Riktig mat & hälsa

Rawfood Chokladmoussebakelser

Alla hjärtans dag på söndag!
Min söndag går i sångens tecken. Men kärlek är ju inte bara romantik, det är så mycket annat. Kärlek till ett barn, till ett djur eller till föräldrar. Kärlek kan också vara till en hobby. Jag till exempel älskar min hobby som är att sjunga. Och det är med mina körsystrar jag ska tillbringa Alla Hjärtans Dag! Med världens mest älskvärda och bästa coach, Peggy Gram! Det ska bli underbart, spännande och kul! Kärlek!

Jag knåpade ihop en supergod liten bakelse i går. En bakelse fylld med härlig chokladmousse som har en bas av avokado. Den är lätt att göra, tar bara någon halvtimme, men är för den sakens skull ljuvlig. Den riktigt smälter i munnen. Är man som jag-galen i choklad, ska man absolut testa den. Den är rakt igenom chokladig! Lägger även upp några alternativ på några  goda bakverk från tidigare år  som passar på Alla Hjärtans Dag!

Ha en fin helg!

Mia

Raw Chokladmoussebakelser
4-5 stycken
1 dl mandlar
ca 10-12 st dadlar
1/2 msk kokosolja utan smak
1 msk raw kakao
1/2 tsk lucumapulver
1 krm salt
1 krm vaniljpulver

Mousse:
1 avokado
1/2 dl kokosgrädde
1/2 dl raw kakaopulver
1 liten nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver
3-4 dadlar eller 2 msk agavesirap
Hackade pistagenötter, kakaonibs och hallon till topping

Gör så här:
Häll av vattnet från dadlarna. Mixa mandeln grovt. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en mjuk smet. Tryck ut smeten i muffinsformar. Ställ kallt.
Mousse:
Mixa avokado till en len kräm. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en härlig mousse.

Ta fram muffinsformarna och spritsa eller skeda chokladmoussen över mandelbotten. Dekorera med hackade pistagenötter, kakaonibs och hallon.

Rawfood kärleksmums

Rawfood kärleksmums med kokos på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

 

Choklad och hallonmoussetårta

Hallonmoussetårta

Foto: Mia Hagenmalm

Raw pistagemusslor med mintchokladmousse

Små gröna spistagebakelser med mintchokladmousse, toppade med hallon

Foto: Mia Hagenmalm


Pepparkaksbollar med choklad-och kardemummakräm toppade med lingon

Raw Pepparkaksbollar med choklad- och kardemummakräm

Eftersom att jag  har så fullt upp just nu med jobb och snart premiär på Stjärnjul, känns det som om att tiden inte riktigt räcker till att skapa i mitt kök, även om tanken finns att jag faktiskt ska göra lite smaskens i helgen. Därför kör jag en repris på dessa goda pepparkaksbollar från förra året så länge.

Dessa raw pepparkaksbollar är goda som de är men för att lyxa till det lite, gjorde jag även en god chokladkräm som jag kryddade med kardemumma. (Det går naturligtvis att utesluta kardemumma om man inte är förtjust i det). Jag använde ingen sötning i krämen, men om du vill kan du tillsätta någon tesked honung. Smaka dig fram. Dessa bollar är dessutom bra mycket nyttigare än sedvanliga pepparkakor som innehåller både vete och socker och sirap.
Du kan med gott samvete äta både en och två stycken

OBS!!! Jag har använt russin i bollarna. Tänk på att russin, liksom vindruvor och vin innehåller väldigt mycket kemikalier och bekämpningsmedel.
De är riktigt giftiga! Därför tycker jag att alla ska handla ekologiska russin i jul! Vindruvor: Förvaras oåtkomligt för barn!(Och vuxna)

Raw pepparkaksbollar med raw choklad-och kardemummakräm
Pepparkaksbollar ca 15 st
1 1/2 dl cashewnötter, naturella, eko
1 dl mandel, naturella, eko
1/2 dl riven kokos, eko
10-12 dadlar, blötlagda 15 minuter
1 – 1 1/2 dl russin, eko
1 msk pepparkakskrydda, eko (Recept på min egen pepparkakskrydda hittar du här )
1 msk kokosolja
1 krm salt

Pepparkakskryddor med en mortel i trä i en vit skål på ett bord med en rödrandig duk

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Mixa först nötter till ett fint mjöl. Lägg till övriga ingredienser och mixa tills du har en deg som går att rulla till bollar. Är degen för torr, tillsätt mer
kokosolja eller lite vatten. Rulla till bollar och ställ kallt.

Choklad- och kardemummakräm
1 mogen avocado, eko
1 banan, eko
4 msk raw kakao, eko
4 dadlar, blötlagda-eko
1 tsk kardemumma, eko

Gör så här:
Mixa alla ingredienser till en slät mousse. Ställ kallt en timme.
Doppa eller spritsa choklad-och kardemummakrämen över pepparkasbollarna. Jag toppade bollarna med lingon och physalisbär!

Ha en jättebra dag! // Mia


Chokladbakelser med en fyllning av krämig mandel- och maca på ett fat av blå blom

Chokladiga cups med mandel- och macafyllning

Jag har varit lite inaktiv på bloggen ett tag! Det har varit en tuff höst!
Min pappa gick bort i augusti och det är som om luften gick ur mig helt ett tag. Allt måste få ha sin tid så man inte bara kör på och glömmer att känna efter hur man mår. Och nu i oktober nedkom min ena dotter med en liten. Ett liv tar slut och ett liv föds. Precis som det ska vara även om det förstnämda är otroligt sorgligt.
Jag har dock skapat flera recept, men inte orkat blogga om dem. Ibland vill inte insperationen innfinna sig, men nu känner jag att den är på gång igen och jag hoppas att den håller i sig.

Igår kväll blev dessa läckra och ljuvligt chokladiga skapelser till i mitt kök.
Gillar man choklad ska man absolut testa att göra dem.
Dessa maca cups har förutom denna sanslöst goda choklad, ett krämigt innehåll av mandelsmör och nyttiga maca, sötad med ljuvlig honung. Kombon är helt makalöst god! Snålvattnet rinner av bara tanken på dessa läckerbitar. Och att de faktiskt är nyttiga också gör ju inte saken sämre. 

Maca i pulverform kommer från en rot som växer på 4000 meters höjd i Anderna.
Den innehåller massor av mineraler och näring. Maca kallas även spansk viagra därför att den anses öka sexlusten och är så kallad  afrodisiakum vilket är  hormonreglerande. Dessutom ger maca dig massor av energi och är super vid träning då den syresätter blodet, är stressänkande, bra mot depression och stärker minnet.

Mesquitepulvret som med sin lite kolalika, karamelliga smak, smaksätter chokladen i den här maca cupen, kommer från ett träd vars frökapslar är otroligt rika på både protein och fibrer och dessutom mineraler och vitaminer.
Frökapslarna innehåller även må-bra-ämnen som hjälper kroppen att bilda substansen serotinin vilket gör dig pigg och glad. Dessutom har den antiseptiska egenskaper och har i urminnes tider använts för att bota allt från halsont till solsveda.
Mesquite har även ett lågt GI och balanserar blodsockret och motverkar  på så sätt sötsuget, samt ger en lång mättnadskänsla på grund av dess fiberrika innehåll.

Receptet kommer från underbara boken Green Sweets & Treats av Erika Billysdotter.

Ca 8 stycken
CHOKLAD
2 dl smält kakaosmör
2 dl kakaopulver, eko
1/2 dl mesquite
3 msk honung
1 tsk vaniljpulver, eko

FYLLNING
3 msk raw mandelsmör
2 msk maca
2 tsk kokosolja
1 tsk honung

CHOKLAD
 Blanda ingredienserna till chokladen med en visp. Jag smälte kakaosmöret över ett vattenbad, och vispade sedan ner övriga ingredienser. Fyll cup cakeformar, gärna i silicon med ungefär 
1  matsked av chokladen och ställ i kylen så den får stelna.

FYLLNING:
Mosa ihop ingredienserna till fyllningen med en gaffel eller i mixer. 

Gör så här:
Ta ut formen från kylen. Forma små bollar av fyllningen och platta till dem lite och lägg mitt på chokladen i formen. Lämna plats på sidorna i formarna så att chokladen kan rinna ner runt om. Fyll formarna med chokladen. Den ska täcka fyllningen med god marginal. Ställ kallt för att stelna.


Glass i en skål

Raw Chunky Monkey Ice Cream

Idag blev det stressigt på morgonen. Jag kom i säng sent i går kväll och idag var det skolavslutning.
Jag försov mig trots att dottern vaknat klockan fem för att locka hår och få till den där extra looken med smink som mineralpuder, high lighter och vad det nu kan vara.  Hon var så upptagen med sitt att hon inte tänkte på att väcka mig.
Inte visste jag någon tid heller trots att jag frågat henne flera gånger, och när jag gick ut på skolans hemsida, fanns bara information från tidigare år. Jag chansade ändå på att vara i skolan klockan åtta och det visade sig vara riktigt. Skolan bjöd på en riktigt mysig avslutning och sen åkte vi hem för att fika.

Jag gjorde glutenfria pannkakakor, faktiskt helt veganska då kylskåpet var ganska tomt på både det ena och det andra, bland annat ägg. Det blev riktigt goda pannkakor. Har gjort dem förr, då som semla, så länkar till dem här:glutenfri strutsemla/

Men det var ju glassen som jag gjorde till denna pannkaka som jag ville bjuda recept på.
Chunky Monkey Ice Cream. Här skapar några få ingredienser en smaksensation. Man kan knappt ana att glassen består av endast banan, kakao, dadlar och nötter! Mixa ihop ingredienserna och glassen är klar! Snabbt och enkelt utan krussiduller. Helt galet, ljuvligt gott! Och nyttigt! Så denna glass kan man äta med gott samvete! Dadlarna i glassen ger den där smaken som förnimmer om kola.
Jag hade även i en halv matsked mesquitepulver som har en smak åt det karamelliga hållet. Mums!

Mesquite som kommer från mesquiteträdets frökapslar har ett lågt GI och är oerhört rik på protein och fibrer vilket håller blodsockernivåerna på en jämn nivå. Dessutom innehåller det mängder av vitaminer och mineraler.Mesquiteträdet som också kallas livets träd har sedan flera hundra år tillbaka i tiden utgjort ett av de viktigaste födoämnerna för det amerikanska indianfolket. Frökapslarna innehåller ämnen som hjälper kroppen att bilda serotenin, ett hormon som gör  att vi mår bra, blir piggare och gladare. Mesquite har även antiseptiska egenskaper och har traditionellt använts för att bota allt från solsveda till halsont. Ett superpulver med andra ord! 🙂

Alla ingredienser i glassen är ekologiska.

 

Chunky Monkey Ice Cream
2 portioner
2 skivade, frysta bananer
6 st medjooldadlar
90 g hasselnötskärnor, rostade
1 msk raw kakao
0,5 msk mesquitepulver

Mixa ihop och servera genast!

ha det fint!/ Mia


Chokladpudding toppad med hallon och kokoschips i en blå-vitrandig kopp

Nyttig raw chokladpudding med chiafrön och lime

Äntligen! Idag värmer solen och de kalla vindarna har vänt och mojnat.
Igår kväll var det riktigt kallt när jag tog en kvällspromenad med hunden, så det kändes underbart med solens värmande strålar på morgonpromenaden idag. Jag hade hoppats på att solen fick vara framme hela dagen, för tyvärr har det varit strålande sol på förmiddagen och mulet och regn på eftermiddagen de sista veckorna. Tydligen blir det likadant idag, för molnen börjar redan hopa sig på den blå himlen och skymmer solen. Kan det inte få vara fint en hel dag? Jag vill ha Massor av sol och värme i sommar!

I morgon slutar barnen skolan här och dottern ser mycket fram emot skolavslutning och efterkommande fest. Förra året fick jag inte vara med på avslutningen, men i år har hon bett mig att komma. Det känns riktigt kul.

Igår var jag så där riktigt sugen på choklad, ni vet så där enormt sugen, så man knappt kan tänka på något annat. Och för att stilla suget gjorde jag en chokladpudding på chiafrön och lime till efterätt. Otroligt gott när man är tokig i choklad som jag.

Raw Chokladpuding med chia & lime
2 portioner
2-3 msk chiafrön, eko
2 dl mandel eller cashewmjölk
1 msk raw kakao, eko
0,5 tsk vaniljpulver. eko
0,5 ekologisk lime. skal av
1,5 tsk agavesirap

Till servering: Kokoschips och hallon 

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till chokladpuddingen och kör gärna några varv i en mixer. Låt stå i kylen 1/2 -1 timme. Rör om i puddingen då och då. Servera med kokoschips och hallon


Raw Lingontårta till Mors Dag

Rawfood lingontårta dekorerad med kokoschips och lingon på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

I morgon är det Mors Dag!
Jag har gjort en Raw Lingontårta efter recept ur boken Green Sweets & Treats av Erika  Billysdotter. En riktigt vacker tårta och underbart god.

Syrener i en rosa kanna

Foto: Mia Hagenmalm

Från början hade jag faktiskt tänkt att byta ut lingonen mot jordgubbar, men hittade inga färska ekologiska. Så då gjorde jag med lingon, och det är jag glad för nu när jag smakat denna fantastiska tårta. Så god! Syrlig och söt på samma gång. En smakupplevelse! 🙂

Lingontårta
ca 10 portionsbitar
1 1/2 dl  pekannötter
17 medjooldadlar, urkärnade
rivet skal av 1 ekologisk apelsin
2 nypor salt

Kräm
3 dl cashewnötter,  blötlagda 2  timmar och sköljda
2 dl vatten
Rivet skal  av 1 ekologisk citron
1/2 dl honung
3 msk psylliumfröskal
1 nypa salt

Choklad
1 dl smält kakaosmör
1/2 smält kokosolja
1 dl kakaopulver
2 msk honung
1 tsk  bourbonvanilj
1 nypa salt

Till montering
1 1/2 dl  kokos chips
2 dl lingon, färska eller frysta

Gör så här
Tårtbotten
1. Kör pekannötterna till mindre bitar  i en matberedare med
s- blad.

2. Blanda ner apelsinskal och salt.  Mixa.  Tillsätt dadlar en i taget när matberedaren är igång.

3, Pressa ut massan i en springform (18-20 cm i diameter )   klädd med plastfilm eller bakplåtspapper.

Kräm
Mixa samman alla ingredienser till krämen.

Choklad
Rör samman alla ingredienser till chokladen för hand.  Smaka av.  Vill du göra den sötare tillsätt mer honung.

Montering av kakan.
Bred ut en tredjedel av cashewkrämen över tårtbotten.
Sprinkla ett lager med kokoschips över krämen.
Sprinkla ett lager lingon över kokoschipsen .

Häll  chokladen över lingonen.  Ställ tårtan kallt i 10 minuter. Chokladen ska stelna.

Ta fram  tårtan ur kylen och ta bort kanten från  formen och  klä  hela tårtan med resten av cashewkrämen med en slev eller slickepott.

Lägg en hög av lingon i mitten på tårtan.
Klä sedan kanterna på tårtan med kokoschips.

Lingontårta dekorerda med kokoschips och lingon på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Ha en fin mors dag och helg! Mia


Nyttigare tårta, lakritspannacotta och annat gott!

Jag tycker att man måste ha lite ”gofika” att bjuda gästerna eller sig själv på när det ändå är en högtid som påsk!
Nu kunde jag inte låta bli att inflika med en lax-och räktårta mitt upp i alltihopa, men den går inte av för hackor, så den får ta plats bland de andra lite sötare godsakerna.

Jag använder aldrig socker eller vetemjöl i mina bakverk, men de blir supergoda ändå! Testa vet ja!

Chokladmoussetårtan
på en botten av mandel… jag säger bara mums!
Lakritspannacotta är en favorit bland pannacotta och dessa små rawfood-bakelser är som sända från universum! Gudomligt goda med andra ord! 🙂 Jag toppade mina med vinbär men du kan använda de bär du gillar !
En munsbit, rawfood med choklad och apelsin till kaffet, fixar du ihop på under tio minuter. Cacoanibsen ger lite krispighet åt dessa Apelsin och chokladbollar!
Är man ett större sällskap kanske man vill satsa på att göra en rawfoodkaka.
Denna blåbärskaka är både vacker (kolla den blå färgen från blåbär) och helt naturlig bakad utan socker eller vete, sötad med dadlar och smakar underbart!

På återseende! 🙂

Mia

 

Kall lax och räktårta/

Kall lax och räktårta på ett bord

Foto: Mia Hagenmalm

 

Nyttigare-lakritspannacotta/

Lakritspannacotta med hallon på en bricka

Foto: Jennifer Lundberg

 

 

-Chokladmoussetårta/

En chokladmoussetårta med en liten marsipankyckling på

Foto: Mia Hagenmalm

Underbara raw bakelser med mandel och-vinbär/

Raw bakelser med cashewgrädde toppade med röda vinbär

Foto: Mia Hagenmalm

Raw apelsin och chokladbollar/

Apelsin och chokladbollar på ett glasfat

Foto: Mia Hagenmalm

Rawfood blåbarskaka/

En Rawfood blåbärstårta på ett blått fat

Foto: Mia Hagenmalm


Raw Apelsin-och chokladbollar

Rawfood apelsin-och chokladbollar på ett glasfat

Foto: Mia Hagenmalm

Jag gjorde så goda apelsin-och chokladbollar igår. 
Recept måste du bara testa! De var verkligen i en klass för sig! Kanske något för fredagsmyset ikväll.
Receptet hittade jag på Rawfoodmiddagar och ursprungsreceptet kommer från Gröna Oasen.

Raw Apelsin-och chokladbollar 
10 st
1 apelsin, skal och saft- naturligtvis EKO
3 st fikon, EKO blötlagda ca 1 timme
0,5 msk färsk riven ingefära, EKO
1,25 dl kokosmjöl, EKO ( Kokosflingor som du mixar till mjöl)
1/2 dl kakaopulver, EKO
1 msk kokosolja
0,5 msk kokosolja
Dekoration: Mixade kakaonibs

Gör så här:
Börja med att blötlägga fikonen ca 1 timme. Kör kokosflingorna i mixer så att du har ca 1,25 dl mjöl. Ta ur och mixa sedan sönder fikonen. Riv skal från apelsinen och pressa ur saften. Riv ingefäran. Tillsätt kokosmjölet, kakao, apelsinsaft och skal, ingefära, kokossocker och olja. Kör i mixer tills du har en slät massa som du kan forma bollar med. Rulla ca 10 st jämnstora bollar. Ställ kallt i kylen eller i frysen några timmar. Ta ut och låt tina 15 minuter. Rulla i kakaonibsen. Servera.

Ha en trevlig helg!

Mia


Raw Choklad-lakritsbakelser med hallonmousse

Rawfood Choklad-och lakritsbakelser med hallonmousse på ett vitt fat.

Foto: Mia Hagenmalm

I morgon är det ju alla hjärtans dag så idag lägger jag ut ett recept på goda choklad-och lakritsbakelser med krämig, god hallonmousse! Ha en jätte trevlig helg!

Raw Choklad-lakritsbakelser med hallonmousse
4 stora eller 6-7 små
1 dl chiafrön
1,5 dl solrosfrön (blötlagda minst 5 timmar)
1, 5 dl mandlar ( blötlagda minst 5 timmar)
5 torkade aprikoser (blötlagda minst 5 timmar)
1 msk kokosolja
3 msk raw kakopulver
1 krm kardemumma
1 tsk vaniljpulver
1 msk honung
1,5 tsk lakritspulver

Hallonmousse
2 avocado
1 dl cashewnötter (blötlagda 4 timmar)
2 msk kokosolja
2 dl hallon

Gör så här:
Häll av vattnet av frön och nötter och kör dem till ett fint mjöl. Skär aprikoser i mindre bitar och blanda ner dem och övriga ingredienser till botten i mixern.
Kör tills du har en bra konsistens att forma. Blir det för torrt kan du ta någon matsked kokosolja eller vatten.
Antingen kavlar du ut degen mellan två bakplåtspapper och trycker ut hjärtan med exempelvis pepparkaksformar, eller så trycker du ut dem i  formar. Kakan ska vara minst 2 cm cm hög.
Skåla dem lite, så blir det bättre plats för moussen. 

Diska ur mixern, slå av vattnet av nötterna och mixa alla ingredienser till en slät härlig mousse. Spritsa över hallonmoussen
över kakorna. Ställ i frysen några timmar. Ta ut och pudra eventuellt över sukrin melis 10 minuter innan servering.

Mia


Vegansk kola gjord på kokosolja och kokosgrädde

Kolabitar på smörpapper och inslagna i smörpapper på en röd julduk

Foto: Mia Hagenmalm

Vad glad man blir när solen lyser, även om stunden i dag på morgonen var kort.
De få moln på himlen som jag såg i morse, har nu blivit fler och har skapat ett grått täcke  över Nynäshamn och det blev mörkt igen.  Men man får vara glad åt det lilla! 🙂 Det gjorde min dag!

Igår testade jag, med hjärtat i halsgropen att göra en helt vegansk kola.
Den är gjord på kokosolja och kokosgrädde, så lite rädd var jag allt att det inte skulle funka. Jag med min mjölkmage behöver utforska nya recept utan grädde och smör. Men det blev ju kola! En så himla, makalöst jättegod kola! Den slog nästan den lakritskola med chokladöverdrag jag hade förra året på bloggen, om man nu kan slå den! För den lakritskolan gjorde verkligen succe här i bloggen! Jag vet att flera av mina vänner ska göra den i år igen. Recept på lakritskola/ 
Vill du hellre göra lakritskola, fast med kokosolja och kokosgrädde istället för smör och grädde, gör enligt receptet nedan men med 3 msk kakao och 1 matsked lakritspulver och uteslut pepparkakskryddan! 🙂

Kola på ett smörpapper och inslagna kolor i smörpapper med snöre runt på en röd julduk

Foto: Mia Hagenmalm

Kola gjord på kokosolja och kokosgrädde
25-30 stycken
2,5 dl kokosolja, Eko
3 dl kokossocker, Eko
1 dl agavesirap, Eko
1,5 dl kokosgrädde (Bara det vita, gräddiga, inget av det vattniga), Eko
1 tsk vaniljpulver,Eko
4 msk raw kakao, Eko
0,5 krm salt
1 tsk pepparkakskrydda, Eko

Gör så här:
Smält kokosoljan i en tjockbottnad kastrull. Lägg med övriga ingredienser och rör om ordentligt. Låt småkoka under omrörning i ca 25-35 minuter.
Jag gjorde kulprovet, alltså droppade lite av smeten mot slutet i kallt vatten och ser om kolan håller ihop. Då är kolan klar. Häll upp i smörpapperklädd form. Låt svalna och stelna till. Skär sedan upp i lagom stora bitar! Är man lite pysslig och har tid kan man slå in kolabitarna i smörpapper med snöre runt om. Annars förvaras de i en glasburk med smörpapper emellan i kylen.

// Mia