Annons
Annons

Örtkyckling med grönkålspesto

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
24 november, 2015
Örtkryddae kycklingfileer med grönkålspesto

Jag blev väldigt låg efter attentaten i Paris och allt det onda som händer ute i världen och även här i Sverige, så att lägga upp recept har kännts fjuttigt, när man egentligen vill lätta på trycket för alla känslor inför det faktum att människor i världen är så onda och utför så fruktansvärda gärningar.

Men om man tänker efter har det man tänker faktiskt egentligen också med hälsa att göra! Att inte ta åt sig av det onda med rädsla och negativa tankar, utan försöka förmedla en positiv känsla till andra och till sig själv. För är man själv negativ känner människor i ens omgivningen av det som ringar på vattnet och blir själva negativa. Det blir som ett dominospel. Faller en faller alla. Så sänd ljus och kärlek till din omgivning! Tankens kraft är stark!

Jag övar just nu in en julshow med Stjärnjul som har premiär den 5/12. Att sjunga och att få förmedla kärlek till publiken är ett sätt för mig att lämna negativa känslor.

Och att få njuta av god hemlagad, nyttig mat.

Annons

Det är säsong för grönkål så här i november-december.
Grönkål är enligt forskare, en av de nyttigaste grönsakerna i världen! Den innehåller rikligt med karotenoiden lutein som skyddar dina ögon mot solljus och åldersrelaterande makuladegenation- en sjukdom på gula fläcken.

I USA toppar grönkål listan för så kallad anti age food-mat som stoppar åldrandet.
Det beror på den höga halten av antioxidanter och framförallt C-vitamin i grönkål. C-vitamin hjälper till att förebygga rynkor och upprätthålla hudens elasticitet. Dessutom finns det rikligt med folat i grönkål. Folat som är ett essentiellt näringsämne- det vill säga ett ämne som kroppen inte själv kan bilda, behövs för att bygga upp celler, arvsmassa och proteiner.

Grönkål är ett superlivsmedel och innehåller mycket bra vitaminer som A, B-vitaminer och C och E. Du hittar även kalium och kalcium samt järn i denna grönsak. Grönkål är även virus- och bakteriedödande och motverkar även inflammationer.

Både grönkål och broccoli är två av de nyttigaste grönsaker som finns, och de har många bra egenskaper.
Förutom att de är starkt basiska så skyddar de även mot vissa cancerformer. Och även hudcancer.
Forskare har hittat ämnet Sulforafan i både broccoli och grönkål, så innan sommaren kan det vara bra att öka sitt intag av dessa goda grönsaker så motverkar du att bli bränd i solen samt kan du faktiskt förebygga hudcancer. Sulforafan hindrar även enligt forskning cancerceller att dela sig, vilket hämmar uppkomsten av tumörer.

Men antioxidanten Sulforafan skyddar även luftvägarna, vilket ger ett bra skydd mot föroreningar i luften som avgaser och tobaksrök.
Grönkål har dessutom massor av bra kostfiber i sig, faktiskt dubbelt så mycket som broccoli. Kostfiber binder toxider i tarmen och driver ut dem ur kroppen. dessutom ökar alla dessa härliga mineraler, vitaminer och antioxidanter ditt immunförsvar. Så frossa nu när du hittar den färsk i grönsaksdisken.

Grönkålspesto i en glasskål
Foto: Mia Hagenmalm

Örtkryddad kyckling med grönkålspesto
2 portioner
400 g kyckling, eko
herbamare örtsalt
2 krm timjan
2 krm rosmarin
herbamare örtsalt
Pesto:
150 g färsk grönkål
1 dl hasselnötter
1 dl parmesanost, riven
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor, krossade
2 msk pressad citronsaft
Örtsalt

Gör så här:
Krydda kycklingen med örtsalt och örter. Bryn dem i stekpanna i olja eller smör så de får färg. Ställ sedan in i ungen på 200 grader i ca 20 minuter eller tills de är genomstekta.

Ingredienser till grönkålspesto i en mixer
Foto: Mia Hagenmalm

Pesto: Repa bladen av stjälken på grönkålen och skölj noga. (släng bort stjälken)
Mixa tillsammans med hasselnötter, ost, vitlök och olja till en jämn grön pesto. Servera peston med kyckling och ugnsrostade grönsaker eller rotfrukter.

Annons
Annons