Annons
Annons

Nya trendiga retrogodispåsar populära!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
28 januari, 2015

Nu sprider sig en ny trend med MINDRE godispåsar runt om i landet.
Även storleken på chipspåsar och läskburkar har börjat krympa, skriver Katarina Lagerwall om i DN.

Varje år proppar varje svensk i sig 17 kilo godis och 70 liter läsk! 1960 åt vi 7 kilo per man och år.
Det visar att svensken är en riktig gottegris och vi toppar faktiskt med att äta mest godis i världen. En fjärdedel av allt godis som äts i Sverige är lösviktsgodis.
De senaste åren har godispåsarna ökat i storlek. På 70-talet rymde en påse cirka 175 gram lösviktsgodis och idag rymmer en påse mellan 500 gram och 4 kilo.

Annons

Trenden vände dock när en mataffär i Stockholm började att återinföra påsarna från 70 och 80-talet. Efter det har alltfler handlare hakat på denna retrotrend i landet. Detta är särskilt bra för barnen som blir nöjda då de får fylla en påse med godis.
Godis är ju ett livsmedel som våra kroppar absolut inte behöver eller har någon nytta av. Socker innehåller bara tomma kalorier och tillför inte kroppen någon som helst näring. I synnerhet barn behöver minska intaget av socker, vilket kan leda till övervikt, sjukdomar och hål i tänderna. 175 gram godis i en liten påse motsvara 44 % av en sjuårings energibehov.

Även på konitorihyllorna syns det minimalistiska som minisemlor, minmuffins och småkakor. Och det visar på att vi går mot en sundare livsstil. Det är vanilgare att familjer äter mer vegetariskt och närodlat samt att vi fått en ökad medvetenhet kring hållbar mat, säger dietisten Sara Ask.

Annons
Annons