Riktig mat & hälsa
Yoghurt gjord av kokosmjölk toppad med bär och musli i en svart-vitrandig skål

Vegansk Kokosyoghurt med bär

Brrr! Idag är det ett riktigt blötväder hos mig! Regnet öser ner och ger dagen ett väldigt trist och grått novembermörker. Nu längtar jag till att få sätta upp adventsstakar och stjärnor för att ljusa upp det hemma.
I morse tände jag ljus och med varma fårskinnstofflor, inlindad i en gosig filt,  njöt jag av min frukost. Idag bestod frukosten av löskokta ägg, vegansk yoghurt och fröknäcke med avocadoröra.
Yoghurten är helt vegansk, och gjord av den tjockare delen av kokosmjölk, probiotika och chiafrön. Chiafrön har jag i dels för att det är nyttigt och dels  för att ”yoghurten” ska få en tjockare konsistens.

Vegansk kokosyghurt med bär och frön
2 dl kokosmjölk, den gräddiga
1 msk chiafrön
1/2 banan
1 probiotikakapsel, pulvret av
1/2 tsk vaniljpulver

1 dl Bär och frön eller nötter till topping

Gör så här:
Ta isär probiotikakapseln och rör ner pulvret i kokosgrädden. Tillsätt vaniljpulver, chiafrön och banan. Mixa alltsammans till en jämn yoghurt. Låt sedan stå i kylen minst en timme så att den tjocknar och att du ser att probiotikan i ”Yoghurten” blir levande.Det kommer att bubbla i den och det är bara som det ska vara.
Toppa med bär och eventuellt frön eller nötter! Njut! 🙂

Mia

 


Ett glas med smoothie

Energirik nyttig smoothie med kokosvatten och maca

Lördagmorgon och jag är ledig!
Hur skönt är det inte att kunna sitta och njuta en god frukost utan att tänka på att man ska iväg till jobbet?! Nu ska jag ändå åka och göra några ärenden idag, men det gör jag när jag vill! Det är det som är skillnaden på att vara ledig eller inte ledig. 🙂

Till frukost i dag gjorde jag en energirik smoothie. Som bas använde jag kokosvatten. Kokosvatten kan med fördel användas som en vätskeåterställare vid träning eller varma dagar. Dessutom innehåller kokosvatten mindre socker än energidrycker. Kokosvatten är en nyttig och naturlig dryck och man framställer den från gröna kokosnötter. Den är rik på elektrolyter vilket är mineraler såsom natrium och klorid. Dessa mineraler arbetar utanför kroppens celler. Det finns också elektrolyter  i kokosvatten som arbetar inuti kroppens celler som kalium, magnesium, fosfat och sulfat. Kokosvattnets höga innehåll av kalium kan ha en förebyggande effekt på njursten.

Fler hälsofördelar med kokosvatten är att den hjälper till att reducera högt blodtryck i och med att kokosvatten innehåller en så varierad nivå av elektrolyter.

Kroppen använder sig av elektrolyter för att transportera vatten mellan cellerna och påverkar cellerna på ett mycket positivt sätt.

Jag hade även i en matsked maca-pulver i smoothien.
Macaroten har traditionellt använts mot trötthet, näringsbrist och vid hormonella och stressrelaterade problem. Maca innehåller dessutom flera av de essentionella aminosyrorna och är en bra källa till vitamin C, och B-1, -2, B-3 och B-6 men även kalcium, järn och fosfor.

Smoothie med kokosvatten och maca
1 stort glas eller 2 små
2 dl kokosvatten
1 dl lingon
1 dl blåbär
1 grabbnäve babyspenat
1 tsk chiafrön
1 tsk kokosolja
1 msk maca

Bär till topping

Mixa alltsammans till en smoothie. Toppa med bär!

 


Chiagröt med persikemix toppad med björnbär i en glasskål. Persikor i bakgrunden

Chiagröt med kokos och persika

Chiagröt/pudding är så tacksamt att variera med olika smaker och innehåll.
Jag fixar alltid till något av ”man tager vad man haver” hemma. Det blir oftast godast. Den här gjorde jag i morse. Den fick stå och svälla medan jag var ute med hunden och gjorde mig iordning. Mycket god! 🙂

Ha en jätte trevlig helg! // Mia

Chiagröt med kokos och persika
2 portioner
2 dl kokosgrädde
2 msk citronsaft
1 dl fullkornshavregryn, glutenfria
4 msk chiafrön
1 krm vanilj
1/2 tsk honung
1persika
1 dl apelsinsaft, färskpressad

Till servering: Bär och frön eller nötter

Gör så här:
Blanda kokosgrädden med havregryn, chiafrö, citronsaft, vaniljpulver och honung. Låt svälla minst en timme eller över natten i kylen. Mixa persikan med apelsinsaften. Lägg lite av chiagröten i en skål. Häll på den mixade persikan. Varva så några gånger. Servera med bär och frön.


Chiapannkakor med bär på ett grå/blå fat. Grapefrukt och morotsjuice i bakgrunden

Gluten- och laktosfri chiapannkaka

Idag till frukost har jag ätit chiapannkaka.
Jag gjorde den gluten- och laktosfri eftersom att jag inte tål något av det. Dessa pannkakaor är väldigt goda och mättande. Dessutom väldigt nyttiga.

 Ischia-te: Närande energidryck med chiafrön

 

Chiafrön är nämligen riktiga näringsbomber, trots att de är så små. De innehåller nämligen rikligt med Omega -3 (20%) och Omega- 6 fettsyror, proteiner(20%) och viktiga antioxidanter. Dessutom kalcium och zink samt järn. Äter du en matsked chia per dag får du i dig 1 g av Omega-3 och hela 33% kostfibrer.nyttiga också. Chiafrön är ju så rika på proteiner, Omega-3, antioxidanter och kostfibrer. Och att äta en frukost med mycket proteiner och kostfibrer gör att man håller sig mätt längre och får energi för hela dagen.

Man kan baka med chiafrön, använda dem i matlagning eller i smoothie.
Eller bara enkelt dricka dem i juice eller vatten.  Jag brukar blanda chiafrön i ett glas citronvatten helt enkelt, och dricka varje morgon. Eller så pressar jag en frukt och blandar ner chiafrön i den. Man ska vänta åtminstone 5-10 minuter innan man dricker blandningen, för då bildas det en gelè av de lösliga kostfibrerna som finns naturligt i fröna, precis som i psylliumfrön och i linfrön. I magen bildar gelèn från chia en barriär mellan matsmältnigsenzymer och kolhydraterna i det du äter, vilket balanser ditt blodsocker och gör dig mindre sötsugen och hungrig.

Chiafrön har använts sedan urminnes tider av folket Taharahumarafolket som även kallas, raramuriindianerna vilket är kända för att besitta nästan omänskliga krafter och uthållighet när det gäller löpning. Och det gäller inte bara vissa av dem. Både barn, gamla och kvinnor och män har en otrolig förmåga och uthållighet att springa, långt och länge, så som upp till flera dygn i ödemarken. De utför alltså längre lopp än i västvärldens maraton. Det som Taharahumarafolket har som sportdryck är en blandning med chiafrön och vatten, också kallad ISKIATE eller Chia fresca: Vatten chiafrön och lime, helt enkelt.

Ha en underbar dag! // Mia

Chiapannkaka
4 pannkakaor
2 msk chiafrön
1 1/2 dl mandelmjölk
1 nypa salt
2 krm vaniljpulver
1 dl mandelmjöl
1tsk bikarbonat
2 tsk fiberhusk

Kokosolja eller smör till stekning

Tillbehör: Bär

Gör så här:
Blanda chiafrön med mandelmjölk, salt och vaniljpulver. Låt stå minst en halv timme. Blanda ner övriga ingredienser och låt svälla ytterligare 10 minuter. Stek i kokosolja eller smör. Servera med bär som du gillar.


Fröknäckebröd i en vit skål med svarta ränder

Supergott fröbröd och aromsmör till kräftorna

Jag har varit  tyst här på min blogg några veckor. Dels har jag haft semester och dels har min dator kraschat- igen och det är nästan tekniskt omöjligt att blogga genom mobilen.

Snart är det ju kräftpremiär men jag har redan tjuvstartat, så under veckan kommer jag att lägga upp lite goda tillbehör till kräftskivan.

Jag börjar med ett supergott fröbröd och ett aromsmör som passar finfint till just kräftor. Mums!

Ha det bäst!// Mia

En skiva fröknäcke med en kniv med aromsmör på

Foto: Mia Hagenmalm

Fröknäcke
200 g solrosfrön
1/2 dl psylliumfrö
1/2 dl chiafrö
2 dl pumpakärnor
2 msk fiberhusk
2 msk mandelmjöl
1 tsk salt
5 dl vatten
1/2 dl vallmofrön
flingsalt

Gör så här:
sätt ugnen på 150 grader
Blanda allla ingredienser urom flingsalt och vallmofrön i en bunke och låt  sedan vila i ca 20 minuter. Klä två ugnsplåtar med bakplåtspapper och bre ut smeten på plåtarna. Jag brukar lägga på bakplåtspapper över smeten och kavla ut den på det viset så fastnar inte smeten på kaveln. Strö över vallmofrö på smeten och gärna lite flingsalt. Sätt in i mitten av ugnen i ca 1 timme och 15 minuter. Ta ut och låt svalna innan du lossar dem från plåten. Bryt knäcket i mindre bitar och förvara det torrt.

Aromsmör i en vit bytta

Foto: Mia Hagenmalm

Detta recept på aromsmör hittade jag i tidningen Allt Om Mat. Jag bytte dock ut vinäger mot citronsaft.

Aromsmör med tomat och fänkål
1 tsk fänkålsfrön, eko
1 msk tomatpure, eko 
2 tsk citronsaft, eko
1 krm salt
75 g rumsvarmt smör, eko

Gör så här:
Rosta fänkålsfröna i en torr het stekpanna. De får inte brännas. Mortla sedan fröna till ett fint pulver. Rosta snabbt tomatpuren i stekpannan och tillsätt citronsaften och låt sjuda lite. Blanda ner alla ingredienser i smöret och mixa eller vispa det fluffigt. Servera till fröknäcke eller använd som aromsmör till maten.


Chokladpudding toppad med hallon och kokoschips i en blå-vitrandig kopp

Nyttig raw chokladpudding med chiafrön och lime

Äntligen! Idag värmer solen och de kalla vindarna har vänt och mojnat.
Igår kväll var det riktigt kallt när jag tog en kvällspromenad med hunden, så det kändes underbart med solens värmande strålar på morgonpromenaden idag. Jag hade hoppats på att solen fick vara framme hela dagen, för tyvärr har det varit strålande sol på förmiddagen och mulet och regn på eftermiddagen de sista veckorna. Tydligen blir det likadant idag, för molnen börjar redan hopa sig på den blå himlen och skymmer solen. Kan det inte få vara fint en hel dag? Jag vill ha Massor av sol och värme i sommar!

I morgon slutar barnen skolan här och dottern ser mycket fram emot skolavslutning och efterkommande fest. Förra året fick jag inte vara med på avslutningen, men i år har hon bett mig att komma. Det känns riktigt kul.

Igår var jag så där riktigt sugen på choklad, ni vet så där enormt sugen, så man knappt kan tänka på något annat. Och för att stilla suget gjorde jag en chokladpudding på chiafrön och lime till efterätt. Otroligt gott när man är tokig i choklad som jag.

Raw Chokladpuding med chia & lime
2 portioner
2-3 msk chiafrön, eko
2 dl mandel eller cashewmjölk
1 msk raw kakao, eko
0,5 tsk vaniljpulver. eko
0,5 ekologisk lime. skal av
1,5 tsk agavesirap

Till servering: Kokoschips och hallon 

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till chokladpuddingen och kör gärna några varv i en mixer. Låt stå i kylen 1/2 -1 timme. Rör om i puddingen då och då. Servera med kokoschips och hallon


Energirik Smoothie

Rosor och texten carpe diem på en vägg

Foto: Mia Hagenmalm

Ibland blir det blankt i huvudet och man vet inte vad man ska skriva om trots att jag faktiskt har material för det.
Jag börjar en mening men kommer inte längre. Jag har helt enkelt skrivkramp!!!
Det har varit ganska mycket omkring mig sista tiden och det har blivit lite för mycket!

Vid såna här tillfällen känner jag att det är bra att fånga dagen, stanna upp ett tag för att tänka efter, vila från stress och annat samt fundera på hur jag ska fortsätta från idag! Sista tiden har hjulet bara snurrat på för mig och nu är det dags att bromsa in  för eftertanke om hur jag ska gå vidare från här.

Jag har gjort flera goda rätter i påsk och just nu sitter jag och väljer bland bilderna och hoppas att jag snart får tiden att skriva receptet också. Jag kan i allafall dela med mig av min energirika frukostsmoothie i morse.

Smoothie med hallon, gojibär och kokos samt pistagenötter i ett glas

Foto: Mia hagenmalm

Jordnötssmoothie
2 dl kokosmjölk
1 msk chiafrön
1 rejält rågad msk jordnötssmör
1 banan

Mixa alla ingredienser och låt stå i ca 15 minuter
Dekorera med kokosflingor, gojibär, hallon och pistagenötter! Supergott!


Citron-och kiwismoothie för syra/bas-balansen

//

Smoothie i glas

Foto: Mia Hagenmalm

Att äta basisk kost är viktigt för syra/ basbalansen i kroppen för oss människor.
Blir vi försurade, alltså får ett lägre PH-värde i våra kroppar kan det orsaka att det börjar bildas urinsyra i bindväven vilket skapar  inflammationer i kroppen. När man är försurad, behöver kroppen basiska mineraler, och tillsätter man inte det genom kosten måste kroppen på något sätt fixa det själv och börjar därför ta av basiska mineraler som finns lagrade i våra skelett. Detta kan leda till urkalkning av skelettet samt benskörhet.

Att vara försurad i kroppen kan även orsaka många andra trista sjukdomar.
 Allt från gallbesvär, gikt, mag-tarmbesvär, migrän, ledbesvär, candida(Svamp), astam, allergi, eksem och cancer.  Det är ju ingenting man eftersträvar. Man kalkar sjöar för att de ska bli mer basiska och eftersom att människan består av 70% vatten och vi också blir sura, behöver vi också mineraler som kalcium för att uppväga balansen i kroppen. Kalcium, magnesium och zink balanserar syra/basbalansen och behövs för att återställa en sur kropp. 
Syrabildande föda startar en försurning av kroppen och då ökar också bildningen av fria radikaler som kan ställa till ett flertal allvarliga sjukdomar, nedbrytning och åldersförändringar av våra organ.

Nästan alla grönsaker, rotfrukter, bär och frukt är basiskt.
Starkt försurande för kroppen är färdigmat, halvfabrikat, socker, vete, alkohol, nikotin, kaffe, te, ägg, kött, fisk, stress, kyla och mejeriprodukter. Så att äta mycket grönsaker, helst i råkost är att föredra. Att träna och svettas är också jättebra, precis som att välmående och lugn gör kroppen basisk.

Visste du att cancerceller inte kan överleva i en basisk miljö. Det finns det forskning på, och Nobelpriset delades redan 1931 ut till Doktor Otto Warburg för sin upptäckt att cancerceller trivs ypperligt bra i försurad miljö, men kan inte överleva i basisk miljö. Något att ta till sig!

Jag försöker varje dag att börja dagen med något basiskt. Man behöver vara 70-80 basisk och 20-30% sur för att ha en bra balans. Ibland dricker jag ett glas citronvatten eller pressad grape med chiafrö direkt när jag vaknar, och innan frukost. Jag försöker också att till m,åltid dricka citronvatten ellr gurkvatten.

Citron är trots sitt sura innehåll starkt basiskt för kroppen, och även gurka är basisk föda.I denna morgonsmoothie hade jag citron och gurka som bas.

Grön Smoothie i ett glas toppad med gojibär och en limeskiva

Foto; Mia Hagenmalm

Basisk Citron och- kiwismoothie
1 ekologisk citron, saften av
1 ekologisk lime, saften av
2 kiwifrukter, ekologisk
1/2 gurka, ekologisk
2 cm ingefära, ekologisk
1 näve citronmeliss 
1 msk chiafrön
ev. vatten

Mixa alla ingredienser. Toppa med några sötare bär om du vill, för smoothien är ganska syrlig. Jag tog lite goji!

Trevlig helg!

// Mia


Chiagröt med saffran

Chiagröt med saffran toppad med klementinklyftor i en glasskål

Foto: Mia Hagenmalm

Nu till jul kan jag sakna att äta risgrynsgröt! Så igår kväll gjorde jag i ordning en chiagröt till min frukost i morse. Jag smaksatte med saffran och kanel för den juliga smakens skull! Den blev en mycket god och smakrik! 🙂

Chiagröt med saffran
1 portion
2 1/2 dl kokosgrädde
4 msk chiafrön
1 msk kokosflingor
0,25 g saffran
3 msk russin, ekologiska
2 tsk kanel
3-4 mandlar, grovhackade

Kokosmjölk eller mandelmjölk och klyftor av klementin eller bär som tillbehör.

Gör så här:
Vispa kokosgrädden kraftigt med en ballongvisp. Tillsätt chiafrö, saffran, russin, kanel, kokosflingor och hackad mandel. Blanda ihop allt till en lös gröt. Låt stå i kylskåp minst fyra timmar eller över natten. Servera med tillbehör!

Ha det bra! // Mia

 


Chiagröt med pepparkakssmak

Chiapudding med pepparkakssmak toppad med klyftor av klementin och lingon i en vit djup skål

Foto: Mia Hagenmalm

Hur mörkt och trist är det inte denna månad! Vissa dagar känns det som om det är skymmning hela dagen.
Det ska bli mysigt att få sätta upp ljusstakarna hemma nu, så att det bidrar med lite mysbelysning i mörkret! Ja på söndag är det 1:a advent! Tiden går så väldigt fort nu, och snart är det jul igen!

Jag håller som bäst på att öva in julsånger inför kommande konserter med Stjärnjul!
I år har vi gästartisterna Jasmin Kara, hon med vitt och svart hår ni vet, och Fred Johansson samt Stefan Sauk! Jag ser mycket fram emot dessa konserter. Det har blivit en av årets höjdpunkter!

Advent ja! Idag fick min chiapudding som jag tillagat till mellanmål, smaka pepparkaka och jag dekorerade den med klementiner och lingon! Ännu mer smak av jul! Riktigt gott! Och nyttigt! Jag kommer att köra ett pepparkakstema i olika varianter  denna vecka, så kika gärna in om du gillar pepparkakor! 🙂

Chiapudding toppad med klementinklyftor och lingon i en vit djup tallrik på ett brunt bord

Foto: Mia Hagenmalm

Chiagröt med pepparkakssmak
2 dl mandelmjölk
1 banan
3 msk chiafrön
1 msk färdig  pepparkakskrydda

Gör så här:
Mixa alltsammans till en len välling. Låt stå och svälla i kylskåp några timmar, eller gärna över natten. Servera med exempelvis lingon och klementinklyftor.

Ha det gott! Mia