Annons
Annons

Matig rawfood pumpapaj

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
27 oktober, 2015
Rawfood pumpapaj i pajform på en blå duk med pumpor i bakgrunden, omringad av vackra höstlöv

Snart är det Alla Helgona helgen och Halloween.
I min familj går vi all in och klär ut oss och lagar mat som hör till firandet.
Förra året tillbringade jag Halloween i New York då det sammanföll med att jag uppträde med Rönninge Show Chorus på Carnegie Hall- Broadway. Det var vansinnigt kul att få göra showen, men även att se New York förstås även om det var bråda och få dagar vi var där.
I New York anordnar man en halloweenparad varje år och gatorna är fulla av utklädda människor. Själv var jag inte med i paraden, men när vi gick ut för att äta på kvällen kunde jag ändå inte låta bli att måla lite svart i ansiktet. Ja, jag är lite barnslig. 🙂

I år har jag tjuvstartat med en rawfood pumpapaj med ett härligt pajskal baserat på solros- och pumpakärnor, tomat och selleri. Den ska stå i ugnen i ca 6-7 timmar och torka, så var ute i god tid.

Annons

Fyllningen är en nötost gjord av cashewnötter, soltorkade tomater och gräslök. Jag toppade med pumpa, paprika, zucchini och salladslök marinerad i olivolja och färskpressda citron.
Jag använder ekologiska ingredienser så långt det går.

Rawfood pumpapaj
ca 8 portioner/ pajform: 28 cm
Pajskal:
3 dl solroskärnor
2 dl pumpafrökärnor
1 medelstor tomat
1 stjälk selleri
1 stor morot
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk ingefära
örtsalt

Nötost:
3 dl cashewnötter, blötlagda ca 4 timmar
10 solmogna tomater, blötlagda 1 timme
1/2-1 dl vatten
1 msk b-jäst
3 msk gräslök
1 msk citron, färskpressad

Topping:

1 stor orange paprika i tärningar
2 dl pumpa- butternut i tärningar
1/2 liten zucchini, i tärningar
2 salladslök, skivad
1 msk citronsaft, färskpressad
olivolja
örtsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 50 grader, eller använd en torkugn.
Pajskal: Mixa fröna till ett mjöl. Tärna grönsakerna och tillsätt dem och kryddorna. Mixa till en jämn smet. Tryck ut smeten i en pajform och ställ in i ugnen med luckan lite på glänt om du har en vanlig ugn. Låt stå så i 6-7 timmar. (I torkugn ca 4-5 timmar). Skalet ska vara segt men inte knaprigt och torrt. Ta ut och låt svalna.
Nötost:
Häll av vatnnet från cashewnötter och tomater. Mixa nötterna till ett fint mjöl. Skär tomaterna i mindre bitar. Tillsätt tomater, gräslök, citronsaft, b-jäst och kryddor och späd med vatten så du får en jämn ostcreme. Bred osten över pajskalet.

Topping: Blanda de tärnade grönsakerna och Massera in olivolja och citronsaft. Lägg ut tunnt på ett fat och låt stå i ugnen brevid pajskalet den sista halvtimmen så att grönsakerna ger i från soig smaker. De ska dock inte bli mjuka utan behålla sin krispighet.
Toppa pajen med grönsakerna. Servera!

 

Annons
Annons