Annons
Annons

EU:s smocka mot den ekologiska maten!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
25 april, 2015

Jag vet inte egentligen vad EU håller på med! Men ingenting förvånar mig faktiskt! Det är så mycket runt omkring både kosttillskott, vaccinationer och ekologiskt just nu!
Men! Ska myndigheter få bestämma vad jag vill äta nu också? Det blir så himla dubbelt och skevt när man får handla exempelvis tobak i vilken affär som helst, vilket bevisligen skapar sjukdomar som cancer och annat, men nu ska det alltså bli svårare att få tag på ekologisk odlad mat! Ska man straffas för att man vill leva sunt?

Läste just i Aftonbladet att EU-kommissionen anser att allmänheten har ett för lågt förtroende för ekologisk odling och vill därför införa tydligare krav på producenter och affärer som säljer ekologiska varor.
Vill man ha ekologiska varor i sin butik måste man ha ett särskilt certifikat.

Detta har fått organisationer som Naturskyddsföreningen och KRAV (och mig med) att se rött, då det kommer att försvåra för Sverige att utveckla det ekologiska lantbruket.

Annons

-Risken är att det bara är de stora livsmedelkedjorna och specialbutiker som i framtiden kommer att kunna sälja ekologiska produkter, säger Emelie Hansson, sakkunnig på Naturskyddsföreningen.

EU vill att ett oberoende certifieringsorgan utför kontroller- och det kommer att svida i plånboken för mindre butiker säger Emelie Hansson. Troligen kommer många att tycka att det inte är värt att erbjuda sina klunder ekologiska produkter, säger hon.

Eu-kravet väntas även att slå hårt mot producenter då den som odlar ekologisk mat inte längre får odla något som är oekologiskt.

-Du får inte ens odla konventionellt för hobbybruk, inte ens gödsla med konstgödsel i din kryddträdgård säger EU-parlamentariken Christoffer Fjellner, (M) som kommer att göra allt för att stoppa förslaget.
-Det första ändringsförslaget jag har lagt i det här ärendet i miljöutskottet är att kasta hela förslaget i papperskorgen säger han.

Han menar att det blir svårare att få tag på ekologiska produkter
när det bara är specialbutiker som får sälja det. Kravet på producenterna kommer även att leda till dyrare produkter för konsumenterna.

Förslaget ska inom kort tas upp i miljöutskottet och därefter i Europaparlamentet. Om det går igenom kommer detta att få konsekvensen att ekologisk mat blir lyxprodukter enligt Christoffer Fjellner.

Källa: Aftonbladet

Annons
Annons