Annons
Annons

Skola och barnomsorg!! Vakna!! Barn SKA ha ekologisk odlad mat!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
12 januari, 2015

Barn under fosterstadiet och under sin uppväxt/utveckling behöver äta ekologisk mat!
Det finns flera forskningar som visar på det! Och här tycker jag att kommuner, skolor och barnomsorg borde ta sitt ansvar gå i spetsen för att barnen ska få ekologisk lagad mat i både förskola och i skola! Flera forskningar visar nämligen på att kemikalier i maten kan orsaka både ADHD och sämre intelligens hos barnen, samt sjukdomar som leukemi.

För att återgå till de fyra forskarna med anknytning till SLU som nyligen publicerat boken ”Den ekologiska drömmen”
där de påstod att en hundra procentig ekologisk odling inte gjorde någon skillnad för vår miljö, utan torde bli en framtida katastrof för livsmedelsförsäljningen och belastningen av miljön. Samt att konsumenterna inte får vare sig en bättre miljö eller ett bättre livsmedel. bredsida-mot-ekologisk-odling/
Detta har oturligt nog skapat nya myter om att det inte spelar någon roll om vi äter ekologiskt eller oekologiskt!
Nu tänkte jag skriva något riktigt styggt om dessa forskare, för jag blir sååå förbannad, men jag låter bli!

Annons

Idag i SvD Opinion- Brännpunkt, skriver forskarassistent Axel Mie att man ska ta kemikalierna i maten på allvar!här:A

Axel Mie skriver att tre av varandra oberoende studier i USA pekar på att insektsbekämpningsmedel som Organfosfater och Klorpyrifos påverkar barns nervsystem och dess utveckling!
För att mäta hur mycket bekämpningsmedel gravida kvinnor utsattes för mätte man urin eller blod från kvinnor under deras graviditet. Barn till kvinnor med MER bekämpningsmedel i kroppen hade vid sju års ålder ett lägre IQ, jämfört med andra barn.

I våras var jag på ett presseminarium som hölls av Naturskyddsföreningen, och det var verkligen en skrämmande föreläsning.
Bara under de senaste årtiondena har över 100 000 nya kemikalier introducerats i vår miljö och många av dessa ämnen är hormonstörande. Där visade man att även en dansk studie hos kvinnor som arbetat i växthus och exponerats för bekämpningsmedel , har fött barn med för tidig bröstutveckling hos flickor och förminskade könsorgan hos pojkar.

EFSA, Europeiska livsmedelssäkerheten har även låtit forska på risker för barnleukemi och Parkinsons sjukdom hos arbetare vilka exponeras av bekämpningsmedel i sitt yrke. Störst risk att drabbas av leukemi och Parkinsons sjukdom var om exponeringen av bekämpningsmedel skedde under gravititeten eller barndomen.

Det är också dubbelt så stor risk att drabbas av ADHD för barn som utsatts av höga halter av bekämpningsmedel.
Det visar en nyligt gjord amerikansk-kanadensisk studie. Restprodukter av organiska fosfosföreningar hittades i betydligt högre halter i urinet hos barn med ADHD än hos friska barn.

 

Mia

 

 

Annons
Annons