöndrar kroppen hormonet insulin, som är ett sätt för kroppen att sänka den höga blodsockerhalten till mer normala nivåer. Höga insulinnivåer gör att kroppen lagrar fett, vilket i sin tur kan bidra till diabetes och andra sjukdomar. Men visst gör jag undantag ibland.

Som i onsdags då min dotter fyllde år. Då åt jag tårta med vete och socker. Min dotter Jennifer hade bakat den till sin lillasyster. Visst är den fin? 🙂 Det var en chokladtårta med chokladtryffel i mitten. Oj så god! Ska försöka baka en sån utan mjöl och socker någon gång.

12-års tårta rosa, chokladtryffel
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Och i morgon ska ett av mina barnbarn, Lilla Alva döpas. Förmodligen kommer jag smaka något av Jennifers och Johans goda bakverk. Antar att det blir mat också. Alvas föräldrar arbetar båda som kockar och det brukar bli massor av god mat och bakverk. Jag hörde något om hallonsås. Är nyfiken på vad som ska serveras till. 🙂

Till fredags-lördagsmyset har jag bakat en citronkaka. Den blev riktigt god. Känns lite hård/knäckig just när man tar en tugga, men sen formligen smälter den i munnen. OBS! Kakan innehåller inte bakpulver, så jag har inte glömt någon ingrediens.

Citronkaka och grädde på vitt fat/ blå blom
Foto: Mia Hagenmalm

Citronkaka:
175 g smält smör
2 ägg
3 dl sukrin
1 msk fiberhusk
rivet skal av 1 citron
1/2 dl pressad citron
2 dl mandelmjöl
Pofiber och smör till formen
Garnering:
Sukrin melis

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smör och bröa en rund sockerkakasform, jag använder pofiber istället för ströbröd.Tvätta/gnugga citronen noga i vinäger. Vinäger tar bort eventuella bakterier och kemikalier. Tvätta den sen i vatten. Riv skalet smått. Blanda ner ägg socker, citronskal och saft i det smälta avsvalnade smöret. Mandelmjölet ska i sist. Häll smeten i formen och grädda ca 30 minuter längst ner i ugnen. Kakan ska vara lite kladdig i mitten. När kakan svalnat, pudra över sukrin melis och servera med vispad grädde.

Trevlig helg! 🙂 Mia

Annons
Annons