Annons
Annons

Raw cheesecake med citron på chokladbotten

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
15 oktober, 2014
En bit Rawfood cheesecake på ett vitt fat med svarta ränder. I bakgrunden skymtar en hel cheesecake
En bit Rawfood cheesecake på ett vitt fat med svarta ränder. I bakgrunden skymtar en hel cheesecake
Foto: Mia Hagenmalm

Jag tycker att det bleka, gråa ljuset som infinner sig i oktober, på något sätt har ett lugn omkring sig, men på ett annat sätt en lite vemodig inverkan på dagen. Jag tycker inte att det känns tråkigt, eller deppig på något sätt, men det är just att jag känner ett slags vemod i luften när jag tittar ut i alltet, eller hur man nu ska förklara det. Jag gillar absolut stämningen som hösten ger, så här innan det riktigt trista novembermörkret infinner sig. Då blir det riktigt trist! Men!Jag har dock mycket skoj och en USA-resa att se fram emot denna höst. Nu känner jag att jag bara vill åka någon gång.

I går experimenterade jag lite med rawfood igen. Jag är helt såld på denna matlagningskonst.
Dels mår jag jättebra av att äta rawfood, dels framträder smakerna och färgerna på ett naturligt och vackert sätt. Och så är det mycket nyttigt, lättlagat och det går fort! Me like! 🙂
Denna gång blev det en raw cheesecake med chokladbotten gjord på valnötter och raw kakao. Mums! Kakan blev lite blek, skir och frostig. Lite som den första frosten eller den första snön. Vackert! Lika vemodig som hösten känns i oktober, kan jag glädjas åt den första snön som lyser upp i vintermörkret, även om jag inte gillar vintern särskilt mycket!

Annons

Receptet hittade jag på yle, en websida med rawfoodrecept på nätet. Jag hade dock inte alla ingredienser som i ursprungsreceptet, så jag har modifierat lite. Som vanligt.

Raw cheesecake dekorerad med citronskal, lavendel och björnbär på ett vitsvartrandigt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Raw cheesecake med citron på chokladbotten
10 portioner

Botten:
9 dadlar, ekologiska, blötlagda
2 dl valnötter, blötlagda några timmar, ekologiska
1 tsk vaniljpulver, ekologisk
1 dl kokosflingor, ekologisk
1 msk kokosolja, ekologisk
2-3 msk raw kakao, ekologisk
1 msk agavesirap, ekologiska
1/2 krm himalaysalt

Frosting:
3 dl cashewnötter, ekologiska, blötlagda några timmar
175 g zucchini, ekologisk
1 dl kokosolja, eko
1 stor citron, ekologisk
1 dl agavesirap
(Vid behov:1 dl kokosvatten)

Gör så här:
Botten:
Mixa valnötterna med salt och vaniljpulver. Lägg ner övriga ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant. Ställ kallt, gärna i frysen.

Frosting/fyllning:
Slå av vattnet från cashewnötterna och skölj dem väl. Smält kokosoljan försiktigt över ett vattenbad. Gnugga citronen väl i äppelcidervinäger, skölj i rikligt med vatten, och riv skal från halva citronen. Pressa sedan saften från hela citronen. Skala och tärna zucchini och mixa det tillsammans med cashewnötterna, kokosoljan, citronsaft och skal och agavesirap. Tillsätt lite vatten om smeten blir för tjock. Bred cashewsmeten över chokladbotten, Ställ i frysen. Tag fram en halvtimme innan servering.
Jag toppade med lite rivet citronskal, lavendelblommor och frostiga björnbär.

// Mia

 

 

 

Annons
Annons