Annons
Annons

Vegetarisk koreansk bibimbap

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
17 augusti, 2015
Ris, grönsaker och vegetariska sojabitar upplagda på ett grått fat, en blå skål med dressing och ett glas gurkvatten på en svartmelerad duk

Man ska ta vara på dessa sista sommardagar när man kan och det kunde jag igår. 🙂
Igår var det en sådan där dag jag kommer att minnas när hösten och mörkret är här, en sån där dag som blev en pärla, ett minne att trä upp på ett pärlband. Det var egentligen inte något särskilt som hände, det var känslan av välbefinnande, harmoni och lyckan över att hinna träffa alla mina barn och barnbarn på en och samma dag. Bara att få träffas och umgås med varandra och göra saker tillsammans med dem är lycka för mig! 🙂

Jag tycker att det är kul att skapa och smaka, för mig nya rätter och igår gjorde jag koreansk husmanskost, fast vegetarisk. Egentligen ska man ha fläskkött i den här rätten, men jag bytte ut det mot sojabitar och det funkar utmärkt. Jag lurade till och med min dotter som är så skeptisk till mina vegetariska maträtter att smaka. Och hon gillade det verkligen. Det gick hem! 🙂

Vegetarisk Bibimbap
2 portioner

Annons

100 g torkade sojabitar, eko
1 grönsaksbuljong, eko
5 dl vatten
Hoisinsås
1/2 dl tamari sojasås
2 msk tomatpure, eko
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk riven ingefära, eko
1 msk honung

rapsolja till stekning
Himalayasalt och svartpeppar

Inlagda grönsaker
3 dl råris, eko
1/2 gurka, eko
2 morötter, eko
3 msk vitvinsvinäger, eko
1 msk sukrin melis
1 krm himalayasalt

Sambaldressing:
1 msk 1 msk tomatpure
1 msk sambal oelek
1 msk honung

Till servering:
Isbergssallad och böngroddar

Gör så här:
*Sjud de torkade sojabitarna i grönsaksbuljongen i ca 3 minuter eller enligt anvisning på paketet. Ta upp och häll av eventuellet vatten och låt dem rinna av ordentligt.
*Koka råris enligt anvisning på paketet.
*Skär och skölj isbergssallad.
*Strimla gurka och morötter i smala bitar och lägg i en skål
Rör ihop vinäger, sukrin melis och salt och häll över morot-och gurkstrimlorna

*Rör ihop Hoisinsåsen! Stek sojabitarna i rapsolja i omgångar i en het stekpanna några minuter så att de får färg. Salta och peppra. Häll hoisinsåsen över sojabitarna och låt bli varmt. Ta upp och lägg på ett fat.

Lägg upp det kokta riset på ett fat och toppa med sojabitar, de inlagda grönsakerna, isbergssallad och böngroddar. Servera med den heta sambaldressing! 🙂

Annons
Annons