Annons
Annons

Vårdguiden: Kosttillskott ingen genväg till hälsa?

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
17 juni, 2016

Jag fick Vårdguiden i brevlådan igår.
Jag hade redan hört ryktet om en artikel i Vårdguiden om kosttillskott som har kommit att uppröra flera personer i bekantskapskretsen. Även mig!
Jag hade tänkt att låta detta bero, men det riktigt kliar i fingrarna att skriva eftersom att jag tycker att det som står är så fel.

Läs vad Daniel på Kurera-redaktionen skriver här: Vilken grönsaksdisk syftar Vårdguiden på?

Intervju med kvinna som var överkonsument via postorder

Annons

I tidningen Vårdguiden, som alltså ägs av landstinget, har man helt sågat kosttillskott och intervjuar även en kvinna som säger sig ha blivit sjuk och som hade skyhöga levervärden efter att ha ätit kosttillskott i över fem år.
Det jag direkt reagerar på när jag läser är att hon berättar att hon faktiskt överkonsumerade vitaminer och att hennes man rensat ut två platskassar med kosttillskott när hon blev sjuk.
Dessutom har hon beställt sina preparat genom postorder och påtalar att hälsokostindustrin är väldigt säljinriktad. Hon säger också att butikspersonalen borde vara utbildad i näringslära och fråga kunderna om de verkligen varit hos doktorn och fått veta att de har en konstaterad vitaminbrist. Då undrar jag vad man kan kalla läkemedelsjättarna, om inte säljinriktade? Och även om det inte på läkarlinjen faktiskt borde ingå fler än 12,5 timmar näringslära? Jag tror inte ens gemene man vet om att det är så. Men det borde de.

Välutbildad personal i hälsobutiker
Här vill jag verkligen påstå att i de flesta auktoriserade hälsokostbutiker är personalen välutbildade inom näringslära.
I auktoriserade hälsokostbutiker är även kosttillskotten noga kontrollerade och godkända.
Handlar man däremot på nätet kan man vare sig få rådgivning eller information om produkterna. Samtidigt vet man inte heller om produkterna är kontrollerade eller godkända när man handlar på postorder.

Rätta mig om jag har fel
Jag har heller aldrig någonsin fått min vitaminstatus kontrollerad av någon vårdcentral under hela mitt liv. Man tar en järnstatus på sin höjd. Tror knappast att man ens kan få kolla vitaminbrist inom sjukvården. Rätta mig om jag har fel!

Läs:Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel

Läkemedelsskandalen som gick oss förbi- och tystades ner

 

Fettlever kan bero på kosten även om man inte dricker alkohol. Fettlever har ökat oroväckande de senaste åren och kan förutom alkohol bero på fruktos i skräpmat, läsk och godis som ett exempel.
Av fruktos tillverkar nämligen levern fettsyror och bildar fetter-triglycerider som går ut i blodet och lagras i fettceller. Den vanligaste orsaken till fettlever är övervikt.

Även tarmhälsan spelar roll om man har fettlever.
En ny forskning visar att en rubbad tarmflora kan orsaka många allvarliga sjukdomar i kroppen. Med det vill jag säga att
för att överhuvudtaget kunna ta upp näringen från maten eller från ett kosttillskott i kroppen, måste du ha en fungerande tarm. Man ska alltså äta probiotika- mjölksyrabakterier, enzymer, ekologiska grönsaker- gärna mjölksyrade och ekologisk frukt och fibrer annars kan man överhuvudtaget inte tillgodose sig näringen.
Dessutom kan så ”harmlösa” läkemedel som alvedon ge leverskador.

Läs också: Fettlever är vår nya folksjukdom

Vi får inte i oss tillräckligt med vitaminer genom kosten idag. Och jag vill berätta varför:
Det beror delvis på alla kemikalier i maten, på snabbexponerad föda och dels på näringsfattiga marker.

Exempelvis magnesium som vi för bara femtio år sedan genom maten fick 1250 / gram dag, har visat sig vara betydligt reducerat.
Idag ser man att vi får endast cirka 250 g / dag, vilket resulterar i att de flesta idag har magnesiumbrist.

En artikel som snarare vittnar om okunnighet än om kunskap
Det viktiga D-vitaminet får vi som regel genom solen.
I Vårdguiden rekommenderar man oss att äta mer fisk och ägg för att få i oss en daglig dos på 10 mikrogram. Med tanke på alla tungmetaller som kvicksilver i våra hav har jag dragit ner min konsumtion av fisk. Och hur många äter fisk varje dag? Tillredningen gör även att många vitaminer försvinner när vi kokar eller steker ett livsmedel.
10 mikrogram per dag räcker inte för ett bra immunförsvar.
Vi behöver alla en högre dos D-vitamin för vår hälsa.
Om man exempelvis solar hela kroppen i 20 till 30 minuter en solig dag ger det 250 mikrogram D-vitamin (10 000 IE).
Vi i Sverige exponeras endast för solen under våren och sommaren. I andra länder har man fler soltimmar och sol nästan året runt.

Dessutom blir våra livsmedel allt mer näringsfattiga – så långt ifrån all den näring vi behöver kan hittas i en traditionell grönsaksdisk. Läs mer här: Mindre näring i dagens grönsaker

Läs också:


I Sverige och i Norden har vi selenfattiga jordar och i Finland har man tillsatt selen i gödningsmedel sedan början av 1980-talet, för att höja människors selennivåer via maten. Men det gör man alltså inte i Sverige.

Läs: Brist på selen orsakar cancer

Inte bara veganer och vegetarianer har brist på B-vitaminer idag. Det är många faktorer som spelar in. Kosten, stress, sorg, kemikalier och hormonstörande ämnen i vår miljö gör att vi inte kan tillgodose oss näringen i maten.

Läs: Mineral-och vitaminbrist vid stress

Sköldkörtelproblem ökar
I alla fall upplever jag som hälsorådgivare att sköldkörtelproblem har ökat väldigt mycket och dessutom kryper ner i åldrarna.
Sköldkörtelproblem beror oftast på brist av selen och jod, dålig matsmältning, stress och tungmetaller i kosten och i miljön. Här är även fluor och klor en stor bov.

Läs: Näringsbrist kan orsaka sköldkörtelproblem

Igen, rätta mig gärna om jag har fel.

/Mia

Annons
Annons