Annons
Annons

Hur mycket socker innehåller en traditionell svensk frukost?

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
11 september, 2013

Nu är vi inne på sista veckan av sockerutmaningen!

Tyvärr har jag haft lite strul med bloggen på grund av min dator, så det har inte blivit så många inlägg senaste tiden.

Jag har skrivit om det gömda sockret tidigare i min blogg, men eftersom att det just nu är högaktuellt, tycker jag att det kan vara lämpligt att ta upp det igen, så här inför slutspurten på sockerutmaningen.

Vi äter 40-50 kg socker person/år! Det är stora mängder! Hela 85% av sockret kommer från maten i form av kolhydrater.

Annons

Vi behöver alla, näringsämnen i form av föda och vätska som ger energi. Energi behövs för musklernas funktion och för att hålla rätt kroppstemperatur. Kroppen behöver energi från kolhydrater och fett.
Tillsatt socker tillför kroppen ingen som helst näring! Bara tomma kalorier och snabba kolhydrater! Socker har ett GI på 97 och framställs av sockerbetor eller sockerrör.Socker kan på sikt orsaka många sjukdomar som hjärt/kärlsjukdomar, diabetes 2 och övervikt.


Det finns tillsatt socker i nästan allting idag.
Jag var ute med förstoringsglaset i en matbutik i helgen och kollade in ingredienser på varor och produkter för en typisk svensk frukost!
Snacka om sockerbomber!

Musli som man tror ska vara hälsosamt att äta till frukost, innehåller oftast massor av socker. Samma sak gäller förstås olika frukostpuffar som exempelvis kalaspuffar, och flingor som Kellogg`s Corn Flakes, All Brain och Special F fullkorn, eller Start frukostflingor som innehåller massor av socker och andra otrevliga ämnen samt dåliga fetter. Det finns naturligvis undantag, även om jag inte hittade en enda, men läs innehållsförteckningarna noga!

Jag letade även bland pålägg, som skinka, kalkon, salami och korv. Där fanns det tillsatt socker som smakförstärkare! I alla! Jag hittade ingen utan socker.
Yoghurt med bär, filmjölk med bär! Socker! Sylten till gröten innehåller socker! Köpt bröd innehåller också oftast socker. Det bästa är förstås att laga sin egen mat från grunden. Göra sin egen musli, baka sitt eget bröd, äta yoghurt naturell med färska bär osv.

Jag har fått frågan vad man ska använda för ersättning istället för socker, så här kommer en liten lista på GI-värdet på olika sorters socker!

Vanlig raffinerat vitt socker har ett GI på 97
Rårörsocker har också ett GI på 97
Agavesirap är sött men ger en minimal höjning av blodsokret och har ett GI på 30-50
Honung Gi är ca 70
Kokossocker kommer från kokosblommor, innehåller massor av bra antioxidanter och smakar lite som kola. Kokossocker har ett GI på ca 35
Stevia kommer från en växt och har ett GI-värde på 0!
Sukrin som är baserad på sockeralkoholen erythriol från bär och frukt har liksom stevia ett GI på 0.

Jag använder oftast sukrin när jag bakar. Eller agavesirap. Och jag bakar aldrig med vete.

En liten lista på vad din frukost kan innehålla i sockerbitar:
2 dl fruktyoghurt= 5 sockerbitar
100g Kaviar = 3 sockerbitar
Oboy = 7 sockerbitar
1 msk marmelad= 4 sockerbitar
1 msk sylt= 2 sockerbitar
2 dl kräm i pulverform= 10 sockerbitar
2 dl kalaspuffar = 4 sockerbitar

Man får verkligen se upp! 🙁

Hur mycket socker innehåller då godis, läsk och choklad?
1 hg godis innehåller 14 sockerbitar
5 dl läsk= 17 sockerbitar
100 g choklad= 13 sockerbitar.

Må så gott! Utan socker! 🙂

Mia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annons
Annons