Annons
Annons

Gör din egen pepparkakskrydda, och kryddornas hälsoeffekter!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
26 november, 2014
Pepparkakskryddor med en mortel i trä i en vit skål på ett bord med en rödrandig duk
Pepparkakskryddor med en mortel i trä i en vit skål på ett bord med en rödrandig duk
Foto: Mia Hagenmalm

Jag brukar alltid blanda min egen pepparkakskrydda till jul! Det blir så lätt och enkelt att ha det klart när man ska baka eller göra ett recept med färdig pepparkakskrydda. Och jag vill ha ekologiska kryddor, och jag har inte hittat någon ekologisk färdigblandad pepparkakskrydda ännu. Det går åt en hel del nu kan jag lova. Både i bak och i mat och dryck! Och så är ju julens kryddor faktiskt nyttiga på många sätt!

Kanel är ju egentligen en riktig hälsokrydda med många positiva egenskaper för hälsa!
Kanel är blodsockerreglerande och kan därmed minska ditt sötsug. Den är även bra för blodcirkulationen, högt blodtryck och verkar inflammationshämmande. Kryddan är också bra för matsmältningen samt är bakterie- och svampdödande.
Men man ska aldrig överkonsumera kanel!

Annons

Kanel innehåller ett ämne, kumarin, som i stora mängder kan skada levern.
( Men du riskerar inte att överkonsumera om du använder kanel som en krydda i maten)

Kardemumma och ingefära har liknande egenskaper, och de tillhör samma familj.
Kardemumma ger stöd till immunförsvaret och är bakteriedödande.
Alltså bra att ta till när man har en förkylning på gång. Den ökar också blodcirkulationen och har en kramlösande verkan och kan lindra vid magont som kolik och mensvärk.
Ingefära är en exceptionellt nyttig krydda som innehåller mest antioxidanter per gram.
Ingefära har antiinflammatioriska egenskaper, alltså bra mot ledvärk men även mot huvudvärk!
Örten kan också verka febernedsättande och lindra förkylningar och kan stimulera andningen och blodcirkulationen positivt. Den är också super att ta vid tillfälligt illamående, och det finns att ta i tablettform mot åksjuka. Den har också en renande effekt på njurar och stimulerar matsmältningen.

Kryddnejlika är anticeptisk, kan sänka blodsockret och kan läka munsår och lindra tandvärk. Man ska dock vara lite försiktig med nejlika då kryddan kan utlösa kontaktallergi.

Pepparkakskrydda ( ca 0,75 dl)
2 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk mortlad kardemumma
1 msk malen kryddnejlika

Blanda kryddorna ordentligt med en gaffel! Klart!

Ha det gott! Mia

Annons
Annons