Annons
Annons

Bra mellanmål för att förebygga blodsockersvängningar och sötsug!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
17 mars, 2014
Morötter i avocadoröra

För att hålla blodsockret på en jämn nivå, och slippa att det svänger, föreslår jag mellanmål mellan frukost, lunch och middag. Det är för att lättare hålla sötsuget på avstånd. Faktum är att många mindre mål om dagen, gör att du minskar i vikt. Det är jätteviktigt att äta för att få fart på förbränningen, annars tror din kropp att du ska svälta och sparar fett i dina celler som bränsle. Detta är en funktion som människokroppen haft sedan stenåldern, då det var svårare att hitta föda och svälperioderna blev många och långa.
Många människor tror att om man bara äter två mål om dagen och väldigt lite, går man ner i vikt. Tvärt om!!! Det är då man lägger på sig några kilo för mycket. Så att skippa måltider är ingen bra idè.

Äter man en bra frukost som består av mycket proteiner, är det inte säkert att man ens blir hungrig innan lunch. Men känner man hungerkänslor är det bra om man har något till hands. Lite nötter eller någon matsked keso med bär som ett exempel.
På eftermiddagen mellan lunch och middag, brukar det för de flesta bli ett långt hopp.Se då till att ha mellis färdigt med dig på jobbet, så att du inte frestas av den där hemgjorda kakan eller bullen som kollegan vill bjuda på. Försök också att inte ersätta ditt sötsug i form av substitut som exotiska frukter. Iallafall inte i övergångsperioden när du ska sluta med sötasaker. Det kan trigga igång ditt behov av socker. Bit i något surt som citron, eller drick ett glas vatten. Ju längre tid du härdar ut, ju mindre sötsug får du. Bara efter en vecka har det nästan försvunnit!

Jag brukar förbereda mina mellanmål hemma, som jag sedan tar med till jobbet. Det är dels för att inte falla för frestelsen att äta något sött, men också för att slippa vara vrålhungrig innan maten är klar på kvällen. Det blir lätt att man överäter vid måltiden, eller står och småäter under tiden man lagar den. Basiska grönsaker som ärtor, gurka och bönor,groddar samt bra fett och proteinrik mat, lägger locket på sötsuget.

Annons

Guacamole med gurkstavar eller morötter

Morötter i avocadoröra
Foto: Mia Hagenmalm

1/2 avocado
1 msk creme fraiche
1 liten pressad vitlöksklyfta
några droppar citron
örtsalt och chiliflakes

Mosa avocadoköttet och blanda med creme fraiche och vitlök. Droppa över citron. Smaka av med örtsalt och chiliflakes. Doppa några gurk- eller morotsstavar i guacamolen. Jag lägger till ett halvt ägg också, för proteinets skull. Mums!

Lite Kuriosa:
Avocado är ett mycket basikst livsmedel som innehåller flera nyttiga näringsämnen och en del fleromättade fetter. Basisk föda är oerhört viktigt för syra/basbalansen i kroppen. Eftersom att vi äter så mycket socker och snabba kolhydrater är våra kroppar sura. men ju mer basiks föda du äter, desto mer basiska blir vi. I Svergie är de flesta människor sura i sina kroppar. Man ska vara 30% sur och 70% basisk. Tyvärr är det ofta tvärt om, pågrund av den orena maten vi äter. Att vara för sur ökar risken för sjukdomar, som gikt, inflammationer i leder, migrän, cancer osv. Att äta basisk föda påverkar alltså också sötsuget på ett positivt sätt.
Avocado är också leverrenande, men även bra för din hud och hjärtat.
Paranötter:
Nötter överhuvud taget är rena antioxidantbomberna. Det kan du äta dagligen, men dock med måtta. En handfull frö och nötter om dagen är bäst. Nötter och fröer är rika på aminosyran tryptofan, vilket ökar halten av hormonet serotinin. Här kan du läsa hur serotinin påverkar ditt blodsocker på ett positivt sätt: https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2013/08/22/sotsuget-sitter-i-hjarnan-tre-saker-som-ar-bra-att-veta/

Paranötter på ett bord
Foto: Mia Hagenmalm

Dessutom innehåller nötter både enkelomättade och fleromättade fettsyror, samt vitaminer som E-vitamin, B-vitaminer och mineralerna magnesium, kalcium, fosfor och zink som exempel. Paranöten är också väldigt rik på selen! Nyttiga nötter med andra ord! :-)

Kör Hårt! // Mia

Annons
Annons