Annons
Annons

Sol, vårkänslor och guldmjölk mot värk!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
18 februari, 2014
Gurkmejapasta i vit skål

Varannan vecka är jag ledig en vardag därför att jag jobbar helg. Det är faktiskt skönt att vara ledig när alla andra jobbar. Man får vara lite för sig själv, får egen tid. Igår var det ju så härligt väder och jag fick massor av vårkänslor. Så jag gick en promenad utmed Strandvägen här i Nynäshamn. Det är så galet vackert där! Och jag bor bara ett stenkast därifrån.

Utsikt över havet i Nynäshamn
Foto: Mia hagenmalm

Det var verkligen vår i luften och solen värmde, trots att det blåste snålt från havet. Både jag och Stella, min lilla vovve, njöt i fulla drag. Eftersom att Strandvägen är ett populärt ställe för både promenader och löpning, har man också satt upp olika träningsredskap så där vid strandkanten eller uppe i skogen. Härligt att kunna träna ben eller armar och samtidigt njuta av utsikten och naturen.

Jag söker mig gärna till närheten av havet. Det ger styrka på något sätt, är en tröst när man är lite nere, och rensar tankarna när man har mycket omkring sig. Jag får också inspiration av havet. Blir mer kreativ och glad. Bara att få sitta där och se ut över vattnet, känna lukten från tång och höra kluckande från vågorna. Underbart!

Annons

En annan grej med promenader, gärna i skog och mark, är att det är jättebra för min onda rygg och diskbråck. Och nu har jag bestämt mig för att jag ska köra en kur med gurkmeja i en period, närmare bestämt i sex veckor. Gurkmeja är starkt antiinflammatoriskt och bra vid värk i leder. Det finns i tablettform också, men detta är så himla gott. så varför inte testa.

Jag hittade det här receptet på ”guldmjölk” på nätet, men det var ett tag sedan så jag minns inte var. Guldmjölk dricker man med fördel till kvällen , därför att varm mjölk lugnar ner nervsystemet och gör att du blir avslappnad. För att gurkmeja ska ha bästa effekt bör man koka den i vatten ca 8 minuter. Jag tillsatte även svartpeppar, därför att svartpeppar ger ett bättre upptag för många preparat i kroppen. Du får en gurkmejapasta som man sedan kan förvara i kylskåpet upp till fjorton dagar. Bra att ha förberett till drinkarna som ska göras.

Gurkmejapasta i vit skål
Foto; Mia Hagenmalm

Gurkmejapasta_
1/2 dl gurkmeja, ekologisk
1 krm svartpeppar
1 1/2 -2 dl vatten

Rör ner gurkmeja i vatten och koka upp. Låt småputtra på svag värme ca 8 minuter eller tills du har en fast pasta. Tillsätt svartpeppar och rör om.

"Guldmjölk i glas
Foto: Mia hagenmalm

Guldmjölk 1 kopp
2 dl mandel- eller havremjölk
1 tsk gurkmejapasta
2 tsk sesamolja
1 krm kardemumma
ev 1 tsk honung
kanel till topping

Gör så här:
Blanda gurkmejapastan med varm mjölk i en kopp. Tillsätt kardemumma, sesamolja och eventuellt honung. Rör om så att pastan
löser sig. Toppa med lite kanel. Njt! Det är verkligen en god kryddig smak på mjölken. Jag utesluter honung, för jag tycker att det blir för sött annars.

Må så gott/ Mia

 

 

Annons
Annons