Annons
Annons

Kan man vara beroende av fett och socker?

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
12 september, 2013

Begreppet sockerberoende är egentligen inte erkänt av svenska myndigheter!
Ändå finns det så många med ätstörningar som bullemi och hetsätning, vilket missbrukas precis som droger.
Många har begär efter sötsaker som ger den största njutningen, vilket är kombinationen socker och fett och finns som en perfekt blandning helst i godis, kakor, glass och choklad. Och som jag skrivit i tidigare inlägg, så utsöndras endorfiner i hjärnan av socker, vilket är ett lugnande hormon som även ger vällust! Belöningshormonet dopamin ökar också när du äter socker och det ger även det vällust och meningsfullhet! Signalsubstansen serotinin gör dig lycklig och nöjd när du äter socker! ( Klicka på länken, så kan du läsa mer om dessa hormoner och vad de står för: https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2013/08/22/sotsuget-sitter-i-hjarnan-tre-saker-som-ar-bra-att-veta/ ).

En studie på möss har visat att kombinationen fett och socker intresserade dem på en nivå som var lika lockande som suget efter drogerna alkohol, heroin och kokain.

Även den som kanske inte äter socker i vardagen, kan känna sug efter sött! Exempel på det är efter storhelger som jul, då det serveras choklad från Alladinasken, knäck, kola och ischoklad. Man tar några stycken varje dag i någon veckas tid. När godiset är slut, känner man suget och rotar i skåpen efter mer, eller köper den där goda chokladkakan man inte alls tänkt köpa. Suget är där! Man vill ha mer!

Annons

Visst känner många igen sig? Alla kan bli mer eller mindre sockerberoende. Den som inte äter socker i sin ursprungliga form kanske inte tänker på att det finns så mycket gömt socker och smakförstärkare i färdigmat och halvfabrikat. Äter du en fralla, som är bakat på vete, pasta eller vitt ris, får du snabba kolhydrater som också är socker! Listan kan göras lång!

Så visst är socker en drog! Och det är många som är beroende på ett eller annat sätt!

Ha det fint! / Mia

Annons
Annons