Annons
Annons

Underbar syrenglass

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
3 juni, 2016
Syrenglass dekorerad med syrenblommor i en vit skål. Syrener i bakgrunden

Nu blommar syrenerna och sommaren är äntligen här!!
Vilken värme det är! Ljuvligt!
När kvällen kommer och det är lite svalare ute möts man av starka, underbara dofter från syren och hägg. Det är bara att andas in och riktigt njuta!
I parken här i Nynäshamn möts jag även av doften från nyklippt gräs, salt hav och tång. Verkligen underbart!
Och bara tre till fem minuters promenadväg hemifrån så ser jag havet och jag kan verkligen njuta av mina promenader med hunden. Naturen- havet bjuder varje dag på en ny tavla. Ibland är havet blankt och stilla som en spegel- ibland svart, oroligt och upproriskt. Ibland flyter vågorna fridfullt mot stranden och ibland slår och stänker vågorna över strandstenarna. Naturens skönhet! Jag bara älskar det!
Jag är uppväxt på Gotland och havet betyder mycket för mig. Nu har jag bott i Nynäshamn i snart sju år och det är verkligen livskvalitet tycker jag. Det är bara havet mellan mig och mitt älskade Gotland. Jag kan gå till fots till Gotlandsbåten på tio minuter. En dag kanske jag beställer en enkel resa till ön och bosätter mig där. Det är min stora dröm i alla fall.

Annons

Jag plockade med mig en stor bukett syrener på min morgonpromenad i går och som nu står och förgyller mitt köksbord.
Det doftar ljuvlig sommar i hela köket.

Syrenblommor i en skål
Foto: Mia Hagenmalm

Min tanke var att göra syrensaft och jag kanske gör det, men inte idag.
Jag gjorde syrenglass istället. Det blev en glass gjord på kokosgrädde och kokossocker. Den blev väldigt god! Mums! Kokossockret ger en härlig smak av kola och syrenblommorna en smak av – syren. Jättegod kombo. Man kan naturligtvis göra glassen med grädde istället och annan sötning. Jag ska testa det också i veckan, så håll utkik!
Ha en trevlig helg!
Själv ska jag ut i skärgården och riktigt mysa, njuta av sommarvädret i helgen!

// Mia

Syrenglass
4 dl kokosgrädde
2 ägg
0,75 dl kokossocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 dl +1/2 dl syrenblommor. ( Bondsyrener ska det vara)

Glassmet med syrenblommor i en gryta
Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Lägg syrenblommorna på ett vitt papper eller handduk så att eventuella små djur trillar av. Börja med att rensa kvistar från de små blommorna. Endast de små blommorna ska med, inget grönt. Skölj dem noga i vatten. Separera kokosgrädden- alltså det tjocka ifrån kokosmjölken. ( spara övrig vätska till exempelvis en smoothie). Värm upp kokosgrädden något. Häll ner 1 1/2 dl syrenblommor och låt sjuda med en stund. Vispa ihop kokossocker med äggen och tillsätt äggsmeten i kokosmjölken. OBS! Sjud på svag värme. Det får INTE koka för då blir det grynigt och skär sig. åkar det skära sig är det bara att slänga. Det blir riktigt äckligt.
Låt sjuda tills smeten tjocknar. Sila av syrenblommorna. Låt smeten svalna något och häll upp i en bunke. Tillsätt övriga syrenblommor. Sätt in i frysen ca tre till fyra timmar. Rör om ibland. Ta fram ca en kvart innan servering. Glassen blir godast om det får smälta lite.

Annons
Annons