Annons
Annons

Din hjärna är formbar och du mår som du tänker!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
6 augusti, 2015
Din hjärna är formbar och du mår som du tänker!

Jag har jobbat mycket med mig själv och med mitt sätt att tänka under flera flera år. Vi arbetar mycket med det i min kör Rönninge Show Chorus och det har blivit att jag har tagit med mig det i min vardag! Alltså Positivt tänkande!
Jag har faktiskt blivit en mycket mer harmonisk och gladare person som försöker att se positivt på saker och inte oroar mig och ältar i det förgångna så mycket som jag kunde göra förr.

Hjärnan är faktiskt formbar och du kan lura/styra din hjärna! Tänker du positivt blir du också glad! Och att välja glädje gör dig till en vinnare! Du lever dessutom ca 7,5 år längre om du väljer glädje istället för eländes, elände! Det är det faktiskt forskat på så jag snackar inte skit eller är flummig på något sätt! 🙂
Läkarexperisen har nämligen upptäckt att hjärnan är plastsisk och går att bearbeta!

Människans gener gör oss nämligen mer pessimistiska och mindre optimistiska.

Annons

Det beror på att vi i begynnelsen levde i en farofylld miljö och våra släktingar formades med sju grundläggande emotioner: Glädje, sorg, ilska,rädsla skräck och äckel. Och som du ser är endast glädje den positiva känslan och det är därför som vi kanske låter de andra sex emotionerna styra mer. Hjärnan har två huvudvägar- att känna fara eller tillfredsställelse. När vi känner fara skickar hjärnans larmsystem ut adrenalin och cortisol i kroppen vilket sätter oss i försvar. men när vi upplever någonting posistivt belönar hjärnan oss med högre doser dopamin och glada endorfiner och vid beröring utsöndras Oxytocin vilket är också ett må-bra-hormon.

Att känna glädje uppkommer inte av sig själv om du inte väljer att känna det eftersom att det i hjärnan finns ett starkt band mellan de tänkande och de känslomässiga delarna. Därför har vi mycket god kapacitet att själva medvetet skapa glädje! 🙂

Varje tanke sätter sina spår i hjärnan oavsett om den är positiv eller negativ. Men eftersom att vi i grunden har fler känslor som handlar om kamp för överlevnad så smittar de negativa tankarna tre gånger så mycket som de positiva. Därför är det vesäntligt att fokusera på goda minnen och skaffa sig positiva upplevelser och inte älta det man inte kan påverka. Fokusera hellre på det du kan påverka.

Har man ett stressigt liv inverkar det negativt på glädjen. Och är man stressad blir man mindre empatisk och mer egoistisk och utsöndrar negativa vibbar både till sig själv och sin omgivning. Du har väl varit med om att man kan känna negativa vibrationer från en stressad eller arg människa redan innan de kommer innanför dörren?
I kören gjorde vi ett test en gång med två nya medlemmar.
Vi skickade ut båda två från salen där vi repar och vår dirigent Britt-Helene bad oss andra att tänka väldigt negativt men inte med en min visa vad vi tänkte, när vi bad den ena kvinnan att komma in igen i salen där vi satt. Hon fick stå framför oss andra en stund. Sen bad Britt-Helene oss att tänka glädje och kärlek när vi bad den andra kvinnan att komma in. Den första kvinnan hade nästan velat springa iväg då hon kände våra negativa tankar väldigt starkt. Den andra kvinnan kände bara positiva vibrationer som glädje och välkomnande och fylldes själv av glädje och positivitet.

Människan är ett flockdjur och redan i urminnes tider lärde vi oss att dela med oss av och ge till andra och må bra av det.
Det är så himla enkelt och lätt men samtidigt superviktigt att bara säga ett vänligt ord eller visa tacksamhet mot någon. Och genom att vara intresserad av andra mår vi själva bättre och sprider dessutom glädje omkring oss. Glädje och skratt har alltså en posistiv inverkan på vårt humör men även på vår hälsa.

Källa: Egen erfarenhet och
tidningen Land

Annons
Annons