Annons
Annons

Lakrits +lax=sant

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
26 juli, 2013
Kött som skärs i bitar på ett bord
Lakritspanerad lax med potatissallad på vitt fat med svarta ränder
Foto: Mia Hagenmalm

Tillbaka på jobbet igen då! Känns ärligt talat inte så tokigt. Jag verkligen älskar mitt arbete! Så är det! Men det hade inte varit helt fel med några veckors sammahängande ledighet. Känner i kroppen att det skulle behövas. Samtidigt har jag ju en resa till Hawaii i höst att se fram emot. Men det krävs mycket arbete innan. Stor närvaro, här och nu, drill, öva, repa, drilla!!! Denna gång har jag bestämt mig för att vinna VM i kvinnlig barbershop. Nu är det jädrar i min låda Sverige och Rönninge Show Chorus tur!

Vad härligt jag har haft det på min semester! Några av mina kusiner med familjer var också ”hemma” hos mor och far. Riktigt mysigt. Jag har växt upp med Pia och Lena, så de känns lite som mina syskon.Vi lagade alla middagar tillsammans i mina morföräldrars gamla lada som i dagsläget är inredd med spis och kyl och bord att sitta vid. Superbra när man bor i husvagn som jag eller som kusinerna i små stugor på gården, för alla måste ju äta.. Ett mycket trevligt sätt att umgås! Vi träffas inte så ofta under andra delar av året, så det blir mycket att berätta om.

Kött som skärs i bitar på ett bord
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Och lagade vi inte mat där, grillade vi vid stranden.

Trädstock på stenstrand nära havet
Foto: Mia Hagenmalm

 

I förgrunden ett träd och utsikt över havet i solnedgång
Foto: Mia Hagenmalm

 

Jag gillar att experimentera när jag lagar mat. Testar ofta olika smakkombinationer. Igår fick jag för mig att panera laxfilè i lakritspulver, rivet citronskal och furikake/ japansk sesamkrydda. Kan man äta fänkål till fisk, kan man säkert ha lakrits till, var min tanke. Var dock lite rädd att jag skulle förstöra vår middag. Men det blev en riktigt nice kombo faktiskt. Lite sött syrligt och surt. Ja jag gillade det! Annars hade jag inte lagt ut det på bloggen. Till det gjorde jag en ljummen potatissallad. Det blev en riktigt god sommarmiddag! Vill också påpeka att alla ingredienser jag använder är ekologiska! 🙂

Lax panerad med citron & lakritspulver.
2 portioner:
2 laxfileèr, eko färsk
0,5 dl furikake/ sesamkrydda
0,5 citron, skalet av
1 tsk lakritspulver
1 äggula
salt och peppar
smör till stekning

Gör så här:
Gnugga citronen i vinäger för att få bort eventuella bekämpningsmedel. Skölj i vatten. Riv halva citronen. Blanda med furikake och lakritspulver. Pensla ena sidan av laxfilèn med vispad äggula. Krydda med salt och peppar. Panera fisken med blandningen och stek på medelhög värme ca 3 minuter sida.

Ljummen potatissallad med senapsdressing:
2 portioner:
1/2 kg potatis, färsk
75 g sockerärter
1/2 bunt grön sparris
1/2 röd lök
2 msk dill, finhackad

Dressing:
2 msk colemans senapspulver
1/2 citron, saften av
1 msk vatten
1 msk agavesirap
3/4 dl olivolja
Herbamare örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Skrubba potatisen ren från jord och koka den mjuk med skalet på, i lättsaltat vatten. Skär av den träiga nedre delen av sparrisen, skölj och koka upp snabbt i litet saltat vatten ca 2-3 minuter. Häll av vattnet och spola i kallt vatten. Koka sockerärterna i saltat vatten ca 1 minut. slå på kallt vatten. Finhacka löken. Dela potatisen i större bitar. Rör samman alla ingredienser till dressingen. Jag tillsatte en matsked agavesirap för annars fick dressingen en väldigt sur smak. Häll dressingen droppvist över salladen. Lägg i dill och blanda försiktigt runt.

Ha en trevlig helg! 🙂 / Mia

Annons
Annons