Annons
Annons

Hel ugnsbakad blomkål med fylld paprika

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
9 december, 2015
Hel ugnsbakad blomkål med fylld paprika

Jag är redan inne på att byta ut kött mot grönt och av mejeriprodukter använder jag endast smör sedan något år tillbaka.
Ibland kan jag också äta en bit ost när jag blir så där vansinnigt sugen på det. Och med tanke på det jag skrev häromdagen om att vara mat-och klimatsmart är jag riktigt nöjd över att jag bidrar till bra klimat med att välja bort detta ur kosten även om det från början var av helt andra orsaker!
Det blir mycket vegetariskt hemma hos mig, även om det inte riktigt uppskattas av min dotter! Ännu! Men hon blir väl van min omläggning av matvanor så småning om. Huvudsaken är att hon vågar smaka- och det gör hon även om hon ibland ratar min rawfood och vissa vegetariska rätter.

Den här rätten gjorde jag häromdagen! Hittade receptet i tidningen Allt Om Mat, men har modifierat lite efter vad jag hade hemma och vad magen tål. Supergott kan jag iallafall säga att det blev!
(Jag kör ekologiskt så mycket jag kan).

Annons

Ha det fint! Mia

Hel ugnsbakad blomkål med fylld paprika
2 portioner
2 små blomkålshuvuden
2 msk olivolja
1 tsk örtsalt
Fylld paprika
1 aubergine
50 g röda, kokta linser
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
1+1 mskolivolja
1 krm svartpeppar
1 krm spiskummin
1/2 dl urkärnade gröna oliver
2 röda paprikor
250 g krossade tomater
1/2 dl valnötter (kan uteslutas)

Gör så här:
Skär bort det mesta av blad och rosett på blomkålen. Lägg blomkålen i en smord ugnsfast form och ringla över olivolja och krydda med örtsalt. Baka i mitten av ugnen på 250 grader i ca 20 minuter eller tills den fått färg. Sänk sedan temeperaturen till 200 grader och låt stå i ca 25 minuter till. Ta ut och håll varm.

Höj temeperaturen till 225 grader. Skär auberginen i tärningar och lägg ner i ett durkslag och strö över salt så att vattnet dras ur. Låt ligga i ca 10 minuter. Pressa sedan lätt så du får ur all vätska. Stek sedan aubergintärningarna med finhackad rödlök och vitlök tills de fått färg i lite olja. Tillsätt linserna och krydda. Låt steka i ca 1 minut till och blanda ner oliverna.

Dela paprikorna på längden och ta ur kärnorna. Häll de krossade tomaterna i en ugnssäker form och fyll med aubergine och linsröran. Hacka valnötter och strö över. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter. Sätt ugnen på grill och låt stå ca 5 minuter till.

Thahiniröra
1tsk citron-skal
2 msk citron
2 msk thahini
1 msk olivolja
1 dl creme fraiche- havre
1 liten vitlöksklyfta
2 krm paprikapulver
örtsalt

Gör så här:
Gnid den ekologiska citronen noga med vinäger för att få bort eventuella bakterier eller kemikalire. Skölj sedan under rinnande vatten. Riv skalet och pressa ut saft. Blanda med övriga ingredienser och häll upp i en skål. Ringla över lite olivolja.

Annons
Annons