Annons
Annons

Bovetegröt med blåbär och mandelmjölk

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
30 januari, 2014
Bovetegröt med blåbär och mandelmjölk

Usch vad jag tycker att vädret är trist nu.Det är blåsigt och kallt och ett så typiskt januariväder. När det blåser som det har gjort de sista dagarna, vill man knappt sätta näsan utanför dörren, och trots att man byltar på sig både täckbyxor, jacka, vantar och mössa, blir man kall ändå. Men frisk luft måste man ju ändå ha, och min hund måste ut i vilket väder det än må vara. Det är ändå mysigt när man kommer in efter en blåsig morgonpromenad att få något varmt i magen. I morse blev det bovetegröt och blåbär till frukost hos mig. Ett kokt ägg och ett glas nypressad grape med chiafrön slank också ner.

bovetegrot
Bovete är en ört som tillhör syreväxter, men är inte ett sädesslag även om det påminner om det och innehåller inget gluten. Denna ört är rik på både antioxidanter och mineraler och en bra källa för B-vitaminer, kalcium, magnesium, järn, och även rutin, en flavonoid som kan sänka det onda kolestorolet och högt blodtryck. Bovete är basbildande, lättsmält för magen och innehåller alla 8 essentionella aminosyrorna.
Bovete kan med fördel ersätta exempelvis ris och går bra att ha i baket istället för mjöl.
Bovetegröt med äpple och kanel
Annons
ca 2-3 portioner
3 dl hel bovete
5 dl vatten
1 äpple, i små bitar
1/2 dl strödaddlar
1 msk linfrön
1 msk chiafrön
1/2 msk kanel
1 krm kardemumma
1 liten nypa himalayasalt
Koka upp vatten och låt bovetet ligga i vattnet ca fem minuter. Skär äpple och plommon i bitar. Slå av vattnet från bovetet och tillsätt nytt. Koka upp och lägg i kryddor, salt och frukt. Koka enligt anvisning på paketet, ca 10 minuter. Ta av från värmen och låt stå och svälla tio minuter till. Servera med bär, mjölk eller mandelmjölk.
Blåbären som jag tänkte lägga på gröten från början som dom var, fick jag för mig att blanda med avocado och kokosfett, för att få i mig bra fettsyror. Det blev som en god sylt.
mias_bovete
Blåbärssylt med avokado och kokosfett:
1 1/2dl blåbär
1/2 avocado
1 msk kokosfett
Mosa avocadoköttet med kokosfett och blanda ner blåbär. Vill du ha mer sötma, rör ner 1 tsk honung eller agavesirap.
Ha en bra dag! / Mia
Annons
Annons