Riktig mat & hälsa

Kost och råd vid herpes

Har du herpes och ofta får utbrott kan det bero på att du äter en alltför argininrik kost eller har brist på aminosyran L-lysin!

Herpes är en virusfamilj, ett dubbeltsträngat DNA-virus!
Herpes ger små blåsor i grupper som svider och gör ont. Man kan ha herpes i alla slemhinnor som i munnen, i halsen, i underlivet(genital herpes), men även på huden.Viruset härbergeras i kroppens nervsystem i sitt inaktiva tillstånd.
3 av fem vuxna bär på herpesvirus, men många vet inte om det, eftersom att det inte alltid ger symtom. Herpes smittar genom saliv och genom sex. Viruset blossar ofta upp vid stress, förkylningar, vid exponering av sol eller av vissa läkemedel och många kan ha det väldigt besvärligt.

Men man kan minska utbrotten nämvärt, eller hålla det borta med aminosyran L-lysin tillsammans med vitamin C och D-vitamin.

L-lysin är en essentionell aminosyra som är viktig för fettomsättningen eftersom att lysin är involverad i L-karnetinsyntesen.
Den är viktig för barns tillväxt och utveckling och behövs för omsättningen av proteiner i kroppen. L-lysin är även nödvändig för skelettets styrka och kalciummetabolism, och ingår i bildandet av cellvävnad i ben och brosk och bindväv. Den är även nödvändig för veners, artärers och kapillärers elasticitet. L-lysin hittar du i högkvalitativt protein, vilt, fläsk, kalkon, kyckling, yoghurt, choklad, mjölk, ägg och ost.

L-arginin är en viktig aminosyra för kroppen!
L-argin är en halvessentionell aminosyra.
Har man brist på arginin kan symtomen vara sterilitet, brist på tillväxthormon, övervikt och för tidigt åldrande. Och! Att observera! Har man brist på arginin i kroppen kan det leda till nedsatt insulinutsöndring och förmågan att hantera glucos, och en brist kan även minska leverns förmåga att hantera fett, vilket kan leda till andra problem.
Arginin kan också öka den sexuella funktionen, och skyddar hjärtat.Men har man herpes bör man undvika ett för högt intag av L-arginin i maten och även som kosttillskott. L-arginin finns i höga doser i fläsk, vilt, mejeriprodukter, ägg och kalkon. Den finns även i nötter, russin, karob, vitlök, ginsen,  soja och frön.
L-argini säljs även som kosttillskott för att öka orken, lusten och även den sexuella lusten.

Någonting som är otroligt dumt är att det på tillskott med L-arginin inte brukar finnas information om att L-arginin kan öka herpesutbrott! Jag hade en kund nyss som inte haft ett herpesutbrott på 10 år, men efter att ha ätit ett tillskott med L-arginin i bara några dagar, hade hon fått herpesblåsor runt munnen. Därför, om man äter ett tillskott med L-arginin kan det vara bra att även äta tillskott av L-lysin.

Även vid återkommande utbrott brukar jag rekommendera att äta L-lysin som tillskott och en dagsdos på 500-1000mg/dag tillsammans med C-vitamin 

Vid aktiv herpes eller om man känner att ett utbrott är på gång, kan man öka dosen till 2000-3000 mg L-lysin mellan måltid tillsammans med 1000 mg C-vitamin.
D-vitamin har också visat sig ha en positiv verkan för att mota utbrott av herpes.

 

Mia

 


19 comments on “Kost och råd vid herpes

 1. Daria on

  Hej. Du skriver att både L-lysin och L-arginine innehålles i vilt, fläsk, kalkon och ägg. Så vad bör jag undvika om jag har ett herpes utbrott? Det är ett jätte viktigt ämne för mig. Tack I förväg.

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Ja detta är en riktigt knepig fråga! Det är väldigt dubbelt då innehållet i dessa livsmedel är rik på båda aminosyrorna. Då får man se till att få i sig mer av livsmedel som har högre lysinhalt än arginin.
   Bra att UNDVIKA vid herpes: Argininrik kost som har låga lysinvärden: Choklad, kokos, carob, havre, vete, jordnötter, sojabönor, vitlök, ärter, solrosfrön.

   Försök att äta argininfattig kost med högre lysinvärden som fisk, mjölk, kyckling, bönor, jäst och mungbönor. Dessutom kan man förstås ta tillskott av L-lysin som finns att köpa på hälsokosten för att uppväga.

   Hoppas att du är nöjd med mitt svar!
   Med Vänlig Hälsning Mia

   Svara
 2. Ingrid Wahlgren on

  Hej! Jag har precis fått Herpes och letar allt jag kan kring egenvård.
  Jag har tydligen fått en ovanligt kraftig primärinfektion, och vill hitta vägar för att slippa uppleva detta igen.
  Jag fattade att det förutom att tänka på vad jag äter är bra att äta kosttillskott i förebyggande syfte och öka dosen vid utbrott.
  Något annat som är bra? Kolloidalt silver?

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Vad besvärligt för dig!
   Att försöka upprätthålla ett bra immunförsvar är något att tänka på. Herpes brukar komma då man håller på att bli förkyld, är sjuk osv. D-vitamin för immunförsvaret och bra probiotika och visst tror jag att kollodialt silver kan bidra med hjälp. Stress är också en faktor som kan utlösa ett herpes utbrott.B-vitaminer-B-vitaminkomplex är utmärkt att ta då man stressar eller om kroppen är stressad av bekymmer, sorg osv. Och naturligtvis L-lysin som är viktigast vid herpes. Ett kosttillskott är jättebra både för att förebygga och vid utbrott. Har du fått en så kraftig infektion så ät L-lysin dagligen rekommenderad dos. Känner du att det håller på att bli ett utbrott eller om du håller på att bli sjuk, öka dosen.
   Hoppas att du är nöjd med mitt svar.

   Med vänlig hälsning Mia

   Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Ingrid!
   Det finns många bra multivitaminer på hälsokostbutiker.
   Jag tycker personligen att Holistic har bra tillskott och Great Earths TNT vitamin och mineraltillskott.
   Dessa innehåller inga aminosyror specifikt.
   Med Vänlig Hälsning
   Mia

   Svara
 3. Mia on

  Hej!
  Vad är att föredra när man ammar? Aciklovir eller L-lysin för att undvika och lindra herpesutbrott? Har genital herpes och just nu äter jag ingen medicin vilket medför att jag får dras med blåsor länge.

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   L-lysin får man i sig genom föda och är helt naturligt. Lysin är viktig för tillväxt och vävnader och finns i nästan alla proteiner. Dock kan inte kroppen tillverka aminosyran L-lysin själv. Lysin förstörs även vid uppvärmning. L-lysin är dessutom relativt icke-toxisk, alltså man har terapeutiskt använt höga doser l-lysin utan biverkningar.
   Men för den sakens skull är jag försiktig med att rekommendera gravida eller ammande att äta något alls förutom anpassad vitamintillskott och Omega-3 för mödrar även om jag själv inte kan se att det skulle kunna påverka negativt vid amning. Men man kan istället för att äta tillskott undvika arginrik föda och äta mer av kost som innehåller lysin samt äta vitamintillskott som stärker immunförsvaret.
   Aciklovir skulle jag undvika att äta under graviditet och amning. Men det är jag.:-)
   Så här står det om Aciklovir i Fass: Aciklovir går över i modersmjölk men påverkan på det diande barnet är okänd. Rådgör därför med läkare eller apotekspersonal innan du tar Aciklovir under amning.
   Vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare):
   •förvirring
   •hallucinationer
   •huvudvärk, yrsel, dåsighet
   •Ovan nämnda vanligen reversibla biverkningar sågs oftast hos patienter med nedsatt njurfunktion eller hos patienter med anlag för dessa biverkningar men samband med behandlingen är oklar.
   •illamående
   •kräkningar
   •diarré
   •buksmärta.
   •klåda,
   •hudutslag (inkl ljuskänslighet).
   •trötthet,
   •feber
   •utmattning.

   Med Vänlig Hälsning Mia

   Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Nötter som mandel, paranötter, valnötter osv innehåller väldigt mycket av aminosyran arginin, så det är nog bra att undvika ett för stort intag, alltså dra ner på konsumtionen av dessa. Med det vill jag inte avråda från att helt sluta äta nötter, men som sagt så kan det ge fler herpesutbrott om man äter mycket av arginrik föda.
   Mvh Mia

   Svara
 4. Bella on

  Hej Mia. Har du möjligtvis en längre lista på mat med mycket arginin i och L-lysin i? Alltså en typ av rekommenderar att äta/inte att äta lista. Vore jätte tacksam för en då jag på senaste haft mycket problem med långvarigt munsår som inte vill ge med sig. Eller om du kan tipsa om en sida där det står om vad man bör äta och bör undvika när man får munsår ofta. Vänligen Bella

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Bella!
   Ursäkta sent svar. Har inte hunnit med bloggen riktigt på grund av jobb och annat.
   Jag vill börja med att säga att L-lysin är väldigt värmekänsligt och vid upphettning av mat kan det därför försvinna. Du hittar lysin i högkvalitativt protein, vilt fläsk, kalkon, keso, kyckling, yoghurt, choklad ost och ägg. Om du får återkommande utbrott av herpes/munsår bör du undvika att äta choklad dock som även det innehåller höga halter arginin. Undvik även kokos, carob, havre, vete, vetekli, jordnötter, mandlar, sojabönor, vitlök, ärter, solrosfrön och gingsen som innehåller höga argininhalter och lägre lysinvärden.
   Du kan äta mer av fisk, mjölk, kyckling, bönor, jäst och mungbönor.
   Det här är en riktig balansgång som du ser. Men jag vet en riktig bra sida här på kurera.se där du kan läsa mer om dessa två aminosyror. Överst på sidan hittar du näringsguiden, vilket är en uppslagsbok skriven av Peter Willhemsson. Den är riktigt bra.
   Med Vänlig Hälsning
   Mia

   Svara
 5. Elin Bonnier on

  Hej Mia!
  Tack för intressant läsning ovan.
  Tror du att det något slags bröd som är mer ok att äta om man har utbrott av herpes?
  Tack på förhand!!
  Mvh
  Elin

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Elin!
   Vete och fullkorn, samt havre är väldigt arginirikt och bör undvikas , så jag föreslår i så fall ett glutenfritt bröd dock inte bakat på nötmjöl/ mandel som också är rik på aminosyran arginin.

   Med Vänlig Hälsning
   Mia

   Svara
 6. Ann Nilsson on

  Hej!
  Jag fick jätte-problem med magen efter 1 tablett Valaciclovir mot herpes.
  Köpte L-lysin istället, 500 mg, kan jag ta 3 tabl per dag i början och sedan minska ner till 2 tabl, därefter 1 tabl under c:a 7-10 dagar?
  Rädd för magproblem just nu och vill ta minsta möjliga dos.

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Visst kan du göra som du tänkt.
   Dock har jag ingen erfarenhet om att L-lysin påverkar magen, men börja lite försiktigt för säkerhets skull.
   Du kan också köra en underhållsdos några månader enligt dosering på burken, så kan du förhoppningsvis hålla borta eventuella utbrott.
   Med Vänlig Hälsning
   Mia

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Bönpasta med ruccolapesto på en vit tallrik

Ruccolapesto med bönfettuccine

Blogginlägg

Jag brukar passa på att laga vegetariskt när dottern inte är hemma. Igår kväll var en sån gång. Jag var trött, kom hem sent och hade egentligen ingen lust att laga mat, men jag vet att jag blir trött och hängig dagen efter om jag inte äter ordentligt, så något måste jag ju äta. Och jag […]

Äppeldrink med ingefära i två glas

Äppeldrink med ingefära

Blogginlägg

Äntligen helg! Solen skiner och jag har två lediga dagar att se fram emot. I morgon ska jag på rockkonsert  vilket är spännande. Jag fick en biljett till Kiss konsert i julklapp 😂! Inte för att jag är någon större fan av Kiss, men ändå! Det ska bli kul att se dem. Jag är iallafall […]

Två glas med grön lemonad

Grön basisk lemonad

Blogginlägg

Nu är äntligen våren här! Jag riktigt njuter av solen och trädens knoppar som lite trevande snart spricker ut i full grönska. Min bästa tid är nu! Jag älskar våren och försommaren med den skira grönskan och alla vårblommor. När man jobbat i trädgården, varit på stranden eller bara vill svalka sig en solig dag, […]

Kikärtsbullar i en skål tillsammans med grönsaker

Veganska sötpotatis- och kikärtbullar

Blogginlägg

Jag äter mer och mer vegetariskt. Det har blivit så när jag står i charkdisken och ska välja. Jag vet inte vad jag vill ha och  jag vet inte om jag vill ha. Jag är helt enkelt inte sugen  och längtar oftare efter fräscha goda grönsaker och frukt. Så nu experimenterar jag i köket med vegetarisk mat. […]

Sista skörden- svt play handlar om din och min framtid. Se den!

Blogginlägg

Allt liv kommer från jorden Det går inte att gödsla jorden med socker i all evighet Trots att vi äter dubbelt så mycket grönsaker som på 1970-talet får vi i oss mindre av mineraler och spårämnen genom maten. Så börjar filmen Sista skörden! Vår planets jordar är hotade då den industriella livsmedelsproduktionen utarmar vår matjord vilket […]

Antidepressiv medicin sågas i ny studie…

Blogginlägg

.. och socialstyrelsens nya nationella riktlinjer för depression och ångest skulle ge sämre vård och kosta mer pengar då förslaget innehåller i många stycken felaktiga tolkningar av aktuell forskning. Det hävdar sjutton nordiska psykoterapiforskare i DN debatt Socialstyrelsen rekommenderar nämligen enbart biologiska behandlingar med antidepressiva läkemedel och ECT som är en förkortning av elektrokonvulsiv behandling för […]

Groddat bovetebröd

Glutenfritt groddbröd

Blogginlägg

Jag är uppvuxen på mackor och vem är inte det i min generation? Jag kunde äta upp till fem hårda smörgåsar med kaviar varje kväll och till frukost åt jag Skogaholmslimpa med ost. Ingen bra frukost! Inte konstigt att jag var trött jämt. Jag startade och avslutade dagen med en sockerbomb! Jag minns en stor […]

Rätt mat sätter fart på sexlivet!

Blogginlägg

Snart är det Alla Hjärtans Dag! Tänkte du bjuda på middag och kanske ha en riktigt romantisk kväll med din käresta? Skippa då pizzan, hamburgaren och chipsen. Och framför allt! Ta det lugnt med alkoholen. Skräpmat, socker, snabba kolhydrater, alkohol och koffein är nämligen riktiga erotikdödare som absolut släcker den sexuella lusten. Rätt mat för […]

Glutenfria mufflor / semlor

Glutenfria mufflor

Blogginlägg

Jag tänkte hänga på trenden att göra lite osedvanliga semlor i år. Det fick bli muffins och kladdkaka i ett, med både mandelmassa och rejält med kardemumma för smakens skull. Mufflan är dekorerad med lingongrädde och kokosgrädde. Jag blev inspirerad av min stads fina konditoris rosa semlor som just nu klättrar på Stanbasta.se:s lista över […]