Annons
Annons

Jag är SUR! Dax att äta mer basisk föda och införa mer rawfood!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
11 augusti, 2014
Kiwismoothie i ett glas
Kiwismoothie i ett glas
Foto: Mia Hagenmalm

 

Jag börjar alltid dagen med en näringsrik smoothie, och det brukar i vanliga fall bli på vad jag har hemma i grönsak- och fruktväg och- eller väldigt mycket efter vad jag är i behov av att tillsätta i min kost för att må bra. Att blanda både grönsaker och frukt i en smoothie ger en härlig näringstät sallad, men i flytande form, som man även kan spetsa med exempelvis bittra örter för magen, som maskros eller koriander.
Har man ledbesvär kan man tillsätta strandnypon eller fettsyror i form av Omega-3 eller linfröolja. Vill man ha ytterligare energi finns det ju alla möjliga frukter och örter i pulverform att köpa som Macapulver eller Energibooster, eller renande pulver med alger.
Man vet dessutom vad smoothien innehåller när man gör själv. Inga E-ämnen, smaktillsatser eller konserveringsmedel.

Annons

Just nu är MITT behov att bli mer basisk i kroppen! Jag är sur!

Och det beror med all säkerhet på att jag har haft/har väldigt ont i ryggen, vilket påverkar syra/basbalansen negativt. Man blir mer sur i kroppen av stress. Men jag harockså fuskat lite under semestern, dock inte Varje dag, men det har hänt ändå att jag ätit mer syrebildande mat exempelvis på restaurang och jag har även fuskat och någon enstaka gång ätit livsmedel som jag vet innehåller gömt socker.! Det tål inte min mage. Jag har en krånglande mage som efter många undersökningar och prover visade sig vara IBS. Jag märkte själv att när jag tog bort socker, laktos och gluten ur min kost, blev min mage mycket bättre. Eller! Hela JAG mår mycket bättre utan! När min mage inte funkar, det vill säga att min magsmältning inte fungerar optimalt, är det svårt att bibehålla en bra PH-balans i kroppen . Och jag känner direkt att jag börjar bli sur. Jag får ont i lederna, beläggning på tungan, känning av astma, benkramper och huvudvärk. Detta igenkännande av symtom av att vara sur i kroppen, som jag faktiskt har fått bort genom att äta mer basisk föda i vardagen samt utesluta socker, gluten och laktos, visade sig också stämma när jag testade PH-värdet med PH-stickor.

Läs mer om syra/basbalansen här:https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2012/10/10/underbara-mandel-och-varfor-jag-tjatar-om-bas-och-syrabildande-foda/

Därför kommer jag att under en tid verkligen jobba på att bli mer basisk igen genom att äta mer och mycket basisk föda, raw food samt vegetarisk, dricka gröna drinkar i form av groddar, vetegräs, alger och äta mer mjölksyrade grönsaker.

Jag kommer att framledes införa en eller några dagar i veckan med endast raw food. (Jag hoppas att jag inte lovar mig själv för mycket nu!) 🙂
När man äter mycket lagad mat som jag gjort i sommar, måste bukspottkörteln producera enzymer för att spjälka maten man äter, eftersom att lagad mat inte innehåller några aktiva enzymer. Det innebär att man kan få en förstorad bukspottkörtel av allt för mycket intag av lagad mat då enzymerna i maten inaktiveras vid en upphettning på över 42 grader. I råkost finns alla enzymerna kvar.

Min smoothie i morse innehöll kiwi som är full av C-vitamin och galiamelon men basen var spenat och gurka som ju är Basiskt. Gurka är även urindrivande och driver ut slaggprodukter.Spenat är faktiskt en riktig näringsbomb. Om du äter ca 50g babyspenat får du i dig flera dagars behov av K-vitamin och upp till 50 procent av rekomenderat intag av C-vitamin, A-vitamin, B-6, folat, kalcium, och magnesium.

Smoothie med kiwi och gurka:
2 glas:
2 kiwifrukter, eko
1/2 galiamelon, eko
1/2 gurka, eko
1 näve babyspenat, eko

Mixa och häll upp i glas.

Annons
Annons