Annons
Annons

Gluten- och laktosfri chiapannkaka

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
11 september, 2015
Chiapannkakor med bär på ett grå/blå fat. Grapefrukt och morotsjuice i bakgrunden

Idag till frukost har jag ätit chiapannkaka.
Jag gjorde den gluten- och laktosfri eftersom att jag inte tål något av det. Dessa pannkakaor är väldigt goda och mättande. Dessutom väldigt nyttiga.

 Ischia-te: Närande energidryck med chiafrön

 

Annons

Chiafrön är nämligen riktiga näringsbomber, trots att de är så små. De innehåller nämligen rikligt med Omega -3 (20%) och Omega- 6 fettsyror, proteiner(20%) och viktiga antioxidanter. Dessutom kalcium och zink samt järn. Äter du en matsked chia per dag får du i dig 1 g av Omega-3 och hela 33% kostfibrer.nyttiga också. Chiafrön är ju så rika på proteiner, Omega-3, antioxidanter och kostfibrer. Och att äta en frukost med mycket proteiner och kostfibrer gör att man håller sig mätt längre och får energi för hela dagen.

Man kan baka med chiafrön, använda dem i matlagning eller i smoothie.
Eller bara enkelt dricka dem i juice eller vatten. Jag brukar blanda chiafrön i ett glas citronvatten helt enkelt, och dricka varje morgon. Eller så pressar jag en frukt och blandar ner chiafrön i den. Man ska vänta åtminstone 5-10 minuter innan man dricker blandningen, för då bildas det en gelè av de lösliga kostfibrerna som finns naturligt i fröna, precis som i psylliumfrön och i linfrön. I magen bildar gelèn från chia en barriär mellan matsmältnigsenzymer och kolhydraterna i det du äter, vilket balanser ditt blodsocker och gör dig mindre sötsugen och hungrig.

Chiafrön har använts sedan urminnes tider av folket Taharahumarafolket som även kallas, raramuriindianerna vilket är kända för att besitta nästan omänskliga krafter och uthållighet när det gäller löpning. Och det gäller inte bara vissa av dem. Både barn, gamla och kvinnor och män har en otrolig förmåga och uthållighet att springa, långt och länge, så som upp till flera dygn i ödemarken. De utför alltså längre lopp än i västvärldens maraton. Det som Taharahumarafolket har som sportdryck är en blandning med chiafrön och vatten, också kallad ISKIATE eller Chia fresca: Vatten chiafrön och lime, helt enkelt.

Ha en underbar dag! // Mia

Chiapannkaka
4 pannkakaor
2 msk chiafrön
1 1/2 dl mandelmjölk
1 nypa salt
2 krm vaniljpulver
1 dl mandelmjöl
1tsk bikarbonat
2 tsk fiberhusk

Kokosolja eller smör till stekning

Tillbehör: Bär

Gör så här:
Blanda chiafrön med mandelmjölk, salt och vaniljpulver. Låt stå minst en halv timme. Blanda ner övriga ingredienser och låt svälla ytterligare 10 minuter. Stek i kokosolja eller smör. Servera med bär som du gillar.

Annons
Annons