Annons
Annons

Vattenmelon! Hälsobomb och lusthöjare

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
20 juni, 2016
En skål med vattenmelon formade till hjärtan

Nu i sommar är det viktigt att få i sig rikligt med vätska i värmen.
Något som även de flesta småbarn uppskattar en solig dag på stranden är vattenmelon.
Vattenmelon både svalkar och släcker törsten då den innehåller hela 92 procent vatten och faktiskt är den perfekt för dig som vill hålla igen på kalorierna då du vid ett intag av 100 gram vattenmelon får i dig bara 34 kcal. Och visste du att om du äter ca 150 gram vattenmelon får du i dig hela 24 procent av den rekommenderade dosen C-vitamin och 10 procent av A-vitamin? Du får även i dig B-vitaminer och särskilt B-1 och B-6 . B-6 är ett vitamin som påverkar signalsubstanserna serotonin och noradrenalin i din hjärna vilket också påverkar ditt humör och gör dig piggare och mer väl till mods. Vattenmelon innehåller även magnesium och kalcium samt kalium vilket är bra för vätskebalansen i kroppen.

Vattenmelonens röda färg får frukten från lycopen.
Lycopen som även finns i röda tomater är en så kallad kareteonid, en mycket aktiv och effektiv antioxidant som sägs motverka cancer. Antioxidanten lycopen är super för huden och skyddar den mot solens starka strålar och är även bra mot hjärt- kärlsjukdomar samt förebygger även vissa cancertyper som prostatacancer och livmodercancer

Annons

Förutom lycopen och alla härliga vitaminer, innehåller frukten aminosyran citrullin.
Ämnet citrullin som är ett protein- en aminosyra finns i alla sorters vattenmeloner men halten är högst i den gula.
Citrullin finns även i gurka och i cantaloupmelon.
I kroppen reagerar citrullin med kroppens enzymer och förändras till arginin. Arginin är en aminosyra som ökar prestationsförmågan och stöder muskeluppbyggnad. Arginin är även en lust- och potenshöjande aminosyra då arginin ökar kväveoxidhalten i blodet och mjukar upp blodkärlen. Det är samma effekt som viagra har för grundläggande behandling vid erektionsproblem.
Arginin påverkar även förbränningen av fett och socker samt bygger upp dina muskler. Eftersom att frukten består av 92 procent vatten har din matsmältning redan efter 30 minuter tagit hand om vattenmelonen och är därför lättsmält.

Så att äta vattenmelon är både hälsosamt för din kropp, dina muskler, din hud, din lust, ditt hjärta och för din vikt.

Ha det gott!

Mia

Annons
Annons