Annons
Annons

Banankontakt i vår takt

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
12 maj, 2014

Hur fina är bananerna du köper i dag? Handlar du ekologiska eller oekologiska?

Många gånger när man går och handlar är eko-bananerna billigare än besprutade bananer och i flera butiker säljer man faktiskt endast ekologogiska bananer. Det tycker jag är så bra! Jag blir så glad när jag ser det! 🙂

Försäljningen av ekobananer fördubblades under 2013 och ekologiska äpplen har ökat med 500 procent! Sköna siffror tycker jag, men vill ändå komma med en liten påminnelse! Kanske någon har missat varför vi ska välja KRAV?

Ja naturligtvis är det för din hälsas skull, det säger ju sig själv. Men struntar du i din egen hälsa så finns det ju andra bra orsaker att välja EKO/KRAV.

Annons

Om vi ökar andelen till att köpa var tionde banan ekologisk så kan man minska användningen av bekämpningsmedel med ca 20 000 kilo per år. Det skulle innebära att ungefär tusen bananarbetare skulle slippa gifter i sitt arbete. Och med tanke på att man flygbesprutar bananplantagen med gift en gång i veckan mot bladsvampar, förstår man vilken giftig arbetsmiljö det är. Bananarbetarna och deras familjer bor ofta alldeles intill plantagen, så rester av bekämpningsmedel finns i deras bostäder och i barnens skolor. Kvinnor och män har blivit sterila eller fått cancer, men bananbolagen tar inte sitt ansvar och betalar ut någon ersättning.

Och för din vetskap: Man låter bananklasarna växa inuti plastpåsar som impregnerats med bekämpningsmedel för att hålla skadeinsekter borta.

Dessutom sköljs giftrester ut i vattendrag och i diken med regnet. Tillslut hamnar förstås gifterna i havet där det förgiftar fiskar, sjökor samt drabbar även korallreven.
Man använder även gifter mot ogräs och innan man paketerar bananerna i lådor behandlas de med medel mot svamp.

I Svergie är potatis den allra mest besprutade grönsaken, och man använder 11 gånger mer bekämpningsmedel på bananer per år mot vad man gör i Sverige på potatis. Och i nästan hälften av bananerna som sälj i Svergie har man hittat bekämpningsmedel precis under skalet. Så det är inte så att bara för att man skalar en banan är den fri från gifter. Nix! Du äter giftet!

Gör ett bra val! Köp EKOLOGISKT OCH KRAV, för din hälsa, för barnens hälsa, för bananarbetarna och för miljön.

Mia

Källa: Svenska Naturskyddsföreningen

Annons
Annons