Annons
Annons

Lite om socker och alternativa sötningsmedel

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
25 mars, 2014

Socker ökar inte bara dödligheten i hjärt-sjukdomar. Det ökar också cancerrisken. (Ville bara tala om det).

När jag slutade med socker i kosten ersatte jag det med sukrin eller honung. Men med tiden utan socker, har jag även dragit ner på den konsumtionen. Jag har egentligen aldrig varit mycket för fikabröd, och det är ganska sällan som jag bakar något om jag inte gör det för bloggen. Däremot hade jag en gång i tiden en stor passion för choklad, Marabous frukt och mandel eller Dubbelnougat. Ibland kunde jag köpa en 200 g chokladkaka och smälla i mig på fem minuter. Helt sjukt! Det resulterade förstås i hjärtklappning och jag blev trött och mådde dåligt.

Idag är jag väldigt känslig för sött. Jag tycker en banan eller ananasskiva kan vara för söt. Om jag har grädde till något tycker jag att den står för det söta. Men frukt tycker jag är riktigt bra att ersätta socker med. Det finns många som inte klarar av att äta frukt utan att falla dit på socker igen. Men det är individuellt . Ibland tycker jag dessutom att det kan blir helt hysteriskt om man berättar att man äter en frukt till frukost eller potatis till maten. Jag äter fullkornsris osv också. Men ingenting med mjöl, för det tål inte min mage. Ja det är också socker, men frukt och rotfrukter innehåller faktiskt bra antioxidanter, fibrer och vitaminer. Mjölk och andra mejerivaror innehåller också socker i form av laktos, om man nu ska gå till ytterligheter. Och hjärnan behöver kolhydrater för att fungera optimalt. Jag tycker inte att man ska vara rädd för att äta frukt och långsamma kolhydrater om man inte blir triggad och sockersugen av det. Samtidigt vill jag inte rekommendera det om man ska sockerdetoxa/ sluta med socker eller är starkt sockerberoende.
I alla fall så sötar jag mina smoothie med frukt, jag sötar till exempel bakverk med dadlar, aprikoser eller fikon ibland. Det kanske känns konstigt i början när inte allt smakar socker, men nu tycker jag istället att något med socker smakar konstigt.

Annons

Här har jag gjort en lista på vad olika socker och sockerersättningar har för GI

Vanlig raffinerat vitt socker har ett GI på 97
Rårörsocker har också ett GI på 97, men är nyttigare än raffinerat.
Agavesirap är sött men ger en minimal höjning av blodsockret och har ett GI på 30-50
Honungens GI är ca 70
Kokossocker kommer från kokosblommor och innehåller massor av bra antioxidanter och vitamin B1 B2 B3 och B6 och mineralerna magnesium, kalium, zink och järn. Kokossocker smakar lite som kola. Kokossocker har ett GI på ca 35
Stevia kommer från en växt och har ett GI-värde på noll och kan användas av diabetiker.
Sukrin som är baserad på sockeralkoholen erythriol från bär och frukt har liksom stevia ett GI på noll.

Om du söker ersättning för socker så se upp med sukralos som är det absolut sämsta alternativet. Sukralos är en klorerad sockerart liksom DDT och PCB är klorerade ämnen, vilka alla har en mycket långsam nedbrytning i naturen. Man vet idag att DDT och PCB är mycket farliga ämnen på grund av att det är så svårnedbrutet, men man vet inte hur sukralos påverkar naturen och hälsan. Däremot vet man att sukralos påverkar det marina livet i vatten på ett negativt sätt.

/ Mia

 

Annons
Annons