Annons
Annons

Mörk choklad mot sötsug och fredagsmys

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
21 mars, 2014
Chokladbitar som ligger på en bild med snödroppar
Chokladbitar som ligger på en bild med snödroppar
Foto: Mia Hagenmalm

Vem älskar inte choklad? Och egentligen är choklad nyttigt! Om den är mörk med hög kakaohalt vill säga. Kakao innehåller mycket bra antioxidanter, flavonoider och vitaminer. Flavonoider har en bra verkan på blodfetter, sänker det dåliga kolesterolet och blodtrycket. Det är också bra för hjärta och kärl.

Däremot innehåller många chokladsorter mycket socker. Och socker orsakar blodsockersvängningar, ökar risken för insulinresistens och övervikt. Det innebär förstås att man ska äta choklad med måtta!

Man bör välja en choklad med hög kakaohalt. Från 70% och uppåt. Ju högre halt kakao, desto nyttigare är den.

Annons

Så var det då sockret i chokladen. Det är bättre med rörsocker som innehåller mer antioxidanter än vitt socker som inte har några nyttigheter alls.
Däremot har både vitt socker och rörsocker samma GI-halt: 97 . Det finns även de som är sötade med kokossocker, och det är ännu bättre. Kokossocker har ett GI på ca 35. Man ska också tänka på att hitta en choklad med få ingredienser. Du får en sämre choklad ju längre ingredienslistan är och ju fler aromer den innehåller. Bäst är också om chokladen är ekologisk.

En annan fördel med choklad som har en hög kakaohalt är att den är bitter, vilket gör att man inte äter lika mycket av den som av en ljus choklad. :-)

Får jag bjuda på lite nyttigare fredagsmys?
Det ska inte vara tråkigt att sluta med socker, för man kan äta så mycket som är gott ändå. Att dippa grönsaker är mycket festligare än att dippa chips, tycker jag. Och man blir inte heller lika uppblåst och däst som av chips.
Här har jag gjort lite goda röror att dippa i och välj själv vad du vill dippa. Blomkål, morötter gurkstavar, selleri är bara förslag. Bättre fredagsmys både för er i sockerutmaningen och andra som vill ha lite nyttigt att tugga på. Dessa röror hade jag i bloggen i somras också, men de är värda en repris! Som ett tillbehör till exempel grillad kyckling eller lax, ger de variation för smaklökarna. Jag gjorde dem först till middag och det som blev över blev vårt fredagsmys. Blanda aiolin med saffran så har du god majonäs till räkorna.

En grön pestoröra i vit skål, en tomatsalsa i vit skål, en aioli i vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Pesto med kronärtskocka:
2 kronärtskockor
2 tsk salt, till varje liter vatten
1/2 citron

En grabbnäve ruccolasallad
1 vitlöksklyfta
1/2 dl solroskärnor
1 dl olivolja
1/2 tsk salt
1 dl parmesanost, riven
Gör så här:
Skölj skockorna väl i vatten. Bryt av skaften och se till att de grova trådarna följer med. Rensa bort de nedersta bladen. Ta en kniv och jämna till botten på skockorna. Lägg ner dem i en kastrull och häll kokande vatten över så att det täcker dem. Tillsätt salt och en halv citron. Koka ca 40 minuter eller tills det går lätt att lossa på bladen.. Ta upp skockorna och lägg dem upp och ner
för att rinna av. plocka av bladen och skrapa av den köttiga delen längst ner på bladen. Ta försiktigt bort den skäggiga delen på botten av skockorna och låt svalna. OBS! Jag vill göra all min mat från grunden men om man vill kan man naturligtvis köpa färdiga kronärtskockshjärtan på burk.

Mixa sedan ruccola kronärtskockor, solroskärnor, vitlök, och salt i små intervaller. Tillsätt parmesan och olivolja och mixa till en slät kräm.

Het tomat&paprikasalsa
1/2 röd paprika
1 tomat
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 chilifrukt
1 msk citron
1/2 msk olivolja
1/2 tsk spiskummin, mald

Gör så här:
Grilla paprikan tomat, vitlök och chili antingen på grillen eller i ugn. Passa så grönsakerna inte bränns. I ugn på 225 grader ca 10 minuter eller tills grönsakerna får färg. Olika grönsaker tar olika tid, så man får passa och kolla dem. Ansa och skala när de svalnat. Låt bli kallt. Mixa grönsakerna tillsammans med citron, olja och spiskummin.tillsammans med citron, olja och spiskummin.

Annorlunda aioli med jordärtskocka:
ca 1 dl
100 g jordärtskockor
1/2 msk colemans senapspulver
1/2 msk vitvinsvinäger
1 äggula
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
salt och chiliflakes

Gör så här:
Skölj jordärtskockorna väl och koka dem mjuka i saltat vatten. Låt svalna lite innan du skalar dem.Låt bli rumsvarmt Mixa sedan alla ingredienser utom olivolja och kryddor. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle eller droppvist medan du fortsätter att mixa. Kör till en jämn och blank majonäs. Smaka av med salt och chiliflakes.

Ha en trevlig fredag! Mia

Annons
Annons