Annons
Annons

Spenat-och jordärtskocksoppa med smörfrästa champinjonhattar

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
15 april, 2015
Jordärtskockor på en blöt diskbänk
Spenat-och jordärtskocksoppa toppad med chamoinjoner i en vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Soppa tycker jag är utmärkt att ta till när man inte har lust eller tid att stå vid spisen. Det är enkelt, gott! Häromdagen gjorde jag soppa på jordärtskocka och spenat.

Jordärtskockor på en blöt diskbänk
Foto: Mia Hagenmalm

Jordärtskocka har en lite säregen smak, nästan som rädisa korsat med kronärtskocka om jag får beskriva den, och kommer ursprungligen från Nordamerika där befolkningen kallade den solrot. :-) Kokt har den en söt jordaktig smak. Jordärtskocka är en slags solros faktiskt, besläktad med den vanliga solrosen och tillhör familjen korgblommiga växter.

Annons

Jordärtskockor är lite anonyma tycker jag. Den borde få mer plats på matbordet, då den är så enormt nyttig egentligen. Den är rik på fibrer och vegetabiliskt protein samt Kalium C-vitamin och K-vitamin, mineraler och innehåller ämnet inulin vilket gynnar tillväxten av bra tarmbakterier och bra för diabetiker.
Den sägs även sänka det onda kolesterolet och har även en renande effekt på kroppen

För att balansera den naturligt söta smaken av jordärtskocka bryter jag av med några matskedar limesaft och chili, och sötar igen med lite agavesirap för att få bort den lite jordiga smaken.

Spenat-och jordärtskocksoppa med smörfrästa champinjonhattar
2 portioner
500 g ekologiska jordärtskockor
200 g färsk spenat
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade

1/2 chilifrukt, urkärnad och hackad
1 cm ingefära, skalad och skivad
Rapsolja och smör till stekning
4 dl vatten
1 1/2 grönsaksbuljongtärning
200 g kokosmjölk
2 dl havregrädde

2 msk limesaft
1 msk agavesirap

Gör så här:
Borsta jordärtskockorna och skär i mindre bitar och lägg direkt i kallt vatten så att de inte blir missfärgade. (Skalet är lite brunt, men går att äta. Vill du, så kan du skala dem).
Fräs jordärtskockorna i smör och rapsolja tillsammans med lök, vitlök, chili och ingefära, tills löken blivit mjuk. Slå på vatten, kokosmjölk och lägg i buljongtärningar. Låt koka upp, och vrid ner värmen. Låt småkoka ca 15 minuter. När soppan nästan är klar, slå på grädden och lägg ner spenaten och koka upp igen och låt koka/sjuda ca 5 minuter till. Smaka av med citron och agavesirap samt eventuellt flingsalt. Mixa soppan slät direkt i grytan.
Fräs några små champinjonhattar i smör eller kokosolja. Toppa soppan med dem.

Ha det gott!// Mia

Annons
Annons