Annons
Annons

Nya rön kring riskerna med socker

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
25 mars, 2014

GD.se konsument skrev häromveckan om att det är svårt att följa nya sockerrekommendationer.

Tre skivor mörkt bröd och en tallrik fruktyoghurt räcker för att komma upp i en sockerhalt som överstiger WHO:s nya
rekommendationer. Största ansvaret ligger på livsmedelsverket, menar forskare.

Förra veckan larmade just WHO om att man för att minska risken av människors hälsa behöver man halvera konsumtionen av socker. Det motsvarar mellan fem-sju teskedar socker per dag. Flera studier i både Sverige och i andra länder har visat på kopplingen mellan socker och ökad dödlighet i hjärt-och kärlsjukdomar, säger Charlotte Erlandsson Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds lasarett.Fem teskedar socker är ungefär vad som finns i en Marsbar eller en halv burk cocacola.
Men att bara sluta med socker, sötsaker och läsk räcker inte. Det stora problemet är att flera av våra vanligaste basvaror är så pass söta, visar det sig.

Annons

Många bröd innehåller till exempel mer än en tesked socker per skiva. Och som jag redan skrivit i ett inlägg, så innehåller fruktyoghurt 2 sockerbitar per deciliter.
Charlotte Erlandsson Albertsson tycker att livsmedelsföretagen har ett visst ansvar, men att det största ansvaret ligger hos Livsmedelsverket. Livsmedelsverket har redan nu sagt att man inte kommer att följa WHO;s förslag, utan de gamla rekommendationerna ligger fast. Ett sätt kan vara att införa tydligare sockermärkning, menar Charlotte Erlandsson Albertsson.
Företagen vill gärna dölja innehållet av socker med alias som maltros och detrox. Det är socker det med och eftersom att det är ett processat socker absorberar kroppen det fortare och ger en högre glycosproduktion i blodet. Detta gäller alltså inte fruktsocker som du får från frukt och bär.

Åsa Brugård Konde, nutrionist på Livsmedelsverket håller med om att många frukost och mellanmål innehåller onödigt mycket socker. Hon framhåller nyckelhålsmärkningen som en bra vägledning för konsumenterna. Och just nu ser man över kriterierna för bland annat socker i märkningen.
– I vårt förslag som är ute på remiss, får smaksatt yoghurt inte längre märkas med nyckelhålet, och vi har även sänkt sockerhalten för flingor med 30 procent säger hon.

-Vi kommer även att uppdatera våra generella kostråd och då är det mycket möjligt att det kommer en skrivelse om socker.

Generellt ligger svenskarnas konsumtion av socker i linje med de rekommendationer Livsmedelsverket har idag. Men fyra av tio äter för mycket socker och intaget varierar enormt bland befolkningen.

-Vi borde bland annat utreda möjligheterna med en sockerskatt. Det föreslog vi för regeringen redan 2005, men tyvärr har inget hänt, säger Åsa Brudin Konde.

Tidigare har man framför allt kopplat ihop risken för fetma vilket i sin tur ökar risken för en rad sjukdomar på grund av övervikt.
Men nyligen har amerikanska forskare presenterat en stor studie som visar en tydlig koppling mellan socker och hjärtdödlighet.

Annons
Annons