Annons
Annons

Hemmagjort kokossmör och nyinköpt grönsaksspiral

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
18 december, 2014
Grönsaksspiral på ett bord

I Stockholm har man fått snö i natt, men här i Nynäshamn lyser den med sin frånvaro.
Och fy så mörkt det är. Här regnar det idag och julstämmningen har svårt att infinna sig. Och trots att jag äter D-vitamin varje dag känner jag mig trött! Det som piggar upp och ändå ger en viss julstämning är att jag på väg till jobbet kan blunda för detta snöfria landskap när jag kikar på alla butikers julskyltningar eller går förbi blomsterkillarna på torget och insuper doften av alla granar som är till försäljning.
Jul, jul-strålande jul! Infinn dig!

I förrgår köpte jag en efterlängtad julklapp till mig själv! En grönsaksspiral.

Grönsaksspiral på ett bord
Foto: Mia hagenmalm
Annons


Nu kan jag göra fin ”pasta” av grönsaker, när jag gör mat. 🙂 Dessutom köpte jag en receptbok med rawfood. Nu återstår bara en köksassistent och en råsaftcentrifug! Dyra grejer! Men bra att ha när man lagar mat, bakar och vill göra egen juice!!

Igår hade jag tänkt göra kola och testa ett nytt recept. Men efter att ha varit på julklappsjakt och även i mataffären två gånger samma kväll, och när jag skulle sätta igång upptäckte att det fattades ingredienser ändå, gav jag upp. Notera till mig själv: Skriv en nota nästa gång! 🙂 Kolan får därför vänta till en annan dag.

Däremot gjorde jag hemgjort kokossmör. Alltså smör av kokosflingor!

Kokossmör i en glasburk på en vit duk med röda ränder
Foto: Mia Hagenmalm

Kokossmöret kommer att ingå i ett recept som kommer på bloggen strax.

Kokossmör är alltså smör av kokosflingor, inte olja eller kokosfett.
Man kan ha det i rawfood, bakning eller exempelvis som smaksättare i smoothie. Jag mixade ca 200 gram kokosflingor och jag fick 1 1/2 dl kokossmör. Dessutom rostade jag flingorna lite lätt i en torr het stekpanna innan jag mixade. Mums!

Kokossmör ca 1 1/2 dl
200 g kokosflingor

Gör så här:
Mixa flingorna i ca 10 minuter eller tills du får ett lent smör. Om du vill kan du rosta flingorna innan. Det höjer smaken med flera snäpp! Så gott!
Man kan även blanda i exempelvis cacaonibs för annorlunda smak.Häll upp i ren glsaburk och tillförslut med lock. Smöret håller ca 1-2 veckor i rumstemeratur. Ställer du det kallt, stelnar det och blir svårhanterligt.

// Mia

 

Annons
Annons