Annons
Annons

Kryddiga köttbullar med morotssallad

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
11 mars, 2015
Kryddiga köttbullar på en bädd av morötter
Kryddiga köttbullar på en bädd av morötter
Foto: Mia Hagenmalm

Nu står krokusarna i full blom i gräsmattorna och idag såg jag tussilago i ett dike!
Otur att jag inte hade kameran med mig!
Det är vååååår! Jag har lust att göra som Ronja Rövardotter och gå ut i skogen och skrika-vråla det stora vårskriket! :-)Wow! Vilka vårkänslor jag får! Lycklig!!!!

Kryddiga köttbullar är smarrigt tycker jag.

Annons

Mina köttbullar får alltid en ny smak varje gång jag gör dem. Igår blev det köttbullar med smak av spiskummin, gurkmeja, vitlök och oregano. Till det gjorde jag en god morotssallad, men behöver man mer kolhydrater går det bra att lägga till exempelvis pasta eller potatis.
Insperation till morotssalladen hittade jag i MedMera-bladet, men har modifierat receptet till ingredienser jag hade hemma.

Alla ingredienser i maten är ekologiska. Tänk på att russin liksom vindruvor är rena giftet för att det är så besprutat. Därför är det jätteviktigt att de är eko.

Kryddiga köttbullar med morotssallad.
2 portioner:
250 g köttfärs
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk örtsalt
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk gurkmeja
0,5 msk oregano
0,5 tsk chiliflakes
1-2 msk valfri mjölk, grädde

4 st halvstora morötter
0,5 dl mandel
0,5 dl russin
1 tsk kumminfrön
1 apelsin
3 msk olivolja
örtsalt och peppar

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till köttbullarna. Gör ganska stora runda bullar och stek i smör och rapsolja på medelsvag värme runt om tills de är genomstekta.
Morotssallad:
Skala morötter och riv dem grovt. Hacka mandel grovt. Hetta upp en stekpanna och rosta spiskummin och mandel snabbt. Rör om så att det inte bränns. Filea halva apelsinen och skär i mindre bitar. Blanda saften från den andra apelsinhalvan med olivolja. Smaka av med örtssalt och svartpeppar Lägg alla ingredienser i en skål, häll över dressingen och blanda om ordentligt. Låt gärna stå och dra åt sig av smakerna en stund.

Ha det bra!

Mia

Annons
Annons