Annons
Annons

Gör eget bordssmör

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
16 augusti, 2016
Hemmagjort bordssmör i en glasburk

Tillbaka i vardagen efter semestern!
Det känns ganska bra trots att jag kan känna att det inte suttit fel med en vecka till. Men jag har sparat två veckor till senare i höst, då jag åker med min kör Rönninge Show Chorus till Las Vegas för att tävla i världsmästerskapen i barbershop. Wiiiii! Det pirrar riktigt i magen när jag tänker på det. Det börjar närma sig med stormsteg. Det är endast nio veckor kvar idag.

Igår gjorde jag eget bordssmör och hade verkligen lagt ner tid på att fota alla steg, men när jag sen skulle lägga upp bilder i inlägget, hittade jag inte min USB-kabel till kameran. Letade igenom allt, precis allt, men den är borta. Förmodligen ligger den kvar i min husvagn på Gotland, så idag har jag beställt en ny.
Så länge får ni nöja er med bild på det färdiga smöret som jag fotade med mobilen.

Efter alla larm om gift och kemikalier i olika margarin och bordsmargarin valde jag att gå över helt till riktigt smör och Bregott.

Annons

Becel, Lätta, Flora, Lätt & Lagom har tidigare visat sig innehålla rester av lösningsmedel och till stor besvikelse- även Bregott, som visar sig innehålla metanol. (Metanol är träsprit helt enkelt och är farligt/ giftigt vid förtäring. Metanol eller träsprit kan vid förtäring rubba kroppens PH-värde, göra dig blind och faktiskt döda dig. Nu vet jag inte HUR mycket man måste förtära av metanol för att det ska gå så illa, men det är ett gift och skadar säkert i små doser på längre sikt.

Själv använder jag sällan Bregott men min dotter gör, så nu har jag tillverkat mitt eget av riktigt, ekologiskt äkta smör och rapsolja utan tillsatser. Busenkelt att vispa ihop på tio minuter.
Mia

Hemmagjort Bordssmör
500 g smör, eko
2,5 dl raps- eller olivolja, eko
1,5 dl vatten, gärna filtrerat
0,5 dl vispgrädde, eko

Gör så här:
Skär det rumsvarma smöret i mindre bitar och vispa tills det vitnar. Tillsätt rapsolja och fortsätt vispa. Tillsätt vatten och grädde. Det blir ganska grynigt i början, men vispa på tills du har ett slätt och bredbart smör. Lägg i förpackningar eller glsaburkar och ställ i kylen eller frys in.
Det blev ca 800-900 g bredbart smör av den här satsen!

 

Annons
Annons