Annons
Annons

Förkylning, virus och immunförsvar

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
20 februari, 2014

Det är jättemånga som är sjuka nu. Allt från förkylningar till influensa och kräksjuka.

Själv känner jag mig lite trött, har sveda i halsen, men är ändå inte sjuk på ett sätt att jag skulle behöva vara hemma från jobbet. Ändå känns det som om vila skulle vara ett sätt för mig att bli pigg. Ikväll kommer jag krypa ner i sängen tidigt så jag får sova närmare 8-9 timmar i natt. Känner att min kropp behöver det.

Jag brukar allltid boosta mitt immunförsvar under vinterhalvåret, och skulle jag ändå bli sjuk får man ju tacka för det. För en förkylning eller influensa ökar faktiskt immunförsvaret, hur konstigt det än låter.

I dagens sammhälle får man ju inte vara sjuk, och många vaccinerar sig. Nu tänker jag inte gå närmare in på vaccin men om du är intresserad av vad jag tycker om det, kan du läsa om det här: https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2013/12/03/2403/ Men vaccin och antibiotika samt febernedsättande medel kan göra att våra immunceller blir inkompetenta.

Annons

Och feber, om den inte är för hög, fyller ju sin funktion. Feber är kroppens immunförsvar/ soldat som sätts igång, mot baciller som inte ska vara i kroppen. Låter man febern vara, brukar förloppet av virus gå mycket fortare ur kroppen.

Jag pratade just med en tjej om hur viktigt det är att äta D-vitamin för immunförsvaret. Och egentligen är det ju rätt logiskt. På sommaren brukar vi inte ha så många förkylning- och influensavirus i omlopp som på vinterhalvåret. På sommaren får nästan alla sin beskärda del D-vitamin från solen, och hoppar man över D-vitaminet på vintern, kan man oftare bli sjuk, känna sig deprimerad och trött.

Men att man blir sjuk på vinterhalvåret har inte bara med bildandet av D-vitamin att göra, utan faktiskt har det med kylan att göra också. Det är kallare och när man fryser minskar blodtillförseln till slemhinnorna.

Det gör att slemhinnorna blir torrare och får svårare att producera antikroppar som håller virus och förkylningar borta.

Dessutom är vitaminer och mineraler någonting alla borde äta året om. Det är jättesvårt att få tillräckligt av det genom maten vi äter, även om vi äter en bra kost med mycket grönsaker och vitaminer. Många studier har nämligen visat att innehållet av vitaminer och mineraler har minskat 50 procent mot för 50 år sedan, i både frukt, grönt, kött och mejeriprodukter.

Jag brukar köra på lite hårdare med framför allt några stycken vitaminer och mineraler när det är förkylningstider,och när svininfluensan härjade för några år sedan, började jag redan på höstkanten med dessa vitaminer:

C-vitamin ger näring till de så kallade immuncellerna.

A-vitamin producerar antikroppar som hindrar mocrober att få fäste i kroppen, och är även bra för slemhinnorna.

Membrasin ett extrakt från havtorn är också super mot torra slemhinnor. Havtorn innehåller förstås A-vitamin, men även en Omega-7 fettsyra som är helt suverän mot torra slemhinnor i ögon, mun och underliv.

Zink! Supermineralen som förhindrar uppkomsten av influensa och virus. Zink är även bra för sårläkning och för spermieproduktionen hos män.

Svartvinbärste, är super i förebyggande syfte, och slår sjukdom till på allvar finns det svartvinbärsextrakt på hälsokost att ta till. Svartvinbär innehåller flavonoider som kan bekämpa virus på ett mycket effektivt sätt.

Fläder har också en mycket bra! Fläderbärsextrakt tycks kunna avväpna flera stammar av influensavirus, medan influensavaccin skyddar endast mot vissa stammar. Det är det forskat på faktiskt.

Förra året skrev jag också om att svamp kan vara bra för ditt immunförsvar. Det kan du läsa om här: https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2012/11/30/champinjoner-och-annan-svamp-hojer-immunforsvaret/

En annan mycket viktig sak är att tvätta händerna ofta. Och framför allt: Är du förkyld, håll för munnen när du hostar/nyser. Men inte rakt i handen. Nys/hosta i armvecket. Hur äckligt är det inte, om någon som just hostat i handen sedan tar i ett dörrhantag, och så kommer näste man och också tar i handtaget. Det är så smitta sprids.

/ Mia

Annons
Annons