Annons
Annons

Hasselnötsglass med kolasås utan socker, blommor och gratulationer!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
21 november, 2013
Glass med kolasås i vit djup skål
Foto: Mia Hagenmalm

Idag har jag fått blommor! Två gånger med bud! Den ena buketten var från Kureragänget (Tack Kurera), och den andra från systrar och mamma! Det värmer! Tack!! 🙂

Härom veckan gjorde jag en jättegod kolasås på kokossocker och grädde. Ställer man den kallt blir den som en seg kola! Supergott! Ät den lite varm med glass och gärna nötter. Är den kall, så stelnar den när den kommer på den kalla glassen, vilket är mindre lyckat.

Glass med hasselnötter utan socker.

Annons

2 dl vispgrädde
0,5 dl gammaldags mjölk
1 tsk vaniljpulver EKO
3 äggulor
0,75 dl kokossockerca
1 dl rostade hasselnötter, krossade eller malda
Tips! Rör ner 2 msk bakepro om du inte har glassmaskin så blir inte glassen isig.

Gör så här:
Vispa ägg och kokossocker poröst. Koka upp grädden med mjölken och vaniljpulvret. Låt svalna och blanda ner äggfluffet. Ställ på spisen och låt sjuda medan du rör hela tiden, tills gräddsmeten börjar tjockna. OBS! Den får absolut inte koka. Ställ kastrullen i vattenbad och låt den svalna av. Häll i bakepro om du ska ha det i. Rör om. Lägg plastfilm över kastrullen och ställ den kallt i 6-7 timmar.

I glassmaskin:
Kör glassmeten ca 30 minuter i glassmaskinen När glassen börjat få fast konsistens häller du ner de malda nötterna. När glassen är klar, ställ i frysen 1 timme innan servering.
Utan glassmaskin:
Frys smeten 3-4 timmar i en plastbytta. Efter halva tiden eller när glassen börjar få fast konsistens, ta ut och rör ner de malda nötterna. Ställ in och frys igen.

Kolasås gjord på kokossocker
50 g smör
0,75 dl kokossocker
1,5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver EKO
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser utom vaniljpulver. Koka upp och låt sedan sjuda under ständig omrörning i ca 10-15 minuter eller tills såsen tjocknat något.Häll ner vaniljpulver och rör om. Låt svalna lite. Servera med glass!

Må så fint! / Mia


Servera med kolasås och eventuellt nötter! Såå gott!

Annons
Annons