Annons
Annons

Forskare: Osannolikt att fosterskador orskats av enbart zika-virus

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
19 augusti, 2016

För några månader sen skrev jag om zika-viruset och undrade då hur ett virus bara kan uppstå från ingenstans.

Nu har forskargruppen vid det nationella universitetet i Rio som först slog larm om att microcefali orakats av zika-viruset
från myggor, sällat sig till virusskeptikerna och även Brasilianska hälsomyndigheterna har börjat tänka om.

Läs: Kan man köpa frystorkad zika-virus på nätet?

Microcefali är en mycket ovanlig fosterskada där något barn per hundra tusen föds med ett litet huvud per år.

Annons

Men efter utbrottet av zika-viruset i delstaten Bahia 2015 ökade antalet fall plötsligt explosionsartat. Dessutom fruktade man en global farsot när myggan som sprider zika-viruset utvandrade till fler länder. 51 länder har nämligen rapporterat sitt första utbrott av zikaviruset sedan 2015.
Igår skrev Svenska Dagbladet i en artikel, att även om zika-viruset tycks ligga bakom åtminstone en del av fallen har det de senaste veckorna blivit tydligt att miljögifter, socio-ekonomiska och biologiska faktorer högst sannolikt spelar en större roll.

Under sommaren har det inkommit rapport från forskare och smittskyddsmyndigheterna i de värst drabbade länderna, Colombia och Puerto Rico och övriga delar av Brasilien. Där har man inte kunnat påvisa samma kraftiga ökning av fosterskador som i Bahia.

Fatima Marinho- informationschef och hälsoanalytiker vid det brasilianska hälsoministeriet säger att de misstänker att något mer än zika-viruset orsakar den höga intensiteten och hur svåra fallen blir.
Fatima Marinho poängterar att det finns ett kluster i landets nordöstra delar där allvarliga missfall och missbildningar förekommer. Det ser man alltså inte i andra delstater eller i närliggande delstater.

Det är första gången som man lyfter detta på regeringsnivå, trots att forskare redan tidigt misstänkt att skadorna berott på något annat än zika-viruset.

Henrik Kylin, professor i miljökemi vid Linköpings universitet som har många års erfarenhet av malariabekämpning i Afrika menar att han inte är förvånad då han tycker att det inte går ihop logiskt för att zika-viruset skulle ge hela förklaringen.
– Varför finns bara en hög risk för skadorna i ett begränsat geografiskt område, och då i stort sett bara bland den fattigaste befolkningen, frågar han sig.
Henrik Kylin menar att det finns massor av andra förklaringar till varför fosterskadorna varit så omfattande i dessa områden.
En förklaring kan vara en omfattande användning av farliga kemikalier eller varför inte att man i det här området testat ett nytt vaccin mot denguefeber. Han vet dock inte säkert vad orsaken till fosterskadorna är men menar att det är osannolikt att det enbart skulle handla om zika-viruset.

Läs även:Zika-virus kan bero på insektsgifter

Fakta: Svenska Dagbladet: Osannolikt att det enbart skulle handla om zika

Annons
Annons