Riktig mat & hälsa
Grönbanan pannkaka med sylt och bär

Pannkakor på grönbananmjöl och hemgjord jordgubbssylt

Vilken härlig dag det är i dag.
Solen värmer riktigt gott, och de kalla vindarna som har bidragit med kyla de sista dagarna har mojnat.
Det är riktig sommar nu. Underbart.

I dag till frukost gjorde jag pannkakor på grönbanan mjöl och åt frukosten sittande på balkongen. Solen har inte tagit sig dit ännu på morgonen men det var härligt varmt ändå. Jag riktigt njöt i försommaren.

Grönbananmjöl är ju helt nytt här i Sverige och jag har länge varit nyfiken på det.
Grönbananmjöl som är naturligt glutenfritt tillverkas av gröna omogna matbananer och innehåller Resistent Stärkelse 2 (RS2), som är en typ av stärkelse som inte tas upp av tunntarmen, utan når oförändrat tjocktarmen där det omvandlas till näring åt de goda tarmbakterierna. Därför  rekommenderar man  mjölet speciellt för en bra tarmhälsa men absolut även för diabetiker då RS2 kan reglera blodsockret. RS2 kan även ge en ökad produktion av smörsyra- och fungera som probiotika, minska inflammationer i tarmväggen och stärka ditt immunförsvar.

Man rekommenderar bananmjölet till glutenintoleranta och alla som vill förbättra sin tarmhälsa, men även till diabetiker som kan få ett lägre morgonsocker.
Du kan blanda grönbananmjöl med andra mjölsorter och bananmjölet och är en utmärkt ingrediens i soppor, såser, bröd, gröt och barnmat. Mjölet är även rik på fibrer, kalium, magnesium och järn.
Jag gjorde mina pannkakor efter receptet på påsen.

Grönbananpannkaka
6 stycken små pannkakor

6 msk grönbananmjöl
2 dl vatten
3 ägg
1 nypa salt

Jordgubbssylt med chiafrön
4 dl jordgubbar
1 banan
1/2 citron-saften av
2 -3 msk chiafrön
ev 1 tsk honung

Gör så här:
Måtta upp grönbananmjöl i en bunke. Vispa ner vatten och ägg samt salt. Stek i kokosolja på medelhög värme. Vispa i smeten innan varje pannkaka.

Jordgubbssylt:
Mixa alla ingredienser och häll upp i en ren glasburk. Låt stå svalt en timme innan servering.


Krispig sallad på ett vitt fat

Jordärtskocksoppa med krispig sallad och ärthummus

En flat tallrik med en vit soppskål med soppa, sallad, fröknäcke och ärthummus

Foto: Mia Hagenmalm

I helgen har vi firat min dotters 15 års dag!

Evelyn Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Det är ju en milstolpe att fylla femton.
Helt plötsligt får man köra moppe, gå på barnförbjudna filmer och så vidare. Jag tycker dock att tiden gått så fort. Min lilla tjej har blivit så stor. Det känns inte allt för länge sedan som jag bytte blöjor på henne. 🙂

Jag gjorde en jättegod rawfood  tårta till födelsedagen.
Den uppskattades dock inte av min dotter som inte ens ville smaka, men väl av min syster som kom och åt middag med oss i lördags. Hon och jag tog faktiskt två bitar var till en kopp matcha-te efter middagen.
Men det var inte tårtan jag ville lägga upp idag. (Den får vänta till senare i veckan). Det är ju måndag och måndag ska vara vegetarisk/vegansk, så jag bjuder på vår födelsedagsmiddag i lördags. Faktiskt uppskattades den av alla, inklusive min dotter och hennes pojkvän.
Det blev en riktigt god jordärtskocksoppa med en krispig sallad, ärthummus och fröknäcke. Riktigt lyxigt och mycket nyttigt.
Jag har alltid ekologiska ingredienser.

Ha en bra dag// Mia

Recept på min soppa hittar du här:

Jordärtskock-soppa

och fröknäcke här!

En skiva fröknäcke med en kniv med aromsmör på

Foto: Mia Hagenmalm

Krispig sallad
200 g blandad sallad
100 g bladspenat
2 gulbetor
1 stor morot
1/2 dl olivolja
1 tsk citronsaft
1 tsk balsamvinäger
herbamare örtsalt
svartpeppar
pumpafrön

Gör så här:
Skölj och skär eventuellt salladen i mindre bitar. Skala gulbetor och morot. Skär betorna i tunna bitar och moroten på längden i tunna stavar. Blanda ner dressingen och låt stå kallt en halvtimme. Precis innan servering- strö över pumpafrökärnor. Servera salladen med ärthummus till soppan.

Ärthummus i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Ärthummus
500 g gröna ärtor
1 dl olivolja
2 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta
herbamare örtsalt
svartpeppar

Gör så här:
Tina ärtorna snabbt i kokat vatten. Låt rinna av ordentligt. Mixa alla ingredienser till en len kräm. Smaka av med herbamare örtsalt och svartpeppar.

 


Yoghurt gjord av kokosmjölk toppad med bär och musli i en svart-vitrandig skål

Vegansk Kokosyoghurt med bär

Brrr! Idag är det ett riktigt blötväder hos mig! Regnet öser ner och ger dagen ett väldigt trist och grått novembermörker. Nu längtar jag till att få sätta upp adventsstakar och stjärnor för att ljusa upp det hemma.
I morse tände jag ljus och med varma fårskinnstofflor, inlindad i en gosig filt,  njöt jag av min frukost. Idag bestod frukosten av löskokta ägg, vegansk yoghurt och fröknäcke med avocadoröra.
Yoghurten är helt vegansk, och gjord av den tjockare delen av kokosmjölk, probiotika och chiafrön. Chiafrön har jag i dels för att det är nyttigt och dels  för att ”yoghurten” ska få en tjockare konsistens.

Vegansk kokosyghurt med bär och frön
2 dl kokosmjölk, den gräddiga
1 msk chiafrön
1/2 banan
1 probiotikakapsel, pulvret av
1/2 tsk vaniljpulver

1 dl Bär och frön eller nötter till topping

Gör så här:
Ta isär probiotikakapseln och rör ner pulvret i kokosgrädden. Tillsätt vaniljpulver, chiafrön och banan. Mixa alltsammans till en jämn yoghurt. Låt sedan stå i kylen minst en timme så att den tjocknar och att du ser att probiotikan i ”Yoghurten” blir levande.Det kommer att bubbla i den och det är bara som det ska vara.
Toppa med bär och eventuellt frön eller nötter! Njut! 🙂

Mia

 


Chiagröt med persikemix toppad med björnbär i en glasskål. Persikor i bakgrunden

Chiagröt med kokos och persika

Chiagröt/pudding är så tacksamt att variera med olika smaker och innehåll.
Jag fixar alltid till något av ”man tager vad man haver” hemma. Det blir oftast godast. Den här gjorde jag i morse. Den fick stå och svälla medan jag var ute med hunden och gjorde mig iordning. Mycket god! 🙂

Ha en jätte trevlig helg! // Mia

Chiagröt med kokos och persika
2 portioner
2 dl kokosgrädde
2 msk citronsaft
1 dl fullkornshavregryn, glutenfria
4 msk chiafrön
1 krm vanilj
1/2 tsk honung
1persika
1 dl apelsinsaft, färskpressad

Till servering: Bär och frön eller nötter

Gör så här:
Blanda kokosgrädden med havregryn, chiafrö, citronsaft, vaniljpulver och honung. Låt svälla minst en timme eller över natten i kylen. Mixa persikan med apelsinsaften. Lägg lite av chiagröten i en skål. Häll på den mixade persikan. Varva så några gånger. Servera med bär och frön.


Chiapannkakor med bär på ett grå/blå fat. Grapefrukt och morotsjuice i bakgrunden

Gluten- och laktosfri chiapannkaka

Idag till frukost har jag ätit chiapannkaka.
Jag gjorde den gluten- och laktosfri eftersom att jag inte tål något av det. Dessa pannkakaor är väldigt goda och mättande. Dessutom väldigt nyttiga.

 Ischia-te: Närande energidryck med chiafrön

 

Chiafrön är nämligen riktiga näringsbomber, trots att de är så små. De innehåller nämligen rikligt med Omega -3 (20%) och Omega- 6 fettsyror, proteiner(20%) och viktiga antioxidanter. Dessutom kalcium och zink samt järn. Äter du en matsked chia per dag får du i dig 1 g av Omega-3 och hela 33% kostfibrer.nyttiga också. Chiafrön är ju så rika på proteiner, Omega-3, antioxidanter och kostfibrer. Och att äta en frukost med mycket proteiner och kostfibrer gör att man håller sig mätt längre och får energi för hela dagen.

Man kan baka med chiafrön, använda dem i matlagning eller i smoothie.
Eller bara enkelt dricka dem i juice eller vatten.  Jag brukar blanda chiafrön i ett glas citronvatten helt enkelt, och dricka varje morgon. Eller så pressar jag en frukt och blandar ner chiafrön i den. Man ska vänta åtminstone 5-10 minuter innan man dricker blandningen, för då bildas det en gelè av de lösliga kostfibrerna som finns naturligt i fröna, precis som i psylliumfrön och i linfrön. I magen bildar gelèn från chia en barriär mellan matsmältnigsenzymer och kolhydraterna i det du äter, vilket balanser ditt blodsocker och gör dig mindre sötsugen och hungrig.

Chiafrön har använts sedan urminnes tider av folket Taharahumarafolket som även kallas, raramuriindianerna vilket är kända för att besitta nästan omänskliga krafter och uthållighet när det gäller löpning. Och det gäller inte bara vissa av dem. Både barn, gamla och kvinnor och män har en otrolig förmåga och uthållighet att springa, långt och länge, så som upp till flera dygn i ödemarken. De utför alltså längre lopp än i västvärldens maraton. Det som Taharahumarafolket har som sportdryck är en blandning med chiafrön och vatten, också kallad ISKIATE eller Chia fresca: Vatten chiafrön och lime, helt enkelt.

Ha en underbar dag! // Mia

Chiapannkaka
4 pannkakaor
2 msk chiafrön
1 1/2 dl mandelmjölk
1 nypa salt
2 krm vaniljpulver
1 dl mandelmjöl
1tsk bikarbonat
2 tsk fiberhusk

Kokosolja eller smör till stekning

Tillbehör: Bär

Gör så här:
Blanda chiafrön med mandelmjölk, salt och vaniljpulver. Låt stå minst en halv timme. Blanda ner övriga ingredienser och låt svälla ytterligare 10 minuter. Stek i kokosolja eller smör. Servera med bär som du gillar.


Fröknäckebröd i en vit skål med svarta ränder

Supergott fröbröd och aromsmör till kräftorna

Jag har varit  tyst här på min blogg några veckor. Dels har jag haft semester och dels har min dator kraschat- igen och det är nästan tekniskt omöjligt att blogga genom mobilen.

Snart är det ju kräftpremiär men jag har redan tjuvstartat, så under veckan kommer jag att lägga upp lite goda tillbehör till kräftskivan.

Jag börjar med ett supergott fröbröd och ett aromsmör som passar finfint till just kräftor. Mums!

Ha det bäst!// Mia

En skiva fröknäcke med en kniv med aromsmör på

Foto: Mia Hagenmalm

Fröknäcke
200 g solrosfrön
1/2 dl psylliumfrö
1/2 dl chiafrö
2 dl pumpakärnor
2 msk fiberhusk
2 msk mandelmjöl
1 tsk salt
5 dl vatten
1/2 dl vallmofrön
flingsalt

Gör så här:
sätt ugnen på 150 grader
Blanda allla ingredienser urom flingsalt och vallmofrön i en bunke och låt  sedan vila i ca 20 minuter. Klä två ugnsplåtar med bakplåtspapper och bre ut smeten på plåtarna. Jag brukar lägga på bakplåtspapper över smeten och kavla ut den på det viset så fastnar inte smeten på kaveln. Strö över vallmofrö på smeten och gärna lite flingsalt. Sätt in i mitten av ugnen i ca 1 timme och 15 minuter. Ta ut och låt svalna innan du lossar dem från plåten. Bryt knäcket i mindre bitar och förvara det torrt.

Aromsmör i en vit bytta

Foto: Mia Hagenmalm

Detta recept på aromsmör hittade jag i tidningen Allt Om Mat. Jag bytte dock ut vinäger mot citronsaft.

Aromsmör med tomat och fänkål
1 tsk fänkålsfrön, eko
1 msk tomatpure, eko 
2 tsk citronsaft, eko
1 krm salt
75 g rumsvarmt smör, eko

Gör så här:
Rosta fänkålsfröna i en torr het stekpanna. De får inte brännas. Mortla sedan fröna till ett fint pulver. Rosta snabbt tomatpuren i stekpannan och tillsätt citronsaften och låt sjuda lite. Blanda ner alla ingredienser i smöret och mixa eller vispa det fluffigt. Servera till fröknäcke eller använd som aromsmör till maten.


Chokladpudding toppad med hallon och kokoschips i en blå-vitrandig kopp

Nyttig raw chokladpudding med chiafrön och lime

Äntligen! Idag värmer solen och de kalla vindarna har vänt och mojnat.
Igår kväll var det riktigt kallt när jag tog en kvällspromenad med hunden, så det kändes underbart med solens värmande strålar på morgonpromenaden idag. Jag hade hoppats på att solen fick vara framme hela dagen, för tyvärr har det varit strålande sol på förmiddagen och mulet och regn på eftermiddagen de sista veckorna. Tydligen blir det likadant idag, för molnen börjar redan hopa sig på den blå himlen och skymmer solen. Kan det inte få vara fint en hel dag? Jag vill ha Massor av sol och värme i sommar!

I morgon slutar barnen skolan här och dottern ser mycket fram emot skolavslutning och efterkommande fest. Förra året fick jag inte vara med på avslutningen, men i år har hon bett mig att komma. Det känns riktigt kul.

Igår var jag så där riktigt sugen på choklad, ni vet så där enormt sugen, så man knappt kan tänka på något annat. Och för att stilla suget gjorde jag en chokladpudding på chiafrön och lime till efterätt. Otroligt gott när man är tokig i choklad som jag.

Raw Chokladpuding med chia & lime
2 portioner
2-3 msk chiafrön, eko
2 dl mandel eller cashewmjölk
1 msk raw kakao, eko
0,5 tsk vaniljpulver. eko
0,5 ekologisk lime. skal av
1,5 tsk agavesirap

Till servering: Kokoschips och hallon 

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till chokladpuddingen och kör gärna några varv i en mixer. Låt stå i kylen 1/2 -1 timme. Rör om i puddingen då och då. Servera med kokoschips och hallon


Chiapudding med kiwi och vetegräs

Chiapudding dekorerad med kiwiskivor, hallon och solrosfrön

Foto: Mia hagenmalm

Måste bara bjuda på min frukostpudding!
En supergod chiapudding med härliga C-vitaminbirikade frukter, protein- och omega-3 berikade chiafrön och basiskt vetegräs smockfull med nyttig klorofyll..

Ha en jätte härlig helg!

Mia
Chiapudding med kiwi och vetegräs
1 apelsin, eko saften av
1 liten banan, eko
2 kiwi, eko
3 msk chiafrön, eko
1 msk vetegräs
1/2 tsk vaniljpulver

Pressa saften ur apelsinen. Mixa en stycken kiwi plus de andra
ingredienserna. Häll upp i en skål och låt stå minst tjugo minuter eller över natten. Dekorera med skivor av den andra kiwin, hallon och solrosfrön. Njut! 🙂


Energirik Smoothie

Rosor och texten carpe diem på en vägg

Foto: Mia Hagenmalm

Ibland blir det blankt i huvudet och man vet inte vad man ska skriva om trots att jag faktiskt har material för det.
Jag börjar en mening men kommer inte längre. Jag har helt enkelt skrivkramp!!!
Det har varit ganska mycket omkring mig sista tiden och det har blivit lite för mycket!

Vid såna här tillfällen känner jag att det är bra att fånga dagen, stanna upp ett tag för att tänka efter, vila från stress och annat samt fundera på hur jag ska fortsätta från idag! Sista tiden har hjulet bara snurrat på för mig och nu är det dags att bromsa in  för eftertanke om hur jag ska gå vidare från här.

Jag har gjort flera goda rätter i påsk och just nu sitter jag och väljer bland bilderna och hoppas att jag snart får tiden att skriva receptet också. Jag kan i allafall dela med mig av min energirika frukostsmoothie i morse.

Smoothie med hallon, gojibär och kokos samt pistagenötter i ett glas

Foto: Mia hagenmalm

Jordnötssmoothie
2 dl kokosmjölk
1 msk chiafrön
1 rejält rågad msk jordnötssmör
1 banan

Mixa alla ingredienser och låt stå i ca 15 minuter
Dekorera med kokosflingor, gojibär, hallon och pistagenötter! Supergott!


Uppiggande rödbetssmoothie med lakrits och chia

Rödbetssmoothie i ett glas stående på en amerikakista

Foto: Mia Hagenmalm

Efter två sena kvällar då jag inte kommit i säng före kl tolv på natten, var jag otroligt trött i morse när klockan ringde.
Men två gånger promenad med hunden och en energirik och uppiggande rödbetssmoothie innan det var dax att gå iväg till jobbet, gav iallafall bra med energi för förmiddagen. Och jag lyckades tima så att jag vovven och jag inte kom mitt i de andra hundägarnas promenader, så det blev att gå i rask takt vilket fyllde kroppen med energi och syre!
Annars brukar min hund lägga sig platt på marken och vägra gå när andra hundar finns i närheten. Det är jobbigt när man har bråttom eller bara vill komma vidare på promenaden. När jag sen åkte till jobbet kom det fem hundar med ägare på rad! Sicken tur att vi klarat av vår, annars hade min hund (och jag) haft det jobbigt! För hur som helst var jag lite seg mellan promenaderna så jag fick stressa till jobbet. I bilen på väg till jobbet fick jag även ligga bakom en farbror som på cykel vinglade över vägen i halkan. Det är då, när man är stressad, de där orden hoppar ur munnen som ingen annan ska höra!

Att rödbetor är bra för hjärta och kärl, samt ger ökad energi är nu allmänt känt!
Jag tar en hutt rödbetsjuice på en deciliter varje morgon för det känns verkligen att det gör nytta! Nu ville jag dock ha den i min morgonsmoothie. Fänkål är jättebra för matsmältningen, liksom lakritsrot som ingår i denna nyttiga och goda smoothie!

 Rödbetssmoothie med lakrits
2 glas

1 dl rödbetsjuice, Biottas
2 dl kallt lakritsrotte
1 blad fänkål i små bitar
1/2 avocado
1 liten banan
1 msk chiafrön
några valnötter

Gör så här:
Mixa avocado, banan och fänkål med rödbetsjuice och lakritste.
Toppa med chia och valnötter! Njut!