Annons
Annons

Vegetarisk blomkålsgryta med FÄRSK gurkmeja!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
14 april, 2015
Blomkålsgryta på ett vitt fat
Blomkålsgryta på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

I helgen hittade jag FÄRSK gurkmeja i grönsaksdisken! Yeeey! Har bara hittat det i asiatiska butiker förut!
Har du aldrig smakat färsk gurkmeja förr, gör t!

Färsk gurkmeja är helt enkelt underbar och slår pulvret med hästlängder! Jo faktiskt smakar färsk gurkmeja mer och är en smaksensation för gommen! Jag säger bara: Smaka och lukta på den, men inte för nära bara för då blir din näsa gul och det är svårt att få bort färgen sen. 🙂

Annons

Så här ser den lilla roten ut. Jag har skalat den så du kan se hur vackert orange den är, lik en morot, men luktar lite sött och mycket kryddigt! Har du en gång smakat färsk gurkmeja kan jag lova att du aldrig mer kommer att använda pulver igen!

Färsk gurkmeja på ett grått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Se dock upp när du ska riva den. Jag hade plasthanskar på händerna och rev rakt ner i grytan, ändå var jag gul om fingrarna efteråt. En aldrig så liten bit gurkmeja färgar av sig ganska rejält så skydda kläderna med ett förkläde och undvik att spilla.

Vad gör man då med gurkmeja om inte en gryta med indiska smaker!
Jag hittade ekologisk blomkål billigt häromdagen och denna gryta med just blomkål och potatis är så himla god! Jag tillsatte linser i den för att få proteiner och helt vegetarisk! Grytan kan serveras med naanbröd och självklart kan du utesluta linserna och servera den till en bit kött om du vill!
I grytan jag gjorde igår hade jag INTE kokosmjölk, för det glömde jag, hur jag nu kunde glömma det. Grytan blev god ändå, men det är mycket, mycket godare och krämigare med kokosmjölk i.

Vegetarisk blomkålsgryta
2 portioner
3 msk kokosolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 1/2 msk färsk gurkmeja (eller 1 msk pulver)
2 msk färsk riven ingefära
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
2 tsk garam masala (indisk krydda)
1 blomkålshuvud, Eko
4 potatisar Eko
2 dl röda linser
1 chilifrukt (eller 1/2 tsk sambal oelek)
4 msk tomatpure
3 dl vatten
2 dl kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
1 stor grabbnäve färsk spenat
Färsk koriander och yoghurt

Gör så här:
Skala potatis och skär i tärningar. Bryt blomlålen i mindre buketter. Hacka gul lök och vitlök samt chilifrukten. Skala gurkmeja och ingefära och förbered med att riva ingefäran. Smält kokosfettet i en gryta och riv ner gurkmejan direkt i grytan samt fräs löken tillsammans med chili och de andra kryddorna på medelstark värme. Lägg ner blomkål och potatis och låt fräsa med en stund. Häll på vatten, linser, buljongtärning och tomatpure. Låt sjuda ca 10 minuter. Slå på kokosmjölk och en näve hackad färsk spenat. Låt koka ytterligare 5-10 minuter.
Toppa med färsk koriander och svalkande yoghurt! Mums!

Annons
Annons