Annons
Annons

Rödbetssoppa till lunch på detoxdag tre!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
17 maj, 2013
Rödbestsoppa i vit skål tooat med groddar

Tredje dagen med detox börjar jag dagen med Basica som vanligt. Min huvudvärk har fortfarande inte släppt, så för att kunna fungera någolunda normalt har jag tagit två tabletter magnesium och en fortodol. Fortodol är ett kosttillskott som innehåller extrakt av gurkmeja. Gurkmeja verkar inflammationshämmande och är superbra att krydda maten med om man har ledvärk.Den hjälper faktiskt mot huvudvärk. Ett sundare alternativ till alvedon. Jag känner att jag börjar bli lite klarare i knoppen iallafall..
Min frukost idag bestod av en smoothie på spenat, ingefära och frukt. Recept kommer senare.

I dag till lunch har jag gjort soppa. Jag har faktiskt bara ätit soppa i olika former de första dagarna av min detox. Äter också mycket grönsaker i rå form. Mycket basiskt som spenat, broccoli, groddar och andra gröna saker. Min lunch i dag blev en rödbetsoppa, därför att rödbetor är så himla nyttigt. Dessutom rensar den tarmen och avgiftar gallan och levern från toxider. Nitratet-den röda färgen i betan höjer prestationsförmågan och ger massor av energi. Och enligt studier kan rödbetor även motverka cancer. I soppa eller i rå form, har rödbetor lite jordig smak. Därför tillsätter jag citron för att balansera upp smakerna.

Ursprungligen kommer rödbetan från Främre Asien och tillhör arten beta, vilket ju hörs på namnet. Den kom till Sverige på 1600-talet men finns nämd i Europa redan på 200-talet. Rödbetan är rik på kostfiber som balanserar blodsockret till en jämn energinivå vilket gör att man känner ett mindre sötsug och håller sig mätt längre.

Annons

Rödbetor innehåller massor av nyttigheter, bland annat B-vitaminet folat eller folsyra som det heter i kemisk form, vilket är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning. Brist på folat/folsyra kan ge anemi. Den innehåller också nitrat, kalium, natrium och magnesium.

Rödbestsoppa i vit skål tooat med groddar
Foto: Mia Hagenmalm

Rödbetssoppa:
2 portioner
3 stora rödbetor
1 gul lök
1 msk riven ingefära
1/4 röd chili
1/2 citron, saften och rivet skal av
6 dl vatten
1 grönsaksbuljong ekologisk
kokosolja till stekning

Gör så här:
Skala och skär rödbetorna i mindre bitar. Fräs tillsammans med chili och lök i kokosolja några minuter. Häll på vatten och lägg i buljong och ingefära. Låt koka ca 20-30 minuter eller tills rödbetorna är mjuka.
Mixa soppan direkt i grytan. Smaka av med citronsaft och rivet skal. Gott är att lägga i en klick gräddfil, men eftersom att jag vill utesluta mjölkprodukter under min detox, toppar jag soppan med en nypa alfa-alfagroddar.

Ha en det gott! Mia

Annons
Annons