Annons
Annons

Kale- grönkålssoppa

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
3 december, 2014
Grönkålssoppa toppad med halloumi och soltorkade tomater i en vit skål
Grönkålssoppa toppad med halloumi och soltorkade tomater i en vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Jag älskar grönkål i sallad som den är, och i smoothie.
Det har dock varit svårt att hitta ekologisk grönkål ett tag, och då får det vara för min del. Men nu blommar butikerna ut med massor av ekologisk grönkål så här till jul. Ett tips är att köpa på sig nu och frysa in. För hur som helst är det ju en säsongsbetonad grönsak. Och en väldigt nyttig grönsak.
Min dotter är dock inte alls förtjust i grönkål. Men jag har hittat ett sätt att få i henne denna nyttiga grönsak. Hon gillar inte broccoli heller, men när man gör soppa på den så äter hon massor. Så någon dag i veckan den senste tiden har jag gjort soppa på även grönkål, och det har verkligen gått hem. Det som blev över från vår middag igår, åt hon till frukost i morse.

Men så blir denna grönkålssoppa otroligt god också!

Annons

Förr använde jag endast grönkål som dekoration till julskinkan, men nu för tiden, till jul, får den ingå i soppa, som pastasås, i sallad och i pesto hemma hos mig. Vet du om att grönkål är enligt forskare, en av de nyttigaste grönsakerna i världen. Den innehåller rikligt med karotenoiden lutein som skyddar dina ögon mot solljus och åldersrelaterande makuladegenation- en sjukdom på gula fläcken.

I USA toppar grönkål listan för så kallad anti age food-mat som stoppar åldrandet.
Det beror på den höga halten av antioxidanter och framförallt C-vitamin i grönkål. C-vitamin hjälper till att förebygga rynkor och upprätthålla hudens elasticitet. Dessutom finns det rikligt med folat i grönkål. Folat som är ett essentiellt näringsämne- det vill säga ett ämne som kroppen inte själv kan bilda, behövs för att bygga upp celler, arvsmassa och proteiner.

Grönkål är ett superlivsmedel och innehåller mycket bra vitaminer som A, B-vitaminer och C och E. Du hittar även kalium och kalcium samt järn i denna grönsak. Grönkål är även virus- och bakteriedödande och motverkar även inflammationer.

Både grönkål och broccoli är två av de nyttigaste grönsaker som finns, och de har många bra egenskaper.
Förutom att de är starkt basiska så skyddar de även mot vissa cancerformer. Och även hudcancer.
Forskare har hittat ämnet Sulforafan i både broccoli och grönkål, så innan sommaren kan det vara bra att öka sitt intag av dessa goda grönsaker så motverkar du att bli bränd i solen samt kan du faktiskt förebygga hudcancer. Sulforafan hindrar även enligt forskning cancerceller att dela sig, vilket hämmar uppkomsten av tumörer.

Men antioxidanten Sulforafan skyddar även luftvägarna, vilket ger ett bra skydd mot föroreningar i luften som avgaser och tobaksrök.
Grönkål har dessutom massor av bra kostfiber i sig, faktiskt dubbelt så mycket som broccoli. Kostfiber binder toxider i tarmen och driver ut dem ur kroppen. dessutom ökar alla dessa härliga mineraler, vitaminer och antioxidanter ditt immunförsvar. Så ät på!!

Kale-Grönkålssoppa med halluomi
2-3 portioner
400 g grönkål
1 liten gul lök
2 msk rapsolja eller smör
5 dl grönsaksbuljong
3 dl grädde, jag tog havregrädde
3 svartpepparkorn
Herbamare örtsalt
2 soltorkade tomater, blötlagda ca 10 minuter

1 paket halloumi

Gör så här:
Hacka löken fint och skölj och skär grönkålen i strimlor. Värm upp en gryta och fräs kål och lök så att den mjuknar. Den får inte ta färg!
Häll på övriga ingredienser och låt småkoka i ca 20 minuter. Ta åt sidan och mixa soppan med stavmixer. Känns soppan för tunn kan du reda den lite. Jag använde 2 msk glutenfri mjölmix att reda med.
Skär tomaterna i mindre bitar.
Skär halloumi i mindre bitar och stek i olja tills den fått färg. Servera osten och tomaterna till soppan.

// Mia

Annons
Annons